Organizatorių archyvo nuotr.

Keturi „Lietuvos žirgyne“ užauginti žemaitukų veislės žirgai užėmė prizines vietas Lietuvos žemaitukų vertinimo renginyje. Žemaitukų genofondo saugojimu garsėjantis „Lietuvos žirgynas“ į žemaitukų veislės eržilų vertinimo renginį delegavo penkis eržilus: Arabų linijos Kartanatą ir Krivį, Astūro linijos Kronį ir Tiražą bei Erelio linijos Kolibrį. Keturi iš žirgų pasidalijo prizines vertinimų vietas – tris pirmąsias, vieną antrąją, vieną trečiąją ir publikos numylėtinio vardą. Žemaitukų veislės eržilų vertinimo-licencijavimo ir žemaitukų veislės eržilų linijų palyginamojo vertinimo renginys vyko rugsėjo 14–15 dienomis Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro Šeduvos technologijų ir verslo mokymo skyriuje.

Pirmąją dieną eržilas Kronis žemaitukų veislės eržilų vertinime-licencijavime Astūro linijos eržilų tarpe užėmė pirmąją vietą. Antrą dieną vykusiame žemaitukų veislės eržilų linijų palyginamajame vertinime Astūro linijos eržilų tarpe eržilas Tiražas užėmė pirmąją vietą, eržilas Kronis trečiąją. Žemaitukų veislės Arabų linijos eržilų tarpe eržilas Krivis užėmė pirmąją vietą, eržilas Kartanatas – antrąją. Iš žemaitukų veislės eržilų penkių linijų nugalėtojų eržilas Krivis publikos buvo išrinktas geriausiu – jam atiteko publikos „numylėtinio“ apdovanojimas.

„Žemaitukų veislės arkliai pasižymi puikiausiomis savybėmis: ištverme, nereiklumu pašarams, tvirta konstitucija, darbingumu, energingu temperamentu, todėl arklių mylėtojams, augintojams – tai ypatinga veislė. Tokie renginiai kaip šis leidžia pabrėžti jų išskirtinumą. Džiugu, kad UAB „Lietuvos žirgynas“, veisdamas ir augindamas žemaitukus, prisideda prie jų išsaugojimo. O kadangi jie pelno nemažai apdovanojimų – vadinasi, darome tai teisingai“, – pasakoja žirgyno l. e. p. direktorė Palmyra Vinkšnaitė.

Pasak vienos iš ekspertų vertintojų ir licencijavimo komisijos narių, Nemiros Stašienės, šiais metais tiek UAB „Lietuvos žirgyno“, tiek LSMU Gyvulininkystės instituto ir privačių veisėjų pristatyti žirgai  buvo verti išskirtinio dėmesio. Kaip įprasta žirgų vertinimuose, rezultatus lėmė kiekvieno žirgo kilmė, eksterjeras, tipingumas, kūno matai, charakteris, judesiai.

Žemaitukai  renginiuose  visuomet sulaukia gausaus arklių mylėtojų dėmesio. Ir šį kartą žmonės galėjo susipažinti su naudinga informacija, reikalinga auginant žemaitukų veislės arklius. Renginio dalyviai iš arti apžiūrėjo eksponuojamus geriausius žemaitukų veislės eržilus, rinko publikos „numylėtinį“, taip pat vyko vaikų sportiniai pasirodymai, važiavimo kinkiniais pasirodymas, konkūro rungtis.

Žemaitukų arklių veislė įtraukta į Pasaulio žemės ūkio gyvūnų įvairovės duomenų banką ir katalogą. Tai viena seniausių veislių Europoje, žinoma jau nuo VI–VII a. Šiuo metu „Lietuvos žirgyne“ yra auginami 110  žemaitukų veislės arklių.

Renginį organizavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai ir Lietuvos žemaitukų arklių augintojų asociacija. Renginio rėmėja – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: