© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Lietuvoje įžvelgiamas didžiulis robotikos ir dirbtinio intelekto potencialas, kuriam išnaudoti tereikia vieno komponento: drąsos. Svarbiausias klausimas, ar lietuviai ją sukaups ir ar mūsų šalyje pagaliau užaugs „vienaragis“ – milijardo dolerių vertę pasiekęs startuolis?

Pranešimai ir diskusijos robotikos bei dirbtinio intelekto tema vyko visą pirmąją inovacijų festivalio LOGIN 2018 dieną, birželio 7-ąją, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) surengtoje konferencijoje startuoliams.

Dešimtimis milijardų dolerių vertinama robotikos rinka pasaulyje auga milžinišku tempu, ir tai visiškai suprantama: gamybos įmonės automatizuoja procesus, paslaugų verslai ir įstaigos taupo žmogiškuosius išteklius, o mes, namų vartotojai, tiesiog norime gyventi patogiau.

Svajonės prasilenkia su realybe

Jau šiandien tokius nuobodžius darbus, kaip dulkių siurbimas ar langų valymas, patikime robotams. Tendencijų ir inovacijų ekspertė Cécile Cremer prognozavo, kad ne tokioje ir tolimoje ateityje, 2030-aisiais, visa tai įgaus kur kas didesnį mastelį. Anot jos, žmonės gyvens moduliuojamuose pastatuose ir nusprendę persikelti kitur vietoje lagaminų tiesiog išsimontuos ir išsiveš visą butą. Parduotuvės pačios atvažiuos pas pirkėjus, sunkvežimius keliuose pakeis milžiniškas skraidykles primenantys orlaiviai, o namų ruošą galėsime visai pamiršti.

Tiesa, robotų kūrėjų svajonės gerokai kuklesnės. Antai robotinių rankų gamintojo „Shadow Robot Company“ direktorius Richas Walkeris pastebėjo, kad jo įmonė gamina unikalius produktus, kokių niekas kitas pagaminti nesugeba, tačiau klientai šių robotų neperka masiškai, mat dažniausiai tiesiog nori juos išbandyti, su jais eksperimentuoja. „Dirbant tokioje rinkoje, iššūkis yra ne tik techninė įranga, bet ir programinis kodas – kaip viską suprogramuoti, kad robotinė ranka jai paskirtas užduotis atliktų tiksliai taip, kaip numatyta“, – sakė R. Walkeris.

„PAL Robotics“ vadovas Francessco Ferro jam antrino, kad teisingai suprogramuoti robotą dažnai yra net sunkiau nei jį pagaminti. „Robotai – tai nauja, inovatyvu, tačiau žmones jie traukia tik kurį laiką. Robotai negaminami tam, kad mus žavėtų, jie turi turėti paskirtį. Pavyzdžiui, mes turime robotus-gidus, kurie parduotuvių, oro uostų, ligoninių ir kitų įstaigų lankytojams padeda nusigauti ten, kur jiems reikia. Kitas pavyzdys – parduotuvių priežiūra: mūsų kuriami robotai stebi parduotuvių inventorių ir praneša apie prekių trūkumą lentynose ar neteisingose vietose esančias prekes“, – vardino F. Ferro.

Konferencijos svečias akcentavo, kad robotai gaminami bendradarbiaujant kelioms įmonėms, svarbus vaidmuo šiame procese tenka ir užsakovams, kurių poreikiai ir lūkesčiai turi būti aiškūs nuo pat projekto starto. Tuo metu robotikos įmonėse dirbantiems žmonėms svarbiausia – užsidegimas ir motyvacija.

Lietuvoje įžvelgia didelį potencialą

Robotika, dirbtinis intelektas nesvetimi ir lietuviams – Lietuvos potencialas šiose srityse yra didžiulis. Lietuva turi stiprią akademinę bendruomenę, patyrusius inžinierius, programuotojus. Todėl mūsų šalyje užsienio kompanijos dažnai ieško patyrusių darbuotojų, mokslininkų.

Tiesa, vietinės įmonės dažniausiai užsiima eksportu, mat vietinė paklausa menka, o ir investuotojų rasti sunku. „Lietuviškas mentalitetas yra išlikęs ir jis jaučiamas. Lietuviai mažiau linkę investuoti į produktų testavimus, jų vystymą. Užsienyje viskas kur kas paprasčiau, investuotojų požiūris palankesnis, be to, jie turi daugiau patirties šiose srityse, taigi geriau supranta, kaip tai vyksta“, – pastebėjo Justinas Katkus, įmonės „Factobotics“ vadovas.

„Rubedo Sistemos“ bendraįkūrėjas Linas Vaitulevičius teigė, kad kol tarptautiniai milžinai kuria standartinius sprendimus, lietuviai turi galimybę sužibėti apsiimdami mažesnius, nišinius projektus. Kaip jis pastebėjo, tai yra mažesni, bet pelningi kąsniai, suteikiantys įmonėms galimybę augti. „Bendrai jausmas yra geras, pagreitis jaučiamas. Ko Lietuvai labiausiai reiktų, tai sulaukti kažko didelio, tikrosios sėkmės istorijos – „vienaragio“ ar kažko panašaus“, – sakė L. Vaitulevičius, užsimindamas apie startuolius, kurie pasiekia milijardo dolerių vertę.

Kada tai įvyks – prognozuoti sunku. Duomenų analizės įmonės „Exacaster“ vadovas Šarūnas Chomentauskas neslėpė daug vilčių dedantis į tokias iniciatyvas, kaip Robotikos akademija: „Ten eina daug vaikų, kurie su LEGO mokosi kurti robotus. Jiems tokie klausimai, kokie kyla šiandien, nekils, nes jie viską supras kitaip. Laukiu, kol ta karta užaugs. O apskritai lietuviams palinkėčiau daugiau drąsos daryti dalykus, manau, to labiausiai reikia.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: