© Jono Danielevičiaus nuotr.

Naujausias Domanto Razausko trio „Vos vos“ į vieną grupę suveda du virtuozus: multiinstrumentalistą Saulių Petreikį ir akordeonininką Nerijų Bakulą. Žinome ugninguosius Domanto pasirodymus, netikėtas negirdėtas Sauliaus melodijas, išgaunamas dar netikėtesniais instrumentais, ir subtiliai džiazuojantį Nerijaus akordeoną… Ką dabar sumanė Domantas Razauskas, suburdamas savo bendramokslius, gyvenimo ir scenos bičiulius į naująjį trio? Paskutinį sausio mėnesio vakarą „Vos vos“ surengs savo patį pirmą pasirodymą Kaune, Renginių Oazėje. Apie trio „Vos vos“, kūrybą ir muziką pasakoja neprognozuojamasis žodžio ir gitaros meistras Domantas Razauskas.

1. Ar Jūs tikite Naujųjų metų rezoliucija? Kaip manote, kas žmones labiausiai paskatina galvoti apie naujus iššūkius ir tikslus? 

Mane skatinu aš. Nors žodžiai „iššūkis“ ir „tikslas“ ne iš mano žodyno. Nieko skambaus ir privalomo. Dažniausiai, jei apsikabinėju skambiais tikslais, visi jie nueina šuniui ant uodegos.

2. Sakoma, kad siekiant asmeninio meistriškumo reikia nuolat eksperimentuoti. Ar galėtumėte priskirti ir save prie eksperimentuojančiųjų? Kodėl?

Ir taip, ir ne. Jei sakydama „eksperimentuoti“ turite galvoje „sukurti kažką naujo“ „kažko ieškoti“, tada ne. Jei sakydama „eksperimentuoti“ turėsite galvoje kažką panašaus, ką galvoje turi smalsus vaikas leisdamasis į tamsų rūsį, tada „taip“. Nes juk nežmoniškai smalsu, kas ten už tų durelių.

3. Kaip susibūrėte kartu su Sauliumi ir Nerijumi?

Apie mano ir Sauliaus santykius ir mudviejų susibūrimus, išsiskyrimus jau sklando legendos. Subūrė mus mano žuvęs draugas, į savo atminimo vakarą dangiška ranka atitempęs Saulių Petreikį. Vėliau kita dangiška plaukuota ranka mus išskyrė. Pasklido gandai apie pykčius, nepasidalintus milijonus ir moteris. Visa tai niekai. Saulius yra vienas geriausių muzikantų, todėl su juo nėra paprasta – Sauliaus savo grupėje nori visi. O aš toks jau žmogus, labai nemėgstu daryto to, ką daro visi. Tačiau ilgainiui abu supratome, kad vienas be kito gyventi negalime.  Kadaise buvome trio. Prie mūsų buvo prisijungęs puikus akordeonistas Audrius Pazniokas, kuris šiuo metu gyvena užsienyje. Audrius man pravėrė akis ir nuplovė visus stereotipus, susijusius su akordeonu. Su Audriumi dažnai kartu grodavo jo žemietis Nerijus Bakula. Kadangi Audriaus susigrąžinti negalime, pasiūlėme kartu pagroti Nerijui.  Dabar pasakysiu nei kiek negražindamas ir nekoketuodamas. Lietuvoje yra geriau „išpiarintų“ akordeonistų, labai techniškų akordeonistų, improvizuojančių akordeonistų, kuriančių akordeonistų. Tačiau man užteko kelias valandas pagroti su Bakula, kad aiškiai kaip dieną suvokčiau – jis yra geriausias. Kokį žanrą bepaimtumėte. Čia tegaliu tik padėti tašką ir atsiprašyti visų kitų, kurie nuostabiai valdo šį instrumentą.

© Jono Danielevičiaus nuotr.

4. Kokius naujus skambesius, apskritai šis susibūręs trio įneša į Jūsų kūrybą?

Nerijus Bakula ir Saulius Petreikis groja su gausybe įvairiausių muzikantų. Nepaisant to, aš jaučiu, kad su jais atskleisti viso savo potencialo, meistriškumo, virtuoziškumo jie dažniausiai negali. Nes reikia groti „kas parašyta“, „kas surepetuota“. O mūsų trio nieko nerašo ir beveik nerepetuoja. Sakysite avantiūristai? Aš pasakysiu teroristai. Gali kiek tik nori kartų repetuoti, kaip teisingai padėti bombą, bet kai ateis laikas ją susprogdinti, vis vien viskas bus kitaip. Galiu garantuoti, kad skambesiai bus radikaliai nauji. Mums patiems taip pat!

5. Kuo „Vos vos“ aktualus šiandieninei muzikinei Lietuvos scenai?

Vos vos aktualus. Jei man ko ir trūksta vadinamojoje šiandieninėje muzikinėje Lietuvos scenoje, tai nenormalumo. Muzika yra kur kas daugiau nei kokybiškas atlikimas prieš kameras, nei konkursas, nei lazerių šou. Visa, kas išties didinga, yra šiek tiek trenkta. Kai vaikas žaidžia, dūksta, šėlsta, jis nebijo pasirodyti kvailas, negražus, neišmintingas. Didysis jo žaidimas tą akimirką yra aukščiau visko visatoje. Būtent  jei yra ir daugiau tokių, kurie pasigenda tokio nevaldomo žaidimo, atradimo džiaugsmo, jų vieta salėje kartu su mumis sausio 31 d., Renginių Oazėje, Kaune.

6. „Vos vos“ – iki ko ar iki kur vos vos? Ką reiškia toks Jūsų trio pavadinimas?

Jei žmonės iš mūsų koncerto išeina vos vos geresni, mes esame labai laimingi. Ir atvirkščiai.

 

Interviu paruošė Lina Stankutė 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: