Filmo "Tom of Finland" kadras

„Vyrų mados savaitės“ iniciatorė Marija Palaikytė prabilo apie legendinį suomių menininką, Tomą iš Suomijos (Tom of Finland). Priežastis – nuo lapkričio 4–os dienos Lietuvos kinuose pasirodys biografinis filmas, nušviesiantis šio drąsaus iliustratoriaus gyvenimą. Tomu iš Suomijos pasivadinęs suomių menininkas išgarsėjo homoerotiniais raumeningų vyrų piešiniais, kurie savo unikaliu stiliumi pakeitė mados ir meno pasaulį.

„Žaviuosi istorijomis, sukuriančiomis laikui nepavaldžią emociją. Kad ir kokia ji būtų. Tom of Finland yra provokacijos ir bekompromisės laisvės simbolis, tapęs tiesioginiu įkvėpimo šaltiniu ir nepakeičiamiems mados grandams, tokiems kaip Jean Paul Gaultier ar Tom Ford.“ – teigė Marija Palaikytė. Radijo laidos „Mados misija su Marija Palaikyte“ autorė žavisi ne tik Tomo iš Suomijos menu, bet ir drąsa: „Mada, kaip ir Tom of Finland kūryba, ne visada yra patogi ir priimtina, bet ji ir neprašo užtarimo. Ji vertinga, nes atspindi laikmečio problematiką, idėjas, o svarbiausia – kuria emociją, kuri nepalieka abejingų bei tampa įkvėpimo šaltiniu!“.

tom-2-h_2017

Filmas „Tomas iš Suomijos“ – šių metų Suomijos pasirinkimas „Oskarų“ apdovanojimams. Populiarus ir kritikų puikiai vertinamas suomių kino režisierius Dome Karukoski į kino ekranus perkelė vieną įtakingiausių ir žinomiausių dvidešimto amžiaus gėjų kultūros asmenybių.

tom-of-finland 2

Filmas pasakoja apie Touko Laksoneną (akt. Pekka Strang), apdovanotą armijos karininką, grįžtantį namo po kamuojančios ir herojiškos patirties tarnaujant savo šaliai Antrajame pasauliniame kare – tačiau gyvenimas Suomijoje taikos metu pasirodo esąs ne ką paprastesnis. Pokario Helsinkyje vyksta homoseksualų persekiojimas, kai kurie vyrai netgi spaudžiami vesti moterį ir susilaukti vaikų. Touku randa prieglobstį savo mene. Jo darbai, kuriuos išgarsino parašas Tom of Finland, tapo tikru išlaisvėjusios kartos simboliu.

Filmą „Tomas iš Suomijos“ galima išvysti menininko kūrybą pristatančiuose specialiuosiuose seansuose kino teatre „Pasaka“ ir Kaune, Cinamon kino teatre lapkričio 4-7 d.

Taip pat skaitykite: TOP 10 LGBT+ tematikos filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: