Animacinio filmo "The Nighmare Before Christmas" kadras

„Košmaras prieš Kalėdas” –  1993 lėlinis, muzikinis, fantastinis Tim Burton  filmas, daugelyje šaltinių minimas kaip šedevras dėl vienos iš geriausiai vykusių sustabdyto kadro technikų. Juosta išsiskiria neįtikėtinai vykusiu sąmoju, protingomis dainomis, linksmais triukais bei keistos išvaizdos veikėjais.

Filmo tema, žinoma, siejasi su kalėdomis, tačiau visgi labai aiškiai atskleidžia ir kitą ne  mažiau svarbią idėją, jog permainos ir tikslo siekimas yra tikrai svarbūs mūsų gyvenime ir gali atnešti daug gerų ir gražių išgyvenimų.

Atsiradimas ir tobulėjimas

Košmaras prieš Kalėdas iš pradžiu buvo sukurtas kaip 30 minučių filmukas, skirtas televizijai, tačiau visa tai peraugo į kur kas didesnį projektą ir 1991 Disnėjus nusprendė paleisti filmą „Touchstone pictures” , nes juosta jiems pasirodė  per tamsi  bei gasdinanti vaikus. 2009 metais „The Košmaras prieš kalėdas“ tapo pirmuoju sustabdyto  kadro filmu paverstu į 3D formatą.

Filmo siužetas

Jack’as Skellington’as – Helovyno miesto karalius, kuris kasmet rengia Helovyno šventę. Kos itin gerbiamas visų miesto gyventojų, tačiau kartą Jack’ui atsibosta visa rutina bei ta pati šventė  kiekvienais metais  ir jis ryžtasi atrasti bei įnešti į miestelio tradicijas kažką naujo. Vieną vakarą Jack’as nuklysta į tamsų miška, kur visai netyčia atranda duris, vedančias į Kalėdų laiką. Kalėdinis laikas jam pasirodo  neįprastas stulbinantis, tačiau naujos šventės įgyvendinimo idėja tampa dideliu keblumu. Susižavėjęs švente Jack’as rengiasi nugabenti kalėdas ir į savo miestelį bei perimti kalėdų senelio darbą, tačiau ar Helovyno miestelio gyventojai gali priimti naujoves?

Animacinio filmo “The Nighmare Before Christmas” kadras

Filmo veikėjai

Veikėjai čia išties netradiciniai. Tai keistos, kartais net baugios išvaizdos būtybės, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo kiek šiurpokai bei atgrasiai, tačiau filmo eigoje aiškėja, kad gerumas bei meilė nėra jiems svetimos vertybės. Pagrindinis filmo herojus Jack Skellington įgarsintas Chris’o Sarandon yra skeletas, Helovyno miestelio  moliūgų karalius, permainų bei naujovių ieškantis herojus. Kita, nemažiau svarbi būtybė, tai Sally (Catherine O’Hara) lėlė, kuri bet kokia kaina stengiasi atkreipti Jack’o dėmesį bei saugoti jį nuo pavojų.

Filmo kūrėjai sukonstravo 227 lėlių marionetes tam, kad perteiktų filmo veikėjus. Jack Skallington vaidmeniui buvo sukurta apie keturis šimtus galvų vien tam, kad jos išreikštų veido mimikas išreiškiančias kiekvieną galimą emociją.

Animacinio filmo “The Nighmare Before Christmas” kadras

Filmo elementai

Filmo garso takelis  žavi melodingomis dainomis, kurtomis Danny Elfman, Fall Out Boy bei kitų žymių užsienio atlikėjų.

Dirbdamas su talentingais dizaineriais bei dailininkais ražisierius sukūrė visai naują pasaulį nei filmuose „Metropolis“ arba „Star Wars“. Tai ką šie filmai turi bendro yra gausus vizualinis turtingumas.  Dėl to jie nusipelno tikrai daugiau nei vienos pažiūros.

Verdiktas 10/10

„Košmaras prieš Kalėdas“  nusipelno tapti atostogų tradicija. Tai filmas, kuris leidžia visiškai atsijungti nuo dienos rūpesčių bei šauniai praleisti laiką kartu su visa šeima. Jei turite vaikų, patikėkite, yra kur kas blogesnių daiktų, kuriuos jie gali rasti kalėdų rytą po egle nei Jack‘ą Skellingtoną.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: