© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasak Stanfordo universiteto tyrėjų, jaunų žmonių nesugebėjimas atskirti, kurios naujienos yra tikros, o kurios – išgalvotos, kelia didelę grėsmę demokratijai ir visai visuomenei.

Internetas yra tarsi tikras išsigelbėjimas daugeliui žmonių, tai pats populiariausias komunikacijos įrankis, bene didžiausias visų laikų verslas taip pat sukasi jame, beabejo, tai puiki priemonė meno kūrimui ir plėtojimuisi. Nepaisant to, jog internetas turi daug privalumų, neapseinama ir be neigiamų pasekmių. Internetas yra tokia ištobulinta propagandos mašina, jog tai gali sukelti labai daug pavojų ateityje.

Jeigu sakytume, jog vaikai yra ateitis, tuomet ji atrodo labai niūriai. Stanfordo tyrėjai padarė šias išvadas apskaičiavę ir pasidomėję daugiau nei 7800 aukštųjų, vidurinių ir koledžo mokyklų jaunuolių žinutėmis, strapsniais ar komentarais. Akivaizdu, jog tyrėjai liko labai nusivylę.

80% gimnazijos studentų nesugebėjo savo straipsniuose pasiremti rimtu turiniu ir tikslingais faktais, daugiau nei 80% aukštųjų mokyklų studentai savo straipsniuose dėjo fotografijas, nepatikrindami jų autentiškumo, pasitaiko atvejų, jog fotografijos neatitika straipsniuose minimų žmonių, taipogi, studentai negalėjo tyrėjams įvardinti, kuri informacija yra suklastota ir kuri paremta tikrais faktais. Visos šios išvados yra labai pribloškiančios, kadangi šie studentai yra pirmoji išmaniųjų technologijų karta, demografiniuose terminuose jie yra vadinami „skaitmeniniais čiabuviais“.

Verta paminėti tai, jog šis išmaniųjų technologijų pavojus gesia visai žmonijai. „Internete yra tiek daug informacijos, jog darosi vis sunkiau ją tiksliai ir efektyviai apdoroti“ sakė Yalda Uhlsa – vaikų psichologijos tyrėja ir knygos, skatinančios tėvus  mokyti vaikus būti skeptiškais virtualioje erdvėje, autorė.

Kitaip sakant, mūsų smegenys naudoja euristiką, tai yra pagrindinė taisyklė, kad visi sprendimai žmonėms atrodytų paprasti ir greiti. Tačiau visi šie greiti sprendimai tikrai nepriveda prie gerų rezultatų. „Štai kodėl internetinės straipsnių antraštės linkusios patraukti skaitytojų dėmesį ir įtikinti, jog visa tai yra tiesa“ paaiškino Yalda Uhlsa.

Taip pat skaitykite: Vaikai nesuvokia, kokios grėsmės jų tyko internete

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: