Filmo "The Cloverfield Paradox" kadras

Mokslinės fantastikos mylėtojams filmas „Kloverfyldo stotis“ (angl. The Cloverfield Paradox“) – tikras malonumas. Trečiojo Kloverfyldo veiksmas šį kartą vyksta kosmose, o pati siužeto linija nesusijusi su prieš tai išleistais filmais. Vis gi, filmas išsiskiria puikiais specialiaisiais efektais, mokslinės fantastikos elementais ir trupučiu siaubo.

Kloverfyldo stotis“ buvo išleista kaip siurprizas, nieko neinformavus, nepranešus. Filmas turėjo būti rodomas kino salėse, tačiau buvo parduotas „Netflix“ ir išleistas iš kart po Supertaurės (angl. Super Bowl) nakties. Šioje platformoje filmą galėjo žiūrėti milžiniška auditorija jai patogiu laiku. Tai nėra išskirtinis dalykas, nes ir pirmieji du filmai buvo apsupti paslapties – pirmojo anonsas buvo išleistas be pavadinimo, o antrasis buvo nufilmuotas ir paskelbtas su kitokiu pavadinimu ir tik su papildomu anonsu buvo atskleista, jog tai – dar vienas Kloverfyldo visatos filmas.

Juliaus Onah režisuoto filmo veiksmas prasideda 2028 metais. Grupė skirtingų tautybių mokslininkų keliauja kosmose. Jų užduotis – išbandyti įvairius būdus ir surasti alternatyvų energijos šaltinį, nes Žemė patiria energijos krizę, be to, bręsta karas.

Tačiau viskas nėra paprasta ar lengva. Mokslininkai jau du metus keliauja ir bando įvykdyti užduotį. Padėtį apsunkina, įtampą kelią ir konspiracijų teorijų šalininkai, teigiantys, jog jeigu grupei pavyks išspręsti krizę, jie sukels netvarką ir chaosą, kuris į pasaulį išleis siaubingus padarus.

The Cloverfield Paradox 1

Pagrindinė veikėja – juodaodė britė Eva Hamilton (akt. Gugu Mbatha-Raw), norinti grįžti namo ir vėl pamatyti savo vyrą. Ji vis iš naujo žiūri video medžiagą, kurioje matome ją, jos vyrą ir du vaikus. Nors šie epizodai jautrūs ir gražūs, jie atskleidžia didžiulę nostalgiją praeičiai, nes moteris prarado abu savo vaikus.

The Cloverfield Paradox 5

Kiti grupės nariai be galo įvairūs ir išskirtiniai – yra ir vokietis Ernestas Šmitas (akt. Daniel Brühl), airų inžinierius Mundis (akt. Chris O‘Dowd), brazilų kilmės daktaras Monkas (akt. John Ortiz), rusų inžinierius Volkovas (akt. Aksel Hennie), amerikietis Kylas (akt. David Oyelowo) ir kinė Tama (akt. Zhanh Ziyi). Mokslininkai dirba kiekvieną dieną beveik be poilsio, tačiau procesas – ilgesnis, negu tikėtasi. Vis gi, galiausiai, jiems pavyksta sugeneruoti energiją, tačiau tai nėra laiminga filmo pabaiga, o tik įtraukianti ir įtemta pradžia, nes būtent tada, kai įvykdoma užduotis, viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Per didelis kiekis energijos nukelia stotį…kažkur.

Žemė dingo iš kosmoso, jos nei matyti, nei įmanoma susisiekti. Mokslininkai įstringa kosmoso vidury be jokios idėjos, kaip grįžti namo. Staiga, prasideda įvairios keistenybės – vieno nario ranka įtraukiama į sieną, dingsta sliekai ir sienoje randama iš niekur atsiradusi moteris, visa suvarstyta laidais.

The Cloverfield Paradox 3

Viską, kas įvyksta galima apibūdinti būtent tuo paradoksu – erdvės ir laiko terpėje atsirado skylė, plyšis ir dabar stotis egzistuoja dvejose skirtingose demencijose, kurios konkuruoja viena su kita ir bando dominuoti. Veiksmas darosi vis labiau įtemptas su kiekviena minute. Galiausiai aptinkama ir Žemė, tačiau tai – kitos realybės planeta, su kitomis veikėjų versijomis. Vokietis Šmitas vienoje vietoje sako: „Nė vienas iš mūsų netikėjo, kad tai tiesa. Tačiau tai yra paradoksas: sąveikauja dalelės iš dviejų demencijų. Dvi skirtingos realybės kovoja dėl vienos vietos, sukurdamos chaosą“.

The Cloverfield Paradox 2

Komanda patiria keisčiausius dalykus, mato iki šiol nematytus vaizdus. Tačiau matome ne vien kosmose vykstantį veiksmą, kadrai nukelia mus ir atgal į Žemę kuri virto visiškai kitokia – pilka, tamsia ir pavojinga.

Tarp filmo fanų vyrauja įvairios teorijos, kurių viena – šis filmas sujungia ir kitus du. Be to, šį mokslinės fantastikos kūrinį galima žiūrėti ir nemačius prieš tai esančių dalių, veiksmą suprasti galima ir taip.

Kloverfyldo stotis“ nesidrovi parodyti ir siaubo elementų – yra ir plyštančių kūno dalių vaizdų ir smurto, ir šlykščių vaizdinių. O pabaigoje sunku suvokti, kas tikra, o kas ne. Įdomu ir tai, jog Tama su likusiais grupės nariais kalba tik mandarinų kalba, o jai atsakoma taip pat būtent šia kalba. Veikėja visiškai nevartoja angliškų žodžių.

Taip pat skaitykite: 10 moterų, įkūnijusių įsimintiniausius mokslinės fantastikos personažus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: