Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Parlamento kanceliacija išrinko iš Seimo narių darbiniams dokumentams skirtų dėžučių leidinius, kurių penktadienį į jas pridėjo Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovai.

LGL parlametarų dėžutėse paliko po knygą “Besikeičiantys veidai” bet kvietimą dalyvauti kitų metų liepą Vilniuje planuojamose eitynėse.

“Taip, kaip pažeidžiant tvarką jie buvo išplatinti, lygiai taip pat jie buvo išimti ir padėti saugojimui. Jeigu gėjų lyga raštu kreipsis, mes juos grąžintime”, – BNS sakė Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis.

Jo teigimu, LGL galėjo parlamentarams leidinius atiduoti oficialiai adresuotus per Seimo priimamąjį.

“Platinti ten, kur platinama Seimo narimas darbinė informacija – to daryti negalima”, – pabrėžė kanclerio pavaduotojas.

Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Kuodytė pasipiktino tokiu Seimo kanceliarijos poelgiu.

“Man, kaip Seimo narei, dar neteko girdėti, kad remiantis kokiais nors kanclerio įsakymais Seimo rūmuose būtų vykdoma cenzūra. Niekada nesitikėjau, kad įvyks kas nors panašaus, bet šiandien tą pamatėme. Todėl nedelsiant reikalausiu, kad konfiskuoti leidiniai, kurie dabar saugomi Seime, būtų grąžinti tiems, kam jie ir buvo skirti – visiems parlamentarams. Visus juos raginu ištarti tvirtą “ne” cenzūrai ir savo iniciatyva patiems atsiimti konfiskuotus leidinius”, – penktadienį išplatintame pranešime teigia parlamentarė.

Kaip pranešė portalas delfi.lt, knygas apie prieš porą metų Vilniuje vykusias gėjų eitynes ir kvietimus dalyvauti kitų metų liepą Vilniuje vėl planuojamose eitynėse LGL į Seimą atnešė artėjant Tarptautinei žmogaus teisių dienai.

“Tai, kad eitynes liepą darysime – vieša paslaptis. Dalijame knygą, kurioje atspindima visa 2010 metų eitynių istorija. Kai jie pamatys ir paskaitys, jei ras laiko, supras, kaip tai buvo daroma ir kokių klaidų daugiau seimūnams daryti nereikia”, – portalas delfi.lt cituoja LGL valdybos pirmininką Vladimirą Simonko.

V.Simonko priminė, kad 2010 metais 53 Seimo nariai pasirašė kreipimąsi į generalinį prokurorą prašydami stabdyti eitynes.

“Galbūt šį kartą Seimas atsisakys ir nenorės kelti tokių idėjų, ypač kai žinome, kad Lietuva kitąmet pirmininkaus Europos Sąjungai”, – sakė LGL valdybos pirmininkas, laiške parlamentarus kviečiantis palaikyti, suprasti, o galbūt ir tiesiogiai dalyvauti 2013 metais planuojamuose renginiuose.

“Baltic Pride” eitynes pamečiui rengia Baltijos šalys. 2009 metais eitynės vyko Rygoje, 2010 metais – Vilniuje, 2011 metais – Taline, šįmet – Rygoje, o kitąmet turėtų grįžti į Vilnių.

Prieš dvejus metus pirmąkart Lietuvoje surengtų eitynių dalyviai sutikti įžeidinėjimais, dūmų užtaisais ir kryžiais. Policija sulaikė 19 asmenų, iš renginio išvesdinti parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka. Renginį saugojo apie 800 policijos pareigūnų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: