Žymiausias Lietuvos trolis (asociatyvi iliustracija) © Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Naujojoje Zelandijoje valdžia užtvėrė kelią interneto patyčioms – priimtas naujas įstatymas, kuris leis interneto pokštininkus, kitaip dar vadinamus „trolius“ (angl. trolls) bausti  piniginėmis baudomis ir laisvės atėmimo bausme.

Šis kontraversiškas įstatymas draudžia „žalingą skaitmeninį bendravimą“. Tokia atsakomybė gali būti taikoma ne tik už klaidingos informacijos skelbimą apie kitą žmogų, bet ir intymių nuotraukų ar vaizdo įrašų viešinimą be asmens sutikimo. Nusižengus naujam įstatymui, gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų ir bauda iki 50 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (30 tūkst. eurų). Juridiniams asmenims bauda gali siekti 200 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (88 tūkst. eurų).

Asmenims, kurie nurodo kitiems asmenims nusižudyti ar kitaip sau pakenkti, gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Priimti naują įstatymą nuspręsta po skandalingo, vadinamo „Žaginimo klubo“ (angl. Roast Busters) įvykio, kai paauglių vaikinų grupė iš Oklando (angl. Auckland) buvo apkaltinti sunkiais seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnametes, apsvaigusias nuo alkoholio. Šie savo neteisėtais poelgiais dalinosi su savo draugais socialiniuose tinkluose.

Įstatymas susilaukė ir neigiamų reakcijų. Populiarus Naujosios Zelandijos naujienų portalas „Dominion Post“ teigia, kad šis įstatymas gali sukelti nesklandumų, nes bus sunku atskirti užgaulią informaciją nuo kritikos. Jų manymu, šis įstatymas stipriai pakenks žiniasklaidos sistemai Naujojoje Zelandijoje, nes tai yra stiprus žodžio laisvės suvaržymas.

Šiam įstatymui pasipriešino tik 5 tarybos nariai iš 121 balsavusių. Vienas jų –  Žaliosios partijos narys Garethas Hughesas (Garetas Hiugesas). Parlamentaras teigia, kad įstatymas yra neapgalvotas žiniasklaidos atstovų požiūriu, todėl kad „istorija apie korumpuotą pareigūną bus laikoma neteisėta informacija internete, tačiau laikraščiuose bus spausdinama visiškai teisėtai“.

Taip pat skaitykite: Apie identiteto krizes

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: