© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kepinių rinka Kauno centre tapo tokia plati, kad kišeninės  kepyklėlės dygsta lyg grybai po lietaus. Tad, šiandien mus sudomino spurginės. Šviečiant vasaros saulei smagu pasivaišinti šiuo nuodėmingai saldžiu ir sočiu desertu. Aplankėme keturias miesto centre įsikūrusias spurgų kavinukes: „Donut LAB“, „M Donuts“, senoji „Spurginė“ ir „Holly donut“.

Pirmiausia nudžiugino tokia spurgų kavinukių įvairovė, nes dar prieš metus spurgą galėjai gauti tik „Maximoj“, „Hesburger“ arba daug metų skaičiuojančioje „Spurginėje“ ir galvoti, kad tau pasisekė. Šiandien šios skanėstų rinkos situacija gerokai pakitusi, tokia kurią galima vertinti kriterijais. Taigi, keturias aplankytas spurgų kavinukes vertinom pagal – kainą ir asortimentą, gaminių skonį, aptarnavimą, informacijos prieinamumą, interjerą bei eksterjerą.

Kaina ir asortimentas

Nėra ko slėpti, kad sovietinius laikus menančioje „Spurginėje“ pigiausia. Taip ir turėtų būti. Spurgos kainos sukasi apie 0,53 euro centų, šiek tiek pigesni žagarėliai, šiek tiek brangesni pyragaičiai. Kaip jau supratote prie kavos, kakavos (su pienu), arbatos ar sultinio jūsų laukia siauras, bet konkretus pasirinkimas saldžių  ir sūrių gardumynų išdėstytas solidžios išvaizdos meniu. Tad, čia galima užsukti tiek papietauti, tiek pasmaguriauti.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Vidutinę (lyginat šias keturias kavinukes) ir lengvai įsimenančią kaina galima rasti „M Donuts“ viena spurga – 1 euras. Pasirinkimą sudaro 16 rūšių ryškiaspalvių spurgų su skoniniais arba animacinių filmų herojų vardų pavadinimais. Tiesa, perkant didesnį kiekį spurgų arba šalia kavos taikoma nuolaidų sistema. Šioje spurgų kavinukėje taip pat gausite tradicinių amerikietiškų gaiviųjų gėrimų (tokių kaip „Coca-cola“).

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Nežymiai, bet brangesnes spurgas pamatysime „Donut LAB“. Spurgos kaina svyruoja apie 1.16 – 1.30 euro. Asortimentas savo išvaizda maloniai nustebina gaivia pastelinių ir šokolado atspalvių spalvų paletėmis bei meniškais dekoro elementais. Rinktis galima iš nuolat atnaujinamo asortimento, kurį sudaro 12 – 15 rūšių spurgų, pavadintų pagal skonį. Taip pat, yra galimybė paskanauti įdarytų spurgų, saldaus pyragėlio (kol buvo braškių sezonas), ateityje turėtų atsirasti sūrūs pikantiškas angliškas spurgos variantas – Beigelis (org. „Bagel“). Prie spurgų pardavėjos siūlo šviežiai maltos pupelių kavos, ekologiškos (visiškai natūralios) arbatos, vaikystę primenančios džiovintos arbatos miltukų gėrimo.

© Vaivos Chockevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Ir galiausiai, aukščiausią kainą maždaug apie 1.10 – 1.35 euro už spurgą sutiksite užėję į „Holly donuts“.  Vyrauja maždaug 12 + 2 kintančių spurgų asortimento pasiūla. Gaminių koloritas šiek tiek primena prieš tai aprašytą kavinukę, bet dar papildytas egzotiškais motyvais, pavyzdžiui kepta šonine. Kavinukė kartais klientus džiugina ir keksiukais. Lankytojui patiekiama „illy“ kavos, arbatos ir pieno kokteilių gėrimų pasiūla.

Skonis

Itin subjektyvus kriterijus, todėl parsineštas spurgas ragavom ne vieni, bei pasiteiravom lankytojų, kodėl valgo pasirinktos kavinukės spurgas.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Daugiausia teigiamų atsiliepimų gavo „Donut LAB“ gaminiai už skaniai burnoje tirpstantį glaistą, kuris nėra „perspausto“ skonio. Taip pat, ragautojai – lankytojai pastebėjo, kad jiems patinka spurgos minkštumas ir purumas, bei sotumas.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

„Holly donuts“ ragautojai – lankytojai irgi neišpeikė už pačios spurgos vidaus minkštumą. Pagyrė už netradicinius skonius. Tiesa, ne visiems jie buvo priimtini. Tikriausiai todėl šiame skonio reitinge jie atsidūrė antri.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Kaip susitarę visi ragautojai – lankytojai teigė kad „M donuts“ ne tiek sotu kiek saldu bei iš karto jaučiasi, kad glaisto pagrindas cukrus su skoniais. Taigi, šių spurgų skonis buvo apibūdintas kaip sintetinis. Spurgos ne tokios sočios kaip prieš tai dvi minėtos.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Ir paskutinysis ragautas desertas atkeliavęs iš „Spurginės“ pasižymi paprastumu. Skonis primena močiutės namines spurgas. Ant jos nėra jokių įmantrių glaistų ir tešla žymiai standesnė bei kietesnė nei prieš tai minėtuose spurgų kavinukių gaminiuose. Be to, riebalų čia tikrai nepagailėta. Keista, bet įdomu tai, kad šioje maitinimo įstaigoje žagarėlio, pyragėlio ir spurgos tešla visiškai vienoda.

Aptarnavimas

Dalykas, kuris produktui ir įstaigai visuomet sukurią vadinamąją pridėtinę vertę. Taip pat, šioje kategorijoje stebėjom kaip spurgas išsinešimui klientui pateikia kiekviena spurgų kavinukė.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Šiuo aspektu kavinukės aiškiai pasiskirstė pozicijas per puse:

  • šaltas ir oficialus aptarnavimas – „Spurginė“ ir „M donuts“.
  • šiltas ir rūpestingas – „Donut LAB“ ir „Holly donuts“.

„Spurginėje“ aptarnauja 2 moterys apsiribojančios elementariu mandagumu. Ko paprašei tą ir padavė. Kadangi mano tikslas buvo palyginti išsinešimui skirtą produkto patiekimą, to ir paprašiau. Gavau paprastą politileno maišelį su savo pirkiniu. Ne itin patogu, nei į tašę dėtis, nei rankoje nešti. „M donuts“ iš tikrųjų kiekvieną dieną gali rasti kitą situaciją, bet visada išlaikomas komerciškai malonus stilius. Jauno amžiaus pardavėja lankytojui dažniausiai nusišypsos, tačiau jei paprašysite pagalbos renkantis jausite, kad tai erzina darbuotoją. Tiesa, pardavėjų pamainos čia keičiasi gana dažnai, tad galite pakliūti ateiti tinkamu metu ir patirti ganėtinai malonų ir paslaugų aptarnavimą. Išsinešimui spurgos pakuojamos į popierinius maišiukus arba permatomas, patogias į ranką paimti dėžutes, kurių dydis priklauso nuo spurgų kiekio. Tad, neštis tikrai patogu.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Į gerokai kitokią situaciją, aptarnavimo prasme, papulsite nuėję į „Holly donuts“. Jus jau nuo durų pasitiks pardavėjo šypsena, sprendžiant galvosūkį, ką išsirinkti darbuotojas suinteresuotas padėti ir pateikti rekomendaciją, ar net pasiūlyti, spurgų, kurių nėra pasirinkime, nes jos dar kepamos. Tad, galima apsispręsti ar nori palaukti norimo skonio kepinio. Išsinešimui gaminys pakuojamas į popierinius maišiukus arba kartoninę geltoną dėžę (už kurią teks primokėti papildomai ir ji skirta tik didesniam kiekiui spurgų). Be to, jei popierinių maišelių susidarys daugiau, pardavėjas jums pasiūlys paprastą maišelį su rankenomis. Taig, iš čia savo spurgas irgi išsinešite patogiai. Užsukę į „Donut LAB“ pirmiausia išgirsite linksmą pardavėjos pasisveikinimą ir išvysite šviečiančią šypsena. Taigi, iš kart pasijausite jaukiai. Renkantis gausite rekomendacijų, statistiką kokį  skonį renkasi dažniausiai arba tokius ar anokius dalykus mėgstantys žmonės, o jei beviltiškai nežinosite ką rinktis, netgi paragauti šokolado, kuriuo glaistomos spurgos. Tad, greičiausiai pasijusite kaip ledainėje. Na, arba tiesiog pasigerinsite nuotaika. Būtent šis betarpiškumas bendraujant su klientais sukuria komfortą ir teigiamą aurą šioms dviems spurgų kavinukėms.Verta paminėti, kad  iš „Donut LAB“ skanėstus išsinėšti irgi galite 2 būdais popieriniame maišelyje ir reikiamo dydžio dėžutėje.

Informacijos prieinamumas

Šis kriterijus koncentruojasi į informaciją, kurią apie produktą suteikė kiekviena maitinimo įstaiga.

© Vaivos Chockevičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Taigi, daugiausia informacijos ir paaiškinimų pateikė bei kantriausiai į klausimus atsakė „Donut LAB“ technologė ir pardavėja. Ši spurgų kavinukė neslepia, kad pačios spurgos vietoje nekepa, tokį darbą palieka savo kolegoms profesionalams  Vilniuje. Vietoje jie gamina tik glaistą. Stebina tai, kad mielai pasakoja iš ko ir kaip. Nebuvo klausimo į kurį negautume atsakymo, nesvarbu apie ką paklausus. Todėl, iš šios spurgų kavinukės gali išeiti iš ties daug sužinojęs apie šį konditerijos gaminį ir visiškai ramia širdimi dėl to ką valgai. Pavyzdžiui, tikrai neįtikėtinai skamba, kad  „Donut LAB“ daro ne braškinį glaistą, o braškinį šokoladą. Spurgos nepersisunkusios riebalais, nes aliejus naudojamas joms kepti kokosų. Netgi į klausimą „Kodėl tokia didelė kaina?“ buvo mandagiai paaiškinta, kad produktų savikaina didelė ir netgi kodėl ji didelė. Uždavus klausimus apie siūlomuą gėrimų asortimentą, jų sudėtis ir netgi konsistencijos pagaminimas ramiai ir smulkiai išaiškinamas. Ši vieta ko gero vadovaujasi posakiu „klausk ir tau bus atsakyta“, o tai tikrai džiugina klausinėjančius. Negalima teisti ir „Holly donuts“. Jie atsakė į klausimus, tiesa ne taip išsamiai, kaip norėtusi, bei ganėtinai abstrakčiai ir nenoriai. Likusios dvi maitinimo įstaigos „M donuts“  ir „Spurginė“ informacijos neteikė, pasiteisindami komercine paslaptimi ir akivaizdumu.

Interjeras ir eksterjeras

Svarbi magija kiekvienai viešos paskirties vietai, o ypač tai, kurioje valgome.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Šiuo aspektu lyderė tapo „Holly donuts“. Eksterjierą itin puošia dailus stogelis ir modernaus dizaino kėdės ant kurių taip ir norisi prisėsti. Logotipas pateiktas aiškiai.  Interjeras traukiantis akį ir apgalvotas iki smulkmenų, spalvos kontrastingai suderintos ir kartu atrodo iš ties prabangiai. Nepaisant to, kad vieta kišenė, jos erdvė išnaudota puikiai. Net pardavėjo apranga atitinką interjero stilistiką.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Daug investuota ir rūpestingai apgalvoti sprendimai atlikti „Donut LAB“ spurgų kavinukėje. Darbuotoja pasufleravo, kad eksterjero ir interjero stilius pritaikytas prie pavadinimo. Iš tiesų aplink kone steriliai švaru, aukštos kėdės, blankios spalvos, kampų elementai – viskas primena chemijos laboratoriją. Tik mėgintuvėlių ir Mendelėjavo lentelės ant sienos trūksta, bet šios kavinukės technologė pasakojo, kad netolimoje ateityje piešiniai ant  sienų tūrėtų atsirasti, kaip ir staliukai lauke ar naujos afišos. Kadangi, ši kavinukė atsidariusi visai nesenai, netgi natūralu atrodo tai, kad dar bus interjero patobulinimų.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

O štai pasukus spurgų kavinukės „M donuts“ linkme „Simpsonų“ animacinio serialo personažas Houmeris pasitiks jau nuo gatvės kampo.  Taigi, pradedant jau nuo eksterjero ir baigiant interjeru visas „M donuts“ dizainas dvelkia minėto animacinio serialo stilistika. Linksmų ryškių spalvų pilna ne tik sienose ar balduose, bet pačiose spurgose. Interjere nieko įmantraus – aplink viskas paprasta, lengva, spalvota ir nerūpestinga. Amerikietišką dvasią sustiprina 1990 – tuosius primenantis žaidimų aparatas stilizuotas tradicinių amerikietiškų gaiviųjų gėrimų šaldytuvas.

© Austėjos Žostautaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Klasikinė „Spurginė“ išlaikė lietuvišką sovietmetį menantį interjerą. Užėjus atrodo, kad patekai į kitą pasaulį. Akivaizdu, kad retkarčiais tiek lauko, tiek išorės išvaizda patobulinama, atkuriama, bet kruopščiai laikomasi senosios autentiškos išvaizdos, kuri vis rečiau kur sutinkama, todėl tampa egzotika ar išsaugo mielą jaunystės prisiminimą. Na, aišku yra ir smarkių pakeitimų, kurie krinta į akis: vietoj kompoto stiklinių, vaisvandenių ir kitų panašių gėrimų stikliniai veidrodiniame „bariukę“ puikuojasi „Cola-cola“, „Sprite“, „Fanta“ ir kiti jaunosios kartos pamėgti gaivieji gėrimai.

Bendra spurgų kavinukių stilistika parinkta pagal gaminius visose keturiose maitinimo įstaigose, todėl šiuo aspektu jas visas galima tik pagirti.

Taip pat skaitykite: Bandelėmis kvepianti svajonė: vilnietis šeimos verslui pasirinko Kauną

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: