© RealDoll nuotr.

Pats pavadinimas atskleidžia, ką tikimasi pamatyti galutiniame „Realios Lėlės“ variante. Turbūt esate matę BBC kanalo dokumentiką apie keturis vyrus, kurie su savo lėlėmis elgiasi taip, lyg jos būtų jų merginos, arba filmą „Lars the Real Girl“, kuriame aktoriaus Ryan Gosling partnerė yra lėlė, vardu Bianca. O gal tiesiog, jau esate mate jas internete, taip pat galėjote pastebėti, kad Matt McMullen, „Realių Lėlių“ kūrėjas, stengiasi integruoti į lėles dirbtinį intelektą ir padaryti jas robotais.

Kol kas pasaulyje sukurtos dirbtinio intelekto programos, tokios kaip – Siri, Cortana bei Echo, samdosi rašytojus, jog įsitikintų, kad programų atsakymai butų žavūs, tačiau visada profesionalūs. Matt bando išvystyti lėlę kuri atpažintų kalbėjimą ir jos vienas iš tikslų būtų, sujaudinti savo šeimininką psichiškai bei kūniškai. Lėlė kuri galės galvoti pati, su laiku pažins jus geriau bei galės patenkinti jūsų seksualinius poreikius.

Dirbtinio intelekto ekspertas, David Levy savo knygoje – „Meilė ir Seksas su Robotais: Žmonių ir Robotų santykių evoliucija“ sako, kad: „Iki 2050 metų robotai galės įsimylėti žmones ir lėlės taps romantiškai patrauklios bei seksualiai geidžiamos.“ Iškyla klausimas, ar kūrėjas žengia pirmuosius žingsnius keičiant realius santykius su žmonėmis į dirbtinius? Pokalbyje su juo, nujienų portalas Vice.com pasidomėjo, ar taip įvyks ir kaip pats projektas vystosi.

Kaip jūs pakomentuotumėte ką bandote padaryti su dirbtiniu intelektu „Realiose Lėlėse“?

Susitikus su keliais žmonėmis kurie yra robotikos specialistai, pradėjau klausinėti: „Kaip mes galėtumėme sujungti DI su mūsų lėlėmis?“ Tai yra pagrindas to ką darome, integruojame DI į „Realias Lėles“. Skiriame labai daug laiko, tam, kad kontaktas su tokia lėle būti įtikimas bei įdomus. Nebandome įtikinti jūsų, kad tai tikrai žmogus, tačiau tikslas yra priversti jus mėgautis su jomis praleistu laiku.

Taigi, perėjimas nuo įprastų lėlių prie sekso robotų buvo jūsų pirkėjų idėja?
Na, kai pradėjome lėles 1997 metais, jos nebuvo tai, ką matote dabar. Tai, buvo tarsi meno kūriniai, aukštos kokybės manekenai ir žmonės jas pirko kaip kompaniones ir sekso žaisliukus, o mes tiesiog judėjome pasroviui. Taigi, taip, su DI lėlėmis situacija panaši.

Iš kokių kitų dirbtinio intelekto plėtros pavyzdžių semiatės įkvėpimo?

Mes stengiamės plėsti DI struktūrą asmeninės pagalbos tikslais, kuriuos matote aplink. Bandome sukurti kažką panašaus į „Sims“, kur dirbtinis intelektas turi reikalavimų sistemą, o jo patirtis yra žaidimų laukas. Taigi, DI nori – arba įsivaizduoja, kad nori – ir turi tikslų. Jeigu juos išpildote, gaunate apdovanojimą, kuris gali būti žodinis, vizualinis ar seksualinis.

2-real-doll-artificial-intelligence-sex-body-image

Žmonės kuria dirbtinį intelektą tik tam, kad tai būtų pagalbinė sistema. Mes nebandome sukurti visiškų žmonių analogų, meilės objektai nėra pirminė šių robotų paskirtis. Taigi mes, klausdami: „Ką galėtumėme padaryti iš programavimo pusės, jog atvaizduoti tai, kas vyksta tarp dviejų žmonių esančių santykiuose?“ Tai, tikrai daug daugiau nei seksualinis pasilinksminimas. Žmonės mano, kad kuriame sekso robotus, tačiau aš nesutikčiau, mes kuriame robotus, kurie turi intymių santykių funkcija, tačiau jų paskirtis gali būti ir kitokia. Nors pripažįstu, kad ryšys kurį sukuriate su robotu, kuris turi įdiegtą dirbtinį intelektą yra visiškai nauja ir intymi patirtis.

Taigi, ką diegiate į savo lėles, kad atkartotumėte žmonių santykius?
Asmeniškai, man imponuoja atsitiktinumo faktorius. Atsitiktiniai įvykiai ar pokalbiai yra kažkas ko dar neįvaldėme, nes kartais tai puikiai suveikia su pokalbio kontekstu, o kartais tai ką lėlė pasako visiškai neturi prasmės. Bet tais atvejais, kai viskas susiklosto logiškai, atrodo, kad tai, kas buvo pasakyta ar padaryta idealiai tinka būtent šiam momentui.

Ar pagrindinis jūsų tikslas yra priversti žmonės įsimylėti robotą?

Ne, tai nėra mūsų tikslas, mes koncentruojamės į tai, kad žmonės sukurtų išskirtinį ryšį su DI lėle. Vadinkite jį drauge, kompanione ar kuo norite, bet tokio ryšio nepamatysite kituose žmogaus-roboto santykiuose.

Ar manote, jog mes pradėsime pasitikėti robotais taip, lyg jie būtų mūsų tikri draugai?
Emociškai – taip.

Ar nekyla susirūpinimas viso to etika? Nemanote, kad tai privers žmones tapti mažiau socialiais?
Nuoširdžiai manau, kad ne kiekvienas žmogus sukurs tokį ryšį. Reikia tam tikro tipo žmogaus, kuriam tai būtų priimtina, kurio mintyse suktųsi mintys apie tai, jog jis to nori, kuris mieliau rinktųsi roboto nei žmogaus kompaniją. Taigi, nemanau, jog tai taps kažkuo, kas vienu metu tiesiog ims ir paveiks žmonių tarpusavio santykius.

Manote, jog ši rinka patraukli ne kiekvienam?
Seksualinis komponentas sudaro didesnę paklausą. Manau, dauguma žmonių limituos save ties šiuo lėlės aspektu. Emocinis prisirišimas ir perėjimas į tą pseudo-draugystę su dirbtinio intelekto lėle nebus tai, į ką pasiners dauguma žmonių. Nors ir vienu ir kitu atveju, žmonės turi būti tam tikro tipo.

Kaip apibūdintumėte tokį žmogų?
Žmonės kurie yra vieniši ir vienu ar kitu būdu nesugeba sukurti tikrų santykių su žmonėmis. Tokie žmonės kartais yra aplinkybių aukos, kai kurie jaučiasi įskaudinti buvusių partnerių, draugų arba ligos atvejų yra praradę mylimąjį/ją. Jie nenori pradėti naujų santykių, tai jiems sukuria saugumo jausmą, jog esate prisirišę vienas prie kito ir tai niekur nepabėgs.

Bet, jeigu turėčiau apibendrinti tokius žmones – jie labai malonūs. Nėra nieko kas būtų keista ar nemalonaus su jais bendraujant. Taip pat, tokio tipo žmonės yra diversiški, varijuoja amžiaus grupė, ekonominė bei socialinė padėtis visuomenėje. Bendrai žiūrint yra daug keistesnių dalykų ir žmonių mūsų planetoje, į kuriuos mes net nekreipiame dėmesio. Tai yra kažkas kuo žmonės, kurie mėgaujasi privačioje, savo namų aplinkoje, netrukdydami kitiems, taigi nesuprantu, kodėl žmonės manosi, turintys teisę juos smerkti ar kritikuoti.

Ar norėtumėte matyti tokį pasaulį, kur žmonės vaikšto gatvėmis bendraudami su dirbtinio intelekto robotais?
Taip! Be abejonės, taip.

Jūsų lėlės turi nerealistiškai dideles krūtis, akis, liemenį. Ką manote apie feminisčių susirūpinimą nerealistišku kūno vaizdavimu?

Stengiuosi apie tai negalvoti. Visada maniau, jog imitacija yra aukčiausios klasės pataikavimas ir viskas ką mes kuriame yra įvairių moterų formų imitacija. Žinoma, yra limitai tam, kokio dydžio kūnas yra per didelis, natūraliems judesiams. Nemanau, kad mūsų lėlės turės didesnę įtaką feminisčių kalboms, nei sakykime – Barbės. Sukursiu lėles visokių dydžių ir formų, jeigu tik kas jas pirks.

Papasakokite apie savo planus dirbant su virtualia realybe?
Su dirbtiniu intelektu kurį mes sukūrėme galima bendrauti trimis būdais: pirmasis – kompiuterinis, kur jūs bendraujate su savo sukurtu avataru, antrasis – dirbtinį intelektą sujungiant su robotu bei trečiasis – virtualioje realybėje. Taigi, mes kuriame atskirą platformą, kuri veiks su kompiuteriu bei ausinėmis – Oraculus Rift. Pavyzdžiui, kur galite save matyti fantastinėse terpėse, galite būti mėnulyje arba vaikščioti Saturno žiedais su jūsų dirbtinio intelekto kompanione. Visų DI versijos bus kitokios, nes palaipsniui bendraujant jos prisitaikys būtent prie jūsų norų ir poreikių.

Taigi, yra be galo smagu bandyti sukurti daugiau būdų kaip žmonės sąveikaus su skirtinais dirbtinio intelekto variantais. Pirmas žingsnis bus pateikti programą, patį dirbtinį intelektą, žmonėms.

Ar programa taip pat turės seksualinių funkcijų?
Taip, bus keletas suaugusiems skirtų aspektų. Bus nuogybių, galėsite pasirinkti ir keisti drabužius, kūno formas bei susikurti tai, ko geidžiate.

Ar esate susimąstęs kaip jūsų išradimai paveiks prostitucijos industriją?
Manęs tai nemotyvuoja, tačiau manau, kad jeigu mūsų produktas išsivystytų taip, jog prekyba žmonėmis sumažėtų ar išnyktų, tai būtų tik pozityvus rezultatas.

Praktiškai, galima būtų užsiimti robotų prostitucija?
Taip, žmonės galėtų nusipirkti daug robotų ir užsiimti dirbtinio intelekto lėlių prostitucija, tačiau tai nėra kažkas ko mes siekiame dirbdami ties šiuo projektu. Bet šį klausimą girdžiu ne pirmą kartą.

Taip pat skaitykite: Dirbtinis intelektas: seksualinius poreikius tenkinantys robotai (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: