fb.com/DonaldTrump archyvo nuotr.

Daug kas juokėsi ir nesitikėjo, kad prieštaringos reputacijos milijonierius, nekilnojamo turto magnatas Donaldas Trumpas tapęs respublikonų partijos kandidatu į Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentus laimės rinkimus. Tačiau didelei visų nuostabai būtent jis šią naktį išrinktas naujuoju Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu.

Prezidento rinkimuose, kaip ir buvo manyta įpusėjus balsų skaičiavimui, laimėjo Donaldas Trumpas surinkęs 289 balsus. Tuo tarpu jo priešininkė Clinton surinko 218 balsų.

Niujorke, būsimasis viceprezidentas Mike Pence susirinkusiems respublikonų rėmėjams teigė, jog Amerika išsirinko čempioną, valdyti savo šaliai. „Jo gabumai lyderiauti vėl Ameriką pavers didinga šalimi.“

Pats Donaldas Trumpas, vyriausias išrinktas JAV prezidentas, dėkojo kiekvienai valstijai, kurioje laimėjo, savo tėvams, seserims, broliams, žmonai, savo dukterims ir sūnums.

Taip pat Trumpas sake, jog Clinton pasveikino jį, laimėjus rinkimus, telefonu. Pats Trumpas teigė, jog Clinton jis pasveikino su sunkia kova ir sakė, kad yra jai dėkingas už tai.

Trumpas teigė, jog bus prezidentas visiems amerikiečiams, ir tai jam yra labai svarbu. Jis nori vėl sujungti visą Ameriką ir amerikiečius į vieną. „Tai buvo ne kampanija, tai buvo judėjimas ir jei mes sunkiai dirbsime, galiausiai mes ir vėl sujungsime visą Ameriką į vieningą šalį. Mes atstatysime mokyklas, ligonines, mes vėl atkursime savo infrastruktūrą. Mes pasirūpinsime savo veteranais ir vėl prisiminsime užmirštus Amerikos vyrus ir moteris.“

Taip pat Trumpas pažadėjo atgaivinti JAV ekonomiką, padvigubinti jos augimą ir teigė, jog Amerika taps stipriausia šalimi pasaulyje.

donald-trump-president

fb.com/DonaldTrump archyvo nuotr.

Demokratų kandidatė Hilary Clinton balsavo pirmoji Amerikos rytinėje pakrantėje, šviečiant rudens saulei, kartu su vyru, 42 JAV prezidentu Bilu Klintonu. Ją apsupusi minia tikėjosi, jog ji taps 45 JAV prezidente.

Išankstinio balsavimo metu H.Clinton buvo prognozuojamas 90% laimėjimo šansas.

Respublikonų kandidatas balsavo kiek vėliau su savo šeima Manhatane.

Nors Clinton kampanija buvo pakankamai užtikrinta pergale Floridoje ir Šiaurės Karolinoje, naujausi balsavimų rezultatai rodo ką kitą. Pergalė tenka kandidatui, kuris ilgą laiką buvo nelaikomas potencialiu laimėtoju. Ir nors Clinton kampanija laimėjo tokiu būtinus balsus Virdžinojos, Nevados ir Kolorado valstijose, kovą ji pralaimėjo.

Tuo tarpu dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama ramino amerikiečius sakydamas, jog “nesvarbu kaip pasibaigs rinkimai, iš ryto visviena nušvis saulė”.

Abu kandidatai ginčijosi ar rinkimai neparodo susiskaldžiusios valstybės. Demokratai įspėja, kad Trumpas, su savo retorika rasių, lyties ir imigracijos temomis, atsisakys svarbiausių Amerikos vertybių. Tuo tarpu Trumpas tvirtai teigia, jog jo kampanija atstovauja paskutinį Amerikos šansą išsigelbėti iš nevykusios politikos, kuri atsuko nugarą sunkiai dirbantiems Amerikiečiams.

Donaldas Trumpas ne kartą amerikiečiams yra priminęs apie Bilo Clintono nesąžiningą elgesį rinkimų kampanijos metu. Jis netgi teigė, jog jo demokratiškoji priešininkė galbūt ir pati yra neištikima vyrui. Tačiau tris kartus vedęs Trumpas nežvilga tobula vedybine harmonija. Po šio Trumpo ir jo šeimos balsavimo internete pasklido šmaikščios nuotraukos klausiančios ar jis pasitiki savo žmona, jog ši balsuotu už jį.

Tačiau po balsavimo, kitaip nei jo demokratų iškelta priešininkė,  Donaldas Trumpas spaudai nesakė nieko, tačiau šypsojosi ir neparodė nei vieno sunkios ir ilgos kampanijos nuovargio ženklo.

6 valandą ryto mūsų laiku balsavimas buvo baigtas 49 valstijose, visur išskyrus Aliaską. Kartu tai sudarė 535 iš 538 šalies rinkimų balsų.

Respublikonai rinkimų naktimi džiaugėsi vos jai prasidėjus, mat Donaldas Trumpas įtemptai kovėsi pagrindinėse valstijose ir laimėjo Floridos, Ohajo ir Šiaurės Karolinos valstijose, taip plėsdamas kelius link pergalės. Floridoje respublikonams pavyko perdažyti Orlando vietovę iš mėlynos į raudoną. (Rinkimų naktį mėlyna spalva žemėlapyje buvo nudažomos tos valstijos, kuriose laimėjo H.Clinton, o raudona – D.Trumpas). Tai atsitiko po to, kai Afganistano karo veteranas laimėjo Patriko Murphy (D) senąją vietą. Murphy  paliko viską spręsti senatui, bet antradienio naktį pralaimėjo prieš Marką Rubijų (R).

hilari-clinton-3

fb.com/hillaryclinton archyvo nuotr.

Be to respublikonai laimėjo ir senato rinkimų varžybose penkiose didelėse valstijose kaip Florida, Ohajas, Viskonsinas, Šiaurės Karolina ir Indijana. Šios valstijos buvo kritinis taškas jiems norint išlaikyti senato daugumą.

Respublikonai sutriuškino demokratus. Senato rinkimuose respublikonai laimėjo rezultatu 51-47. Kongreso rinkimuose rezultatu 234-179.

Kongreso rinkimuose respublikonai laimėjo Kalifornijos ir Vašingtono valstijose. Respublikonų kandidatas Walters Kalifornijoje surinko 59,5 % balsų, o Vašingtone kandidatas Newhouse surinko 57,8 % balsų.

Trumpo kampanija aiškiai parodė savo taikinius. Paskutinę rinkimų savaitę buvo išleistą 25 milijonai dolerių televizijos reklamoms Kolorado, Floridos, Ajovos, Maino, Mičigano, Naujosios Meksikos, Šiaurės Karolinos, Ohajo, Pensilvanijos, Viskonsino, Nevados ir Naujojo Hampšyro valstijose.

Šią naktį Valstijų gyventojai sprendė ir dėl kitų svarbių klausimų. Kalifornijos, daugiausiai gyventojų turinčios JAV valstijos rinkėjai arinkimuose išreiškė valią, kad marihuanos vartojimas rekreaciniais tikslais būtų legalizuotas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: