© Youtube archyvo nuotr.

Kinijos vyriausybė netikėtai pakeitė 25-rius metus trukusį draudimą naudoti tigrų kaulus ir raganosių ragus moksliniams ir medicininiams tikslams. Gamtosaugininkai tokį sprendimą įvardijo kaip didžiulį žingsnį atgal, milžinišką kliūtį siekiant išsaugoti gyvūnus nuo išnykimo.

Kinijos vyriausybė išleido pranešimą, kuriame teigiama, jog nuo šiol yra leidžiama tigrų ir raganosių kūno dalis naudoti medicinoje, moksliniuose bandymuose ir kultūriniuose mainuose, pabrėžiant jog mainai bus griežtai kontroliuojami ir produktai privalo būti vietiniai ir gaunami tik iš gyvūnų, laikomų nelaisvėje. Tačiau gyvūnų gamtosaugininkai teigia, jog toks vyriausybės sprendimas tik paskatins juodosios rinkos plėtrą, kurios taikiniu taps laukiniai tigrai ir raganosiai. Draudimo panaikinimas sukels didesnį gyvūnų brakonieriavimą ir 30,000 išlikusių laukinių raganosių ir 3,900 tigrų atsidurs milžiniškame pavojuje. Ekspertai teigia, jog Kinijoje nelaisvėje laikomų gyvūnų poreikis viršys pasiūlą ir tai tik dar labiau paskatins nelegalius mainus ir gyvūnų medžioklę. „Esant tokioms mažoms tigrų ir raganosių populiacijoms, kurios kasdien patiria daug iššūkių, prekybos legalizavimas šalies viduje yra per didelė rizika.“ – teigia Margaret Kinnaird, Pasaulio gamtos fondo lyderė. „Šis sprendimas prieštarauja geram pavyzdžiui, kurį Kinija neseniai parodė, siekiant sustabdyti nelegalią laukinių gyvūnų prekybą“ – prideda ji.

2016-tais metais Kinija, kartu su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, paskelbė apie draudimą prekiauti dramblių kaulais. Toks Kinijos sprendimas buvo priimtas labai palankiai ir buvo įvardintas kaip kritinis žingsnis siekiant užkirsti kelią dramblių brakonieriavimui Afrikoje. Tačiau dabar gamtosaugininkų nuomonė apie Kinijos politiką nykstančių gyvūnų atžvilgiu, pasikeitė. „Kinijos sprendimas yra didžiulis žingsnis atgal siekiant išsaugoti nykstančius gyvūnus. Kovoje su brakonieriais Kinija turėtų siekti sumažinti poreikį, o ne prisidėti prie raganosių ragų ir tigrų kaulų naudojimo medicinoje“ – sako Tanya Sanerib, Biologinės įvairovės centro direktorė. Situacijos nepagerina ir tai, jog savo sprendimo Rytų Azijos valstybė nekomentuoja. Nors yra spėjimų, jog draudimas galėjo būti pašalintas siekiant padrąsinti tradicinės medicinos praktikavimą, tačiau tai vis dėlto lieka tik spėjimu.

Kinų medicinoje gyvūnų kūno dalys yra naudojamos jau labai ilgai. Raganosio ragas kinų medicinoje naudojamas gydyti daugelį ligų, įskaitant karščiavimą, podagrą ir apsinuodijimą maistu. Iš tigrų kaulų daromas vynas, tikima, padeda gerinti imunitetą ir vyrišką potenciją. Kinų medicinoje naudojamos ir kitų gyvūnų kūno dalys. Gyvačių oda, dramblių iltys, bulių genitalijos – visi jie yra plačiai naudojami liaudiškoje medicinoje.

Vis dėlto, kad ir ką teigia liaudies medicinos atstovai, 2010-tais metais Pasaulinė kinų medicinos federacija išleido pranešimą, jog moksliškai įrodyta, kad tigro kaulai neturi jokių ypatingų medicininių galių. Tokie patys rezultatai paskelbti ir dėl raganosio rago bei dar daug kitų gyvūnų kūno dalių. Tačiau nepaisant to, prekyba vyksta, o nelaisvėje laikomi gyvūnai yra veisiami siekiant juos panaudoti neveiksmingoms liaudies gydymo priemonėms gaminti.

Taip pat skaityite: Žmonių maitinimosi įpročiai žudo orangutanus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: