Kino filmo "Cache" kadras

Filmas pasakoja apie klaidingus ir pavojingus praeities sprendimus, kurie gali pasivyti bei sudrumsti iš pažiūros ramų gyvenimą. Ši režisieriaus Michael Haneke juosta gali jus paskatinti galvoti bei vertinti išskirtinius kinematografinius sugebėjimus.

Režisieriaus ir scenaristo Michael Haneke biografija yra išties spalvinga: jo vizitinė kortelė – „Baltasis kaspinas“ („The White Ribbon“) bei „Meilė“ („Amour“). Šios juostos sulaukė labai didelio tarptautinio pripažinimo. 2005 metais išleistas „Paslėpta“ („Caché“) susižėrė kiek daugiau nei 20 tarptautinių apdovanojimų, o patys garbingiausi – keturi Kanų kino festivalio apdovanojimai. Šiame filme austrų kino režisierius parodė savo sugebėjimą kurti įvairiomis kalbomis taip įrodydamas, jog visi kalbų barjerai yra nesunkiai perlipami. Tiesa, filmas turėjo atstovauti Austriją „Oskarų“ dalybose ir buvo pasiūlytas geriausio užsienio filmo nominacijai, tačiau Amerikos kino meno ir mokslo akademija nepatenkino kandidatūros, nes beveik visi filmo dialogai yra prancūzų kalba.

Pats režisierius išsiskiria savo kūrybos stiliumi: Neretai išryškindamas tamsiąsias personažų puses. Taip pat nevengdamas fizinio bei psichologinio smurto. Jo filmuose būdingas realizmas bei ganėtinai ilgos ir emociškai stiprios scenos. Jis, iš kitų režisierių išsiskiria dideliu noru būti kitokiu. Dėl to, jo filmai tinka toli gražu ne visiems. Taip pat režisierius savo filmuose siekia, jog svarbiausius elementus pastebėtų žiūrovas. Kitaip tariant, režisieriaus filmų žiūrovas negali atsipalaiduoti bei turi mąstyti. „Caché“ yra klasikinis M. Haneke darbas.

cc

Kino filmo “Cache” kadras

Istorija pasakoja apie sutuoktinių Georges Laurent ( akt. Daniel Auteuil) bei Anne Laurent (akt. Juliette Binoche) porą. Kartu jie augina paauglį sūnų Pierrot (akt. Lester Makedonsky). Iš pažiūros, tai ganėtinai tipinė – aukštesnės klasės prancūzų šeima. Georges dirba televizijoje, kur veda intelektualinę pokalbių laidą apie knygas. Žmona Anne dirba leidybos srityje. Sūnus, kaip ir daugelis tokio amžiaus vaikų stengiasi atsiriboti nuo tėvų bei parodyti, jog jau nebėra mažas vaikas. Tačiau šią ramią idilę sujaukia paslaptingi vaizdo įrašai, kurie paliekami prie šeimos namų slenksčio. Juose George su žmona stebi savo namų vaizdą. Tai juos išgąsdina, nes vaizdo įrašas reiškė, jog jie yra stebimi. Vėliau šeima sulaukia paslaptingo piešinio, kuriame matomas berniukas kraujuojantis iš burnos. Įbauginti sutuoktiniai kreipiasi į policija, tačiau nesulaukia jokios pagalbos. Bandydami gyventi toliau jie nepanikuoja bei viliasi, jog tai viso labo laidos gerbėjų pokštas. Rimčiau į bandymą išsiaiškinti kas šių vaizdo įrašų bei piešinių autorius tuomet, kai piešinys pasiekia jų paauglį sūnų.

bb

Kino filmo “Cache” kadras

Visgi šioje kino juostoje nėra svarbiausia išsiaiškinti kas siuntė bauginančius vaizdo įrašus. Filmo autorius stengėsi perteikti kur kas daugiau. Tai yra drama, pasakojanti kokias pasekmes gali sukelti praeities veiksmai, ypač tuomet, kai žaidžiama kitų žmonių likimais. Vardan padarytų klaidų gali stipriai nukentėti ne tik tie, kuriuos stengiama paliesti, bet ir aplinkiniai. Sau būdingu stiliumi Michael Haneke atskleidžia personažų tamsiąsias puses bei siekia žiūrovo atidumo svarbiausiais filmo momentais.

aa

Kino filmo “Cache” kadras

Be abejones, juosta nebūtu tokia, kokia yra jei ne filmo žvaigždės – aktorius Daniel Auteuil bei žavioji Juliette Binoche. Abu šie aktoriai yra sulaukę tarptautinio pripažinimo. Daniel už pagrindinį vaidmenį filme „Aštuntoji diena“ („Le huitième jour“) 1996 metais pelnė Kanų kino festivalio apdovanojimą. Juostoje „Caché“, Daniel atlieka pagrindinį vaidmenį – jo personažas pasižymi intelektualumu, stipria savikontrole bei noru valdyti padėtį. Filme jis priverstas kapstytis po skaudžią ir jau užsimiršusią praeitį. Siekdamas apsaugoti savo šeimą jis pasiryžęs blogiausiam. Aktorė Juliette Binoche filme vaidina Georges žmoną Anne. Ji vienintelis žmogus kuriam Georges gali atsiverti bei patikėti savo paslaptis. Savo prancūzišku rafinuotumu Anne stengiasi suprasti bei palaikyti vyrą iki paskutinės minutės. išgarsėjusi filme „Trys spalvos: mėlyna“ („Trois couleurs: Bleu“) bei pelnius „Oskarą“ už filmą „Anglas ligonis“ („The English Patient“), Juliette buvo puiki ir šioje paslaptingoje dramoje.

dd

Kino filmo “Cache” kadras

Taip pat, šis filmas išsiskiria ir tuo, jog pabaigoje jūs nesulauksite dramoms būdingų atsakymų. Vietoje to, jūs turėsite vienu ar dvejais klausimais daugiau. Filmas pateikia sprendinius, tačiau atsakymus surasti turite patys. Iš dalies, tai daro filmą kur kas įdomesnį bei daugiau diskutuojamą. Tačiau tuo pačiu šis filmas dalį gali gerokai nuvilti: neįvertinus kinematografinio kūrėjų darbo, neįsigilinant į tai, kas norėta pasakyti, filmas gali pasirodyti mažų mažiausiai laiko iššvaistymas. Taip pat yra labai svarbu aptikti mano minėtas M. Haneke paliktas užuominas.

Verdiktas: 9/10

Šis filmas yra iššūkis, bet tuo pačiu ir tobulas rafinuoto bei intelektualaus kino pavyzdys. Ir jeigu net nesate „giliai kapstančių“ filmų mėgėjas, rekomenduoju pasižiūrėti vis tiek. Galbūt būtent šis kūrinys jus paskatins pamėgti filmus, kurie gaminami ne Holivude, o toli už jo ribų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 modernių skandinaviškų siaubo filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: