© Vilmanto Ramono nuotr. KaunoZinios.lt

Vaikai yra labiau linkę prisiglausti prie tėvų, kai jiems skaitomos tikros knygos, o ne tekstas iš planšetinių kompiuterių.

Šis teiginys yra rezultatas naujo tyrimo, kurį pristatė Britų psichologai, ir kuris buvo publikuotas Frontiers in Psychology žurnale. Mokslininkai palygino kaip vaikai ir jų motinos patyrė pasakų knygų ir elektroninių tekstų skaitymą. Šis tyrimas parodė, jog vaikai, kuriems buvo skaitomos tikros knygos, parodė „daugiau šiltumo motinos ir vaiko santykiuose. Jie juokėsi, šypsojosi, ir dažniau kitaip parodė meilę tėvams.“

Tai yra viena tų istorijų, kurios verčia tėvus jaustis prastai, ir verčia mus pagalvoti apie mūsų šeimų ryšį su technologijomis. Mes žinome, jog telefonai ir planšetiniai kompiuteriai atima laiką, kuris galėtų būti praleistas su šeimomis. Žinome, jog šie prietaisai taip pat patraukia vaikų dėmesį ir neleidžia jiems susikaupti darant namų darbus ar bendraujant su bendraamžiais. Taip pat, šie prietaisai žymiai sutrumpina mūsų vakarienės laiką ir neleidžia mums susikaupti ir bendrauti su savo vaikais ar mylimais žmonėmis bei verčia vaikus būti mažiau linkusius į apsikabinimus.

Dabar tas metų laikas, kai galite bent tikėti, jog viską galima apsukti, taigi šiemet prižadėkite sau pakeisti kaip naudojatės technologijomis ir kaip tai daryti leidžiate savo vaikams.

Svarbu paminėti jog dauguma Silicio Slėnio įtakingiausių žmonių stipriai riboja savo vaikų laiką, praleidžiamą „prie ekrano.“ 2010-ais metais Stevas Jobsas The New York Times žurnalui sakė, jog jo paties vaikai dar nebuvo išbandę jo naujausio produkto, iPad.

„Mes ribojame kiek technologijų namuose gali būti prieinama mūsų vaikams“ sakė Jobsas.

Taip elgtis galime visi ir pradėti galėtume nuo prietaisų, kurie yra pritaikyti pasilinksminimo tinklams, ribojimo. Prietaisai, kurie suteikia linksmybes, kaip susirašinėjimas su draugais, video medžiagos žiūrėjimas ir kita, kas nėra pritaikyta mokymuisi, turėtų būti ribojami iki keleto valandų per dieną, tik po tam tikro laiko, ar tik tam tikromis dienomis. Mūsų namuose, darbo dienomis, šios technologijos nėra pasiekiamos.

Kad ir kokią taktiką pasirinktumėte, svarbu būti nuosekliems. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės pasirenka laikytis dietos nuo Sausio mėnesio, nes šis mažai paveikia mūsų rutinas.

Autorius ir priklausomybių eksperas Nikolas Kardaras yra rašęs apie pavojų, kurį „ekrano laikas“ sukelia vaikams. Jo knygoje „Glow Kids“ autorius šią priklausomybę vadina „skaitmeniniu heroinu.“ Netgi tėvai, kurių vaikai netampa nebendraujančias ar aršiais supranta, jog šios technologijos stipriai paveikia jų nuotaikas.

iPad‘o ar kitokio ekrano atėmimas iš vaiko dažnai sukelia blogos nuotaikos antplūdį. Marie Winnė savo knygoje, publikuotoje prieš 40 metų pavadinimu „The Plug-In Drug“ palygino televizoriaus išjungimą su vaiko pažadinimu iš pietų miego, ir sakė, jog jiems reikia laiko priprasti.

Kai vaikai yra blogos nuotaikos, nuobodžiauja, ar nekantrauja, tėvai dažnai pagalvoja, jog „ekranas“ jiems padės, ir dažnai šis ekranas tampa raminamaisiais, kuriais ypač pasikliauja vieniši tėvai. Tačiau triukas yra, jog kaip ir su dietomis, šiuo atveju reikia galvoti, ką jų „ateities aš“ pagalvos. Jeigu eitų laiką prasuktį į priekį, pamatytumėte save besipykstantį su savo vaiku, kai šis nenorės aparato išjungti ir eiti daryti namų darbų, valgyti, ar miegoti. Tokiu atveju, bloga nuotaika nebus pašalinta, bet tiesiog nukelta į vėlesniam laikui.

 „Ekranai“ ne vien tik paveikia vaikų nuotaikas. 2015 metais Pediatrics žurnale publikuotas straipsis parodė, jog „mobiliosios medijos naudojimas užimti vaikams kasdienių rutinų, tokių kaip namų ruoša, važiavimo automobiliu ar valgymo metu tampa dažnu elgesio reguliavimo įrankiu, arba „užsičiaupk“ žaislu.“

Šių prietaisų naudojimas paveikia vaiką, ir neleidžia jo organizmui sukurti save reguliuojančius mechanizmus, ko pasekoje vaikas nebežino, kuo save užimti kai jam nuobodu ir kai šalia nėra elektroninio prietaiso.

Spalio mėnesį Amerikos Pediatrijos Akademija publikavo naujas „gaires“ siūlančias, kaip vaikai turėtų naudotis telefonais, planšetiniais kompiuteriais ir kita. Ši publikacija rekomenduoja vaikams iki 18 mėnesių visiškai neduoti prieigos ir sako, jog per dažnas prietaisų naudojimas sukelia dėmesio praradimą bei lėtina kognityvinę raidą.

Ekspertai sako, jog geriausias būdas likti ryžtingu – nesijausti lyg kažko sau neleistum. Tai pritaikoma ir „technologijos dietai“ nes negalima technologijas tiesiog atimti iš savęs ar vaikų ir jas reikia pakeisti realiomis alternatyvomis. Tai reiškia, jog atėmus prietaisą, reikia surasti jį pakeičiantį linksminimosi būdą, kaip stalo žaidimai, tapymo reikmenys ir kita.

Tai taip pat gali reikšti pasiryžimą laiką naudoti kitaip, pvz., praleisti bent pusę valandos kiekvieną dieną lauke, kartu gaminti maistą ar skaityti dienos pabaigoje.

Atsisakyti bet kokio įpročio yra sunku, bet jeigu praleisite ateinančius du mėnesius suprantant, jog gyventi įmanoma su mažiau „ekrano“ laiko, pastangos bus vertos rezultatų.

Taip pat skaitykite: 17 taisyklių tėvams, norintiems užauginti savimi pasitikintį vaiką

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: