© Jason DeCaires Taylor nuotr.

Jason DeCaires Taylor didelę dalį vaikystės praleido nardydamas ir tyrinėdamas povandeninį pasaulį Malaizijoje, kur jis ir užaugo. Menininkas baigė skulptoriaus mokslus Londono menų institute bei įgijo nardymo instuktoriaus kvalifikaciją. Jason DeCaire Taylor sujungęs šias dvi, atrodytų visiškai tarpusavy nesusijusias veiklas, sukūrė išties įspūdingas povandenines instaliacijas.

Menininkas kuria natūralaus dydžio žmogaus skulptūras iš specialaus cemento ir panardina jas į vandenį. Taip sukuriami meno darbai, kurie pasakoja vis kitą istoriją. “Vilties sodinininkas” (The Gardener Of Hope) vaizduoja jauną merginą, gulinčią terasoje ant plytelių apsuptą betono vazonų, iš kurių auga įvairių formų ir spalvų koralai.

“Melioracijos”( Reclamation) yra skirtas paminėti per audrą nutrauktą Raudonosios jūros rifą bei skleidžia atsinaujinimo ir atgimimo pranešimą. ” Inercija ” (Inertia) – nutukęs vyras žiūri televizorių ant sofos ir laiko lėkštę su mėsainiais. Šis darbas yra socialinė-politinė kritika tiems, kurie nerūpestingai ignoruoja aplinkos veiksnius. Šie ir kiti autoriaus darbai vaizduoja įvairias žmonijos problemas, idėjas, tikslus povandeniniame jūrų pasaulyje, taip sukuriamas ryšys tarp žmogaus ir gamtos.

Tačiau pagrindinė menininko darbų paskirts yra ne tik džiuginti akis savo išskirtinumu, tačiau ir saugoti povandeninį pasaulį. Anot mokslininkų, iki 2050 metų povandeninis pasaulis visam laikui neteks net iki 80% koralinių rifų. J.D. Taylor norėdamas apsaugoti ir skatinti koralinių rifų augimą, stato skulptūras po vandeniu, kurios pritraukia koralus, todėl gali išlaikyti vietovės biologinę įvairovę.

© Jason DeCaires Taylor nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: