© Wikimedia Commons nuotr.

Lietuva sėkmingai prisijungė prie bendros mokėjimų eurais sistemos (SEPA), kuri panaikino skirtumus tarp vietos ir tarptautinių mokėjimų eurais. Lietuvos banko duomenimis, pirmomis sistemos veiklos dienomis finansų sektoriui ir verslui rimtų nesklandumų nekilo.

“Visi bankai gyventojų, įmonių ir institucijų pateiktus pirmuosius tarpbankinius atsiskaitymus pagal SEPA reikalavimus pirmadienį atliko sėkmingai”, – BNS sakė Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus viršininkas Tomas Karpavičius.

Pasak jo, daliai įmonių ir institucijų, kurioms dar reikia papildomo laiko pasirengti naudoti SEPA mokėjimų pranešimo formatą savo sistemose, visi pagrindiniai bankai siūlo seno formato mokėjimus.

“Gyventojai internetinės bankininkystės sistemose jau gali matyti pasikeitusias mokėjimo nurodymo formas, todėl atlikdami pirmuosius mokėjimus jie turėtų peržiūrėti banko jiems individualiai ar internetiniame puslapyje pateiktą informaciją apie mokėjimų formos pokyčius ir rekomendacijas, kaip ją tinkamai užpildyti”, – teigė T.Karpavičius.

SEPA standartus atitinkanti mažmeninė mokėjimų sistema eurais Lietuvoje startavo nuo 2016 metų sausio 1 dienos. Nuo tos dienos, atliekant vietinius mokėjimus ir mokėjimus į kitas SEPA šalis, pildoma ta pati mokėjimo nurodymo forma, o mokėjimams atlikti ar gauti pakanka vienos sąskaitos bet kurioje SEPA šalyje.

Nuo šių metų pradžios gyventojai be apribojimų gali naudoti sąskaitą, gaunant darbo užmokestį, socialines išmokas ar kita iš visų Europos Sąjungos šalių, taip pat Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Monako, Šveicarijos ir San Marino. Gyventojai taip pat gali tokiems mokėjimams nurodyti užsienyje atidarytą sąskaitą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: