ARTS in Paris nuotr.

Belgijos aktyvistų meno kolektyvas „Captain Boomer“ grįžo su dar vienu didžiulio banginio, išmesto į krantą, realistiniu modeliu. Šią 17 metrų skulptūrą kūrėjai įrengė ant Paryžiaus upės Senos kranto.

Nuo 2008 metų šis meno kolektyvas įrenginėja tokius pačius banginio modelius daugelyje skirtingų Europos miestų, tarp kurių buvo ir Londonas. Tuo metu menininkai rinkosi Temzės upės krantą. „Captain Boomer“ tokių skulptūrų įrengimą naudoja kaip priemonę, didinti žmonių informuotumą bei veiksmingumą aplinkosaugos klausimais.

Realistiškai sukurtas gyvūnas šokiravo daugelį paryžiečių bei turistų, kurie iš pradžių nesuprato, jog tai tik meno kūrinys. Aktoriai, apsirengę mokslininkų kostiumais vaikščioja aplink skulptūrą ir ją tyrinėja, analizuoja. Sustojusiems pasižiūrėti banginio ir nustebusiems žmonėms, yra teikia informacija apie šio projekto idėją, bei pasakojama apie ekologines problemas.

„Banginių kūnų išplaukimas į krantą visą laiką būdavo stebuklingas įvykis. Po tokio nutikimo, kaimai sudrebėdavo ir atgydavo. Visa tai mes norime ir siekiame atkurti“, – teigia ši menininkų komanda. „Tuo pat metu, į krantą išplaukęs banginis yra labai didelė metafora mūsų ekologinės sistemos sutrikimams. Žmonės jaučia, kad jų ryšys su gamta yra pažeidžiamas. Varžybos tarp fantastikos ir tikrovės sustiprina šį jausmą.“

whale-sculpture-captain-boomer-collective-1

 ARTS in Paris nuotr.

Nors banginių, delfinų ir kitų jūrinių žinduolių kūnų išplaukimas į pakrantes dar siekia senovę, mokslininkai negali tiksliai paaiškinti, kodėl visa tai vyksta. Yra daug sukurtų teorijų, įskaitant aplinkos veiksnius, tokius kaip aplinkos triukšmo ir klimato kaita. „Captain Boomer“ šiuo savo meno kūriniu bando priminti visuomenei, kodėl reikia susitelkti visiems žmonėms saugant povandeninį gyvenimą.

whale-sculpture-captain-boomer-collective-2

 ARTS in Paris nuotr.

whale-sculpture-captain-boomer-collective-3

 ARTS in Paris nuotr.

whale-sculpture-captain-boomer-collective-8

 ARTS in Paris nuotr.

whale-sculpture-captain-boomer-collective-6

Julien Kerduff nuotr.

Taip pat skaitykite: Nepakartojama „taškelių meno“ karalienė Yayoi Kusama [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: