Dokumentinio filmo „Kelionė iš Peterburgo į Maskvą“ kadras

Rusai – tauta, apie kurią kuriami mitai, jie pagarsėję kaip linksmų istorijų ir netgi anekdotų herojai. Bet ar kada nors susimąstėte, koks iš tiesų gyvenimas verda Rusijos provincijoje? Vienos galingiausių pasaulio šalių kaimų šokiruojanti realybė atskleidžiama rusų dokumentiniame seriale „Kelionė iš Peterburgo į Maskvą: ypatingas kelias“.

Šešių dalių serialo, kuris rusiškai vadinasi „Путешествие из Петербурга в Москву: особый путь“ autorius – žurnalistas Andrėjus Lošakas. Filmo idėja paprasta – kūrėjai keliauja automobiliu iš buvusios šalies sostinės į dabartinę, sustodami pakeliui esančiuose kaimuose pabendrauti su jų gyventojais ir pamatyti, kaip jie gyvena šiandien.

Atstumas tarp dviejų miestų – daugiau nei 700 kilometrų, todėl sustojimų kelyje – ne vienas, o šio žurnalistinio tyrimo, kurį dar būtų galima pavadinti socialiniu eksperimentu rezultatai išties labai įdomūs. Nors dokumentinis filmas sukurtas pernai, žiūrint jį atrodo, jog kūrėjai mus laiku nukelia bent 20 metų atgal. Rusijos provincijos gyventojų situacija – nepavydėtina, ir, regis, nuo Sovietų Sąjungos laikų nė kiek nepasikeitusi. Gatvėse kalbinti kaimų gyventojai skundžiasi pinigų ir darbo stygiumi (nors užsimenama, jog dirbti mažai kas nori), provincijoje nestinga alkoholizmo ir prostitucijos, o pašnekovų namuose vyrauja skurdas.

Stebina ir kaimų gyventojų politinės pažiūros. Nors serialas filmuotas jau prasidėjus Rusijos ir Ukrainos konfliktui, žmonės teigia neįsivaizduoją ar galėtų kas nors šalį valdyti geriau negu šiandien tai daro Vladimiras Putinas. Demokratija jiems, esą, nereikalinga, nes ją įteisinus padėtis Rusijoje taps tokia, kaip Ukrainoje. Visose gyvenimo srityse jaučiamas sąstingis, tačiau žmonės nė nemano ko nors savo gyvenimuose keisti, nes neįsivaizduoja, kad galėtų gyventi kitaip.

Išimtis – viename kaimų kalbinta moteris, gyvenimui užsidirbanti pardavinėdama savo kūną. Turi ji ir oficialų darbą, tačiau už jį gaunamos algos neužtenka sau ir sūnui išlaikyti. Juolab, kad dirbdama prostitute ji per vieną naktį uždirba tiek, kiek savo darbe – per mėnesį. Pašnekovė teigia suprantanti, jog toks gyvenimo būdas ydingas ir nori greitai užversti šį savo gyvenimo puslapį, išvykti į didmiestį ir pradėti viską iš naujo, tačiau kol kas prostitucija – jos pragyvenimo šaltinis.

Seriale išvysite ir kitų stebinančių momentų: moterį, per visą gyvenimą neiškėlusią kojos iš gimtojo kaimo ir laikančia Maskvą svajonių miestu; vaikų būrį, pirmą kartą gyvenime matančius naują automobilį. Serialo kūrėjams puikiai pavyko perteikti Rusijos socialinių klasių skirtumus, tai, jog egzistuoja ne tik paradinė šalies pusė – Sankt Peterburgas, besididžiuojantis carų rūmais ar didingoji Maskva, bet ir moraliai bei kultūriškai žlugęs kitas, provincijos pasaulis. Ir seriale parodyta tik labai maža jo dalis.

1 -6 serijos:






Verdiktas: 10/10

„Kelionė iš Peterburgo į Maskvą“ – įdomus ir šokiruojantis projektas, puikiai iliustruojantis šiandieninę padėtį Rusijoje. Tai – socialinė dokumentika, kurią verta pamatyti, norint suvokti, kokia iš tiesų socialiai kontrastinga yra kaimyninė šalis, laikoma viena galingiausių valstybių pasaulyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: