© Yelenos Chinkovos / Komsomolskaya Pravda nuotr.

Vienuolika Prancūzijos parlamento narių, daugiausia iš Nicolo Sarkozy Respublikonų partijos, šį savaitgalį nepaisė Ukrainos įstatymų bei tarptautinių sankcijų vizito į Krymą metu. Jie taip pat dalyvavo gėdingame propagandiniame renginyje, ignoruodami skandalingus žmogaus teisių pažeidimus. Kai kuriems dalyviams tai buvo antroji tokia „delegacija“ vykstanti antrus metus iš eilės. Prancūzijos užsienio reikalų ministerija tegalėjo išreikšti tik „šoką“ ir teigė, kad vizitas „rizikuoja pažeisti tarptautinę teisę”.

Tai buvo buvo tiesioginis akibrokštas bet kokioms demokratinėms valstybėms, kadangi parlamento nariai atvyko iš Maskvos kaip aiškūs svečiai iš okupacinės valstybės ir negavo leidimo iš Ukrainos. Jie labai atvirai nepaisė Jungtinių Tautų organizacijos sprendimo dėl Krymo nuo 2014 m. kovo 27-osios, kurį Prancūzija patvirtino kartu su kitomis demokratinėmis šalimis. 2015-taisiais metais, vieno iš parlamento narių pasiteisinimas buvo, kad jie atvyko į Krymą, „norėdami viską pamatyti savo akimis“.

Ukrainos delegacija Europos Tarybos Parlamentinėje asamblėjoje (PACE) išreiškė savo pasipiktinimą tuo, jog grupė Prancūzijos deputatų vadovaujami PACE delegato Thierry Mariani vėl atvyko į Krymą, praneša „Korrespondent“.

Visos ukrainiečių delegacijos vardu pareiškiu, jog mes esame pasipiktinę įžūliu Ukrainos ir tarptautinės teisės ignoravimu, kame Mariani parodė save kaip recidyvistą. Mes nesiruošiame gerbti ir pakęsti politikų teisės ignoruoti įstatymus ir rodyti nepagarbą Europos Tarybos narėms-valstybėms“, – sakoma Ukrainos delegacijos pareiškime.

M.Voisin ir kiti vyko į Krymą, kur dauguma Ukrainos ir Krymo totorių žiniasklaidos buvo nuslopinta ir kur Mykola Semena, vienas iš kelių likusių žurnalistų, reiškusių savo nepriklausomą nuomonę, FSB buvo sekamas 24 valandas per parą ir dabar atlieka 5 metų laisvės atėmimo bausmę.

Prancūzijos politikai Kryme pamatė tik tai, kas jiems buvo rodoma ir nei vienas iš jų nebandė gilintis toliau. Negana to Prancūzijos parlamento narys pabučiavo paminklą, garbinantį Rusijos kareivius, kurie užgrobė Krymą 2014 m. vasario mėnesį.

Ukrainiečių nuomone, Mariani fotografija šalia taip vadinamo paminklo „mandagiems žmonėms“ įrodo „sąmoningą prancūzų politikų nepagarbą Ukrainos teritoriniam vientisumui“.

Mariani dažnai tiesiogiai atkartoja Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, skirdamas itin mažai pagarbos faktams. Jis taip pat ignoruoja daugelio ekspertų išvadas, teigiačias jog oficialūs Krymo referendumo rezultatai buvo suklastoti ir gyventojų paramos lygis prisijungimui prue Rusijos buvo ženkliai žemesnis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: