Kino filmo "Manchester by the sea" kadras

Kaip turi būti sunku gyventi vien tuo, ką žinai ir ką atmeni, neturint ko tikėtis.“ (Alberas Kamiu). Praeities našta nesuteikia laimės, prasmės ar tikslo, tai – bereikšmis rodiklis, sukeliantis skausmą ir vidinę tuštumą, kurio, deja, nė vienas negalime išvengti.

Randai, seniai sugiję, bet vis dar jaučiami mums primena nesekmes ir neleidžia judėti pirmyn, užkirsdami kelią emocinio išsivadavimo galimybei. Tačiau nors visi ir esame pridarę didžiulių klaidų, o artimųjų praradimas yra neišvengiamas, turime nepasimesti šešėliuose ir tęsti savo kelionę, atrasti naują tikslą ir jo siekti, atleisti sau ir leisti naujai laimei išbudinti mus iš košmariško sąstingio. „Mančesteris prie jūros“ būtent tokios tematikos juosta, vaizdiškai atskleidžianti paeities įtaką žmogaus charakterio bei jo emocinės pusiausvyros būsenai.

Ši režisieriaus Kenneth‘o Lonergan‘o drama mums atskleidžia skaudžią realybę žmogaus, praradusio viską. Sakoma, jog kiekvieno individo laimė yra panaši, tačiau skausmas visų skirtingai jaučiamas. Pagrindinis filmo personažas Lee (akt. Casey Affleck) – piktas, gyvenimu nepatenkintas vyras, baruose inicijuojantis riaušes ir nepagarbiai besielgiantis su savo klientais. Tik vėliau sužinome visas priežastis, lėmusias tokį asmenybės skilimą. Keista, kaip per kelis metus iš nuoširdaus bei rūpestingo žmogaus, trijų mažų vaikų tėvo, mylinčio savo žmoną ir besidžiaugiančio gyvenimu vyro, Lee tapo užsidaręs, pavargęs ir nelaimingas.

manchester by the sea 2

Kino filmo “Manchester by the sea” kadras

Gyvenime jis nebeturi kontrolės, jį kontroliuoja nenuvaldomas pyktis, skausmas, o labiausiai – savigrauža. Jis jaučiasi kaltas dėl savo vaikų mirties bei santuokos iširimo, nebepasitiki savimi ir, užsidaręs savo kevale, skausmą kenčia vienas. Tačiau ar gali viena siela paskatinti kitos vidinį virsmą bei progresą? Patrikas (akt. Lucas Hedges) – šešiolikmetis pagrindinio filmo personažo sūnėnas ir jo vyresniojo brolio Joe (akt. Kyle Chandler) sūnus. Mirus Joe, Lee turi grįžti į savo gimtąjį Mančesterį ir akis į akį susidurti su savo vidiniais demonais bei praeities šmėklomis. Ar vienas paauglys gali pakeisti suaugusiojo gyvenimą, o gal tai suaugusiojo vyro užduotis, grąžinti gyvenimo džiaugsmą jaunuoliui, ką tik praradusiam tėvą?

manchester by the sea 3

Kino filmo “Manchester by the sea” kadras

Tai širdį gniaužianti istorija apie atgailą ir meilę, skausmą bei žmogiškumą, gyvenimo trapumą bei mirties nenuspėjamumą. Juostos liūdnumas žiūrovą priverčia pasijusti gyvu, mokėti geriau įvertinti svarbiausius gyvenimo momentus bei suprasti tikrąsias vertybes. Istorijos sudėtingumas slypi žmogiškame paprastume, genialumą sukuria vis didėjanti įtampa ir siekis sužinoti kuo daugiau apie skaudžią Lee praeitį. Filmas nusipelnė liaupsių ne tik dėl režisūrinių sprendimų ar Casey Affleck vaidybos, bet ir dėl kitoniškumo.

manchester by the sea 4

Kino filmo “Manchester by the sea” kadras

Mančesteris prie jūros“ – tragiškas, jautrus ir skausmingas pasakojimas su subtilaus humoro intarpais. Aktoriai – be didelių dialogų sugebantys atspindėti visą vidinę spalvinę gamą ir įtikina jų kuriama tikrove. Tik stiprios asmenybės geba stoti prieš save patį ir neleisti praeičiai jų sunaikinti. Affleck nepaprastai išraiškingai ir jausmingai sugebėjo įsikūnyti į tokio personažo vaidmenį ir aiškiai parodyti jo asmenybės virsmą nuo to momento, kuomet dar buvo laimingas, iki to momento, kuomet suprato, kad gyvenimas tęsiasi ir jis turi stengtis ne tik dėl savęs, bet ir dėl savo sūnėno gerovės.

manchester by the sea 6

Kino filmo “Manchester by the sea” kadras

Kinematografiniu aspektu, operatorius Jody Lee Lipes atliko įstabų darbą, perteikdamas pagrindinio veikėjo neutralumą viskam, išskyrus pykčio priepolius, už kurių slypi į šipulius sudužusi siela bei sušalusi širdis. Kiekviename Lee veiksme galima įžvelgti beviltiškumo elementus, nuo abejingo gūščiojimo pečiais iki beveik nepastebimo lūpų virpėjimo, ir visa tai užfiksuoja kameros objektyvas, ištransliuojantis konkrečią žinutę žiūrovui ir leidžiantis prikaustyti jo dėmesį į tas detales, kurias operatorius bei režisierius nori išryškinti. Šiuo atveju – tai Lee abejingumas dabarčiai bei visiškas savojo aš netekimas. Režisūriniai sprendimai leidžia nepaprastai aiškiai matyti skirtumą tarp to tarpsnio, kuomet pagrindinis veikėjas dar turėjo šeimą ir buvo laimingas, ir to gyvenimo, kai skausmo pripildytas jis gyvena praeitimi ir yra savo paties šešėlyje.

manchester by the sea 5

Kino filmo “Manchester by the sea” kadras

Jody Lee Lipes, naudodamas minštumą suteikiančius filtrus, koncentravosi į Naujosios Anglijos šaltumą bei rėmėsi istorijos emocine kreive. Nors prisiminimų kadrus profesionaliai padaryti yra be galo sunku, šioje juostoje jie nebuvo vizualiai atskirti, o laikomi paraleliniu pasakojimu ir palyginamaja kreive tarp to, kas buvo geruoju Lee gyvenimo periodu, ir to, kuo jo gyvenimas tapo po lemtingos tragedijos. Galutinis rezultatas pribloškia – tiek praeitis, tiek ateitis susisieja į nuoseklią, chronologišką istoriją, natūraliai išryškinančią visą emocinį pagrindinio veikėjo pasikeitimą. Jo gyvenimas vangiai bei lėtai slenka praeities prisiminimais, todėl, vengdamas to milžiniško užslėpto skausmo, jis užkrauna save darbais, neleidžiančiais nė akimirkos pasąmonėje slypinčioms mintims prasiskverbti į sąmonę ir ją sunaikinti. Visa tai jautriai bei meniškai sujungė montažo režisierė Jennifer Lame, sukurdama nostalgišką bei liūdną atmosferą, paveikią net ciniškiausiam filmo žiūrovui.

Verdiktas 9/10

Taigi, filmas „Mančesteris prie jūros“ – graudi vyro istorija apie praradimus ir jų keliamą neigiamą poveikį tolimesniam gyvenimui, apie skausmą, užpildantį visą vidų ir neleidžiantį bet kokiai teigiamai emocijai prasiveržti išorėn. Apie draugystę bei jos naudą asmens vystymuisi, apie meilę bei jos netekimą, apie tai, kaip du žmonės gali padėti vienas kitam išgyventi ir vėl pajusti laisvės skonį. Juk gyvenimas yra ne tai, kas mums atsitinka, o tai, koks mūsų požiūris į tuos įvykius.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų, sukurtų mažiau nei už 1 milijoną dolerių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: