Kristina ir Chose

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, nedideliame stilizuoto prekybinio traukinio vagonėlyje karaliauja lietuvių dar beveik neatrasta, bet daug žadanti Peru virtuvė. Įžengęs į nediduką šeimos restoranėlį patenki į kontrastingos Pietų Amerikos šalies skonių ir kvapų pasaulį, kuris lengvai užburia.

Čia šeimininkauja lietuvė Kristina, kuri kartu su savo vyru perujiečiu Chose šių metų pradžioje ir įkūrė šią nedidelę Peru maisto ambasadą Lietuvoje. Per šį laiką autentiško Peru maisto jau spėjo paragauti daug kauniečių ir miesto svečių bei juo susižavėti.

Kadangi tai yra tikriausiai pirmasis ir vienintelis Peru virtuvės restoranas Lietuvoje, daug klientų, pamėgusių autentiškus išskirtinius skonius, atvyksta ir iš kitų miestų.

Kontrastų šalis – turtinga virtuvė

Peru virtuvė – puikus šios kontrastingos Pietų Amerikos šalies atspindys. Nusidriekusi palei Ramiojo vandenyno pakrantę, Peru turi ir aukštus sniegu padengtus Andų kalnus, ir tropines džiungles, ir sausringą dykumų regioną.

Todėl ir maistas šioje šalyje labai įvairus. Vandenyno pakrantėje gausiai valgomos šviežios jūros gėrybės: midijos, krevetės, žuvys ir kiti gelmių gyventojai. Kalnuose karaliauja bulvės, tačiau dauguma jų – mums nematytos, negirdėtos ir visai kitokio skonio. Tropinių miškų regionams geriausiai atstovauja įvairūs egzotiški vaisiai ir iš jų daromi gėrimai, sultys, kokteliai.

Labai svarbų vaidmenį šioje virtuvėje atlieka ir daugybė įvairiausių prieskonių, tarp kurių išsiskiria aitriųjų pipirų gausa. Įvairiais subtiliais skonių niuansais jie skiriasi nuo mums žinomų čili pipirų.

thumbnail_peru patiekalai2

Mokėsi iš vyo mamos ir profesionalų

Todėl norėdama paruošti tikrus autentiško skonio patiekalus Kristina naudoja tik tiesiai iš Peru jos pačios atsivežtus prieskonius bei daug kitų reikalingų produktų. Lietuvoje, o dažnai ir visoje Europoje, daugelio jų tiesiog nėra.

„Gaminti perujietiškus patiekalus mokiausi iš savo vyro, jo mamos, taip pat profesionalių šefų Peru ir čia, Lietuvoje, kai vienas jų buvo atvykęs pasidalinti savo patirtimi. Man pasisekė, kad turėjau tokius puikius mokytojus, todėl dabar jau ir pati perpratau daugybę įvairių šios virtuvės niuansų“, – pasakojo restorano šeimininkė.

thumbnail_peru patiekalai1

Neįkalba paragauti šaltibarščių

Ji sako, kad lietuviai dažniausiai valgo perujietiškai paruoštas jūros gėrybes su ryžiais ar makaronais. Taip pat populiari seviča: žuvies ir jūros gėrybių mišinys su citrinomis, kukurūzais bei saldžiosiomis bulvėmis. Restoranėlio svečiai noriai ragauja ir mėsa įdarytų perujietiškų bulvių arba causa limeña – bulvių pyrago su vištiena ir daržovėmis.

Tiesa, ji pripažįsta, kad reikėjo šiek tiek laiko, kol sugebėjo prisiderinti prie lietuvių skonio ir atrinkti būtent tuos perujietiškus patiekalus, kurie mūsų žmonėms yra priimtini.

Bet Kristinai tai visiškai suprantama – juk jos vyras atvykęs į Lietuvą taip pat turėjo priprasti naujoje aplinkoje. Nors cepelinų ir šaltibarščių nepamėgo (pastarųjų jis, beje, iki šiol atkakliai atsisako net paragauti), tačiau jau neblogai kalba lietuviškai ir susirado darbą, kol žmona rūpinasi nuosavu verslu.

„Sunkiausia jam buvo ištverti pirmąją žiemą – buvo labai šalta. Tačiau dabar jau priprato tiek prie šalto klimato, tiek prie šaltesnio lietuvių būdo“, – sakė pašnekovė, pati niekada nestokojanti geros nuotaikos ir todėl savo vyro juokais vadinama „netikra lietuve“.

thumbnail_peru patiekalai3

Moka džiaugtis gyvenimu

Būtent savo linksmu būdu ir optimizmu Chose ir sužavėjo Kristiną.

„Visi perujiečiai tokie. Jie moka džiaugtis gyvenimu, gražiai linksmintis, dainuoti, mėgautis maistu“, – pasakojo ji.

Beje, išmokti prisitaikyti svetimoje aplinkoje reikėjo ir pačiai Kristinai, nes ji ne vienerius metus gyveno Ispanijoje, kur ir susipažino su savo būsimuoju vyru. Prieš grįždama į Lietuvą ji Madride dirbo brazilų restorane.

„Ten viskas buvo kaip ir neblogai, tačiau mes su vyru norėjome judėti į priekį, atidryti savo restoraną. Ispanijoje tuo metu vis dar buvo didelė ekonominė krizė ir mes nutarėme , kad daugiau galimybių tai padaryti turėsime Lietuvoje“, -apie savo motyvus sugrįžti gimtinėn pasakojo pašnekovė, kartu su vyru ir jųdvieju vaiku jau trejus metus gyvenanti Lietuvoje.

thumbnail_peru kampelis

Lietuvoje patinka, planuoja didesnį restoraną

Pasak Kristinos, Lietuvoje jie įsikūrė ilgam, o gal ir visam laikui. Ateityje, kai verslas dar labiau įsibėgės, pora planuoja atidaryti didesnį restoraną ir jame dirbti abu.

„Chose čia patinka, Lietuvoje ramu, saugu, galima dirbti. Aš irgi džiaugiuosi būdama gimtinėje“, – ateities planais dalijosi išskirtinio restorano savininkė.

Taip pat skaitykite: Bengališko greito maisto restorano Kaune įkūrėjai: „Verslo pradžia buvo kaip ėjimas per minų lauką“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: