Organizatorių archyvo nuotr.

Jau dešimtus metus Lietuvos zoologijos sodas kviečia visus gamtos mylėtojus rinkti ąžuolo giles ir dalyvauti akcijoje „Gilė 2017“. Nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 9 d. siūloma vaikščioti po miškus ir rinkti giles, kurias visą žiemą skanaus zoologijos sodo gyvūnai. O galbūt savo darže turite ir moliūgų, kurių nebesuvalgote? Tuomet, kartu su gilių maišeliais, sodo gyventojai lauks ir rudens karalių moliūgų!

Tam, kad surinktais skanėstais galėtų džiaugtis Lietuvos zoologijos sodo gyventojai, renkant giles reikėtų atkreipti dėmesį, kad gyvūnams sveikiausios ir skaniausios ąžuolo gilės, kurios nėra supelijusios, šlapios, nėra sumaišytos su samanomis ar lapais. O kas iš visų gyvūnų labiausiai mėgsta giles? Jomis paįvairinamas: stumbrų, zebrų, antilopių, ožkų, begemotų, tapyrų ir kitų kanopinių žinduolių, beždžionių, graužikų ir kai kurių paukščių racionas. Gilės zoologijos sodo gyvūnams į jų racioną įtraukiamos kasmet – tai natūralus ir naudingas jų pašaro priedas. Į zoologijos sodą gerų žmonių dėka suneštos gilės taip pat yra daiginamos ir jų daigai naudojami kaip pagrindinis pašaras tokiems vabzdžiams kaip gyvalazdės arba kaip priedas kitų rūšių vabzdžiams. Jeigu gilių surenkama per daug, žiemos metu gilėmis dalinamasi ir su į sodą užsukančiais sparnuočiais ar voverėmis.

Gile

Organizatorių archyvo nuotr.

Svarbu žinoti, kad akcijos metu gilės priimamos nuo rugsėjo 29 d. 10 val iki spalio 9 d. 17 val.

Surinktos gilės darbo dienomis priimamos Lietuvos zoologijos sodo administracijos pastate, esančiame Radvilėnų pl. 21, Kaune (įėjimas pro administracijos vartus). Giles atnešti galite pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 9 iki 15 valandos (pietų pertrauka 12–13 val.), o penktadieniais nuo 9 iki 14 valandos (pietų pertrauka 12–13 val.).

Gilė1

Organizatorių archyvo nuotr.

Savaitgaliais giles priims Lietuvos zoologijos sodo savanoriai prie pagrindinių bilietų kasų nuo 10 iki 17 valandos. Surinkus ne mažiau nei 5 kg gilių, o darželių grupėms, klasėms, įmonėms – ne mažiau nei 15 kg gilių, pakviesime nemokamai apsilankyti akcijos „Gilė 2017“ uždarymo šventėje, kuri vyks spalio 17 d. 13 val. Lietuvos zoologijos sode. Giles atnešus kitu laiku nei nurodyta taisyklėse ir palikus teritorijoje, atnešęs žmogus nebus įtrauktas į sąrašus ir „Gilės 2017“ uždarymo dieną negalės nemokamai apsilankyti zoologijos sode. Trys daugiausiai gilių atnešę asmenys, šeimos ar įstaigos „Gilė 2017“ uždarymo šventės metu bus apdovanoti prizais.

2016 m. gamtos mylėtojai Lietuvos zoologijos sodo gyventojus pavaišino net 13 tonų gilių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: