Netikros laidotuvės / flickr.com archyvo nuotr.

Ar kada pagalvojote kaip atrodys Jūsų laidotuvių procesas? Ar galite net įsivaizduoti, kad kažkur pasaulyje imituojamos laidotuvės? Taip, tai egzistuoja Pietų Korėjoje. Šioje šalyje tampa populiaru išgyventi savo  laidotuvių apeigas. Pagrindinė netikrų laidotuvių idėja – laidotuvės gyvenimui. Susipažinkite, su šiuo keistai skambančio verslo subtilybėmis.

Netikros laidotuvės – kas tai?

Pietų Korėjoje gyvenantys žmonės dažnai jaučia priespaudą, bei teisių suvaržymą. Disciplinuotame rėžime, pietų korėjiečiai visada jaučia įtampą, daugelis linkę į depresiją, liūdesį. Gal mums, vakariečiams tai pasirodys keista, bet Pietų Korėjoje atsiranda gana įdomus verslas, kurį galima pavadinti „geresnio gyvenimo link“. Tai netikros laidotuvės. Pasak, šios veiklos šalininkų, savo netikrų laidotuvių išgyvenimas, padės nugalėti depresiją, liūdesį ar net savižudybę. Privers kitomis akimis pažvelgti į gyvenimą.

Hyowan Healing Center veikiantis Seule, siūlo „įsigyventi“ ir išbandyti laidotuvių procesą. Pasak šios įmonės direktoriaus, netikros laidotuvės- lyg gimimas iš naujo. Šis procesas privers net ir didžiausią pesimistą susimąstyti apie savo gyvenimą, vertybes, darbus bei pakeis žmogaus pasaulėžiūrą.

Netikros laidotuves 2

Netikros laidotuvės / flickr.com archyvo nuotr.

Kaip viskas vyksta?

Pirmiausia, pagalvokite, ar išdrįstumėte laidojimo patalpoje atsigulti į karstą, būti uždarytas bei praleisti keletą minučių aklinoje tamsoje bei visiškoje tyloje. Turbūt silpnų nervų žmogus nesileistų į tokią avantiūrą. Hyowan Healing Center siūlo išgyventi realią laidotuvių ceremonijos procesą. Programa trunka nuo 2 iki 3 valandų. Iš pradžių programos vedėjęs, kuris vadinamas „pasiuntiniu iš kito pasaulio“ veda įvairias paskaitas, bei mokymus. Išklausę paskaitų ciklo, dalyviai aprengiami tradiciniais laidojimo rūbais, nuvedami į patalpas, kurie primena laidojimo namus. Tai silpnai apšviestos patalpos, kurios dekoruojamos laidotuvių gėlėmis – chrizantemomis. Dalyvis šalia karsto turi atsisėsti ir parašyti testamentą. Žiūrėdami į savo įrėmintą bei juodu kaspinu aprištą nuotrauką dalyviai rašo savo autobiografiją bei laiškus artimiesiems, užrašo žodžius, kuriuos norėtų matyti ant savo kapo. Po visos šios procedūros, žmogus atsigula į karstą. Prižiūrėtojas jį uždaro, Dalyviai karste kur aklina tamsa praleidžia dešimt minučių. Šis trumpas laikas pasak ne tik kritikų, bet tai ir išgyvenusių dalyvių atrodo kaip amžinybė. Tamsa turi specialių galių. Visas šis procesas anot dalyvių, motyvavimas gyventi toliau. Sesijos pabaigoje pasiuntinys atidaro karstus ir garsiai praneša: „čia Jūs palikote senąjį save, dabar atgimėte naujai pradžiai“.

Netikros laidotuves 3

Netikros laidotuvės / flickr.com archyvo nuotr.

Išbandyti netikras laidotuves pasiryžta vis daugiau žmonių

Hyowan centro direktorius teigia, kad pradėjęs šį verslą, sulaukė didelio susidomėjimo bei kritikos. Per metus šią avantiūrą išbanddo apie 15000 žmonių. Šiuo metu daugiausia šias netikras laidotuves išbando piliečiai su sunkiomis ligomis, linkę į depresiją. Taip pat dažnai Pietų Korėjos verslininkai siunčia savo darbuotojus sudalyvauti šioje veikloje. Pasak darbdavių, tai gali motyvuoti jų darbuotojus.

Pietų Korėjoje savižudybės rodikliai vieni didžiausių pasaulyje. Azijoje pietų korėjiečiai laikomi viena nelaimingiausių tautų. Darbuotojai darbe dažnai patiria stresą, todėl darbdaviai pasiūlo išbandyti šias netikras laidotuvių apeigas, kaip atsipalaidavimo ir meditacijos reiškinį.

Ši veikla kritikuojama, nes pasak daugelio- laidotuvės tai ne žaidimas, kuriomis galima mėgautis dėl pramogos. Nesvarbu, kad tai priverčia pažvelgti į gyvenimą kitaip. Tačiau išbandžiusieji teigia, kad tokios imituojamos laidotuvės – skirtos gyvenimui.

Keletas minučių gulint karste gali būti šokiruojantis ir sunkiai suvokiamas įvykis, bet gal tai išbandę bent trumpam pavyktų suvokti savo problemas, susidėlioti mintis, ir kaip sako šios veiklos propaguotojai- palikti problemas užmarštyje ir atgimti iš naujo.

Taip pat skaitykite: Virtualaus gedulo etiketas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: