Harajuku merginos /tokyofashion.com archyvo nuotr.

Tolimoji Japonija visame pasaulyje garsėja ne tik kaip suši ir robotų tėvynė, bet ir kaip šalis, galinti didžiuotis itin unikalia ir savita kultūra. Galbūt daugeliui ji mažai pažįstama, nes būtent Tokijo miesto centre slepiasi dar viena gan neįprasta, įspūdinga jos pusė, Harajuku stoties rajone klestinčios japoniškos mados.

Šio sostinės rajono kultūros vystymasis prasidėjo po Antrojo pasaulinio karo, kai JAV okupavo pralaimėjusią Japoniją ir amerikiečių kareiviai bei civiliai atsikėlė gyventi į Harajuku rajoną. Netrukus kitataučiams aprūpinti gatvėse pridygo vakarietiškomis prekėmis prekiaujančių parduotuvių. Tačiau atsiradusios naujovės patraukė ne vien amerikiečių dėmesį. Smalsus japonų jaunimas dažnai užklysdavo tam, kad užmestų akį į nematytus produktus bei pasidomėtų svetima amerikiečių kultūra. Laikui bėgant, į šį rajoną atsikėlė nemažai mados dizainerių, ilgainiui pasivadinusių „Harajuku gentimi“. Šios „genties“ judėjimas sulaukė ypatingai daug dėmesio 1964-aisiais metais, kai stebėti Tokijuje vykusių olimpinių žaidynių į Japoniją suplūdo būriai turistų.

Harajuku Girls 2

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiandien Harajuku yra ne tik japonų jaunimo, bet ir vienas iš pasaulio mados centrų. Omotesando, viena pagrindinių rajono gatvių, netgi imta lyginti su garsiąja Eliziejaus laukų alėja Paryžiuje, po to kai duris joje atvėrė tokių garsių prekės ženklų parduotuvės, kaip Louis Vuitton, Chanel ir Prada . O sekmadieniais Takešitos gatvėje renkasi įvairius japoniškos Harajuku mados stilius atstovaujantis jaunimas. Galima pamatyti visko – nuo anime personažais persirengusių jaunuolių iki karalienės Viktorijos laikų suknelėmis pasipuošusių merginų. Bet net ir šie, atrodytų ir taip pakankamai įspūdingi stiliai, nėra lyg amžiams ištašyti akmenyje. Jie nuolat kinta – kai kurie laikui bėgant pamirštami ir pranyksta, o kiti keičiasi bei maišosi tarpusavyje, paversdami Harajuku dar įvairesne, nuolat besimainančia kultūros, spalvų ir įspūdžių karusele.

Harajuku Girls 3

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas stilių, kurį vis dar galima išvysti kiekvieną sekmadienį, yra vadinamasis cosplay – persirengimas tam tikru personažu iš filmų, animacijos, mangų ir kt. Drabužiai ir aksesuarai nėra vienintelis reikalavimas, norint būti tikru šio stiliaus atstovu. Persirengėlis privalo tarsi aktorius iš tikrųjų įsijausti į atliekamą vaidmenį ir elgtis taip, kaip tai darytų jo pasirinktas personažas.

Taip pat populiarus yra ir vadinamasis „Lolitos“ stilius, įkvėptas karalienės Viktorijos laikų ir rokoko mados. Šio stiliaus atstovai dažniausiai vilki pūstas sukneles ar sijonus, papuoštus daugybe (pirmąkart reginčiam – gal net perdaug) aksesuarų. Taip pat dažnai vilkimos kojinės, siekiančios iki ar virš kelių, korsetai bei įvairūs perukai. Įdomu tai, kad tarp „Lolitos“ stiliaus gerbėjų galima rasti ne tik merginų, bet ir vaikinų. Abiejų lyčių atstovai sako, kad priežastis, dėl kurios vilki šiuos drabužius, yra noras išreikšti save ir įgyti pasitikėjimo, o suknelės ir aksesuarai jiems tampa tarsi kauke, kurią uždengę tikruosius savo veidus jie jaučiasi drąsesni. Suprantama – dažnas ne tik „Lolitos“, bet ir kitu stiliumi persirengiantis jaunuolis yra drovus ar patyręs patyčių, todėl priklausymas vienam ar kitam stiliui padeda atstumtiems ar sunkiau bendraujantiems susirasti draugų ir bendraminčių. Gyvenimo tempą skubančioje ir nuolat persidirbančioje Japonijos visuomenėje ištverti sunku, tad saviraiška aprangos ir aksesuarų pagalba yra gan kūrybiškas sprendimas kovojant su dabartiniais laikais nuolat patiriamu stresu ir spaudimu.  

Tačiau Harajuku mados neliko vien Tokijuje – jos vis spačiau plinta po visą pasaulį. Malaizijoje jau įvyko „Musulmonių Lolitų“ susitikimas, o dainininkė Gven Stefani Amerikoje yra įsteigusi madų įkvėptą vaikų aprangos liniją, pavadinimu „Harajuku mini“. Šios mados nesvetimos ir Lietuvoje – kasmet rugsėjį vykstančio festivalio „NowJapan“ metu vyksta cosplay konkursas, kuriame gali pasirodyti ne tik įvairiausio amžiaus dalyviai, bet ir jų naminiai gyvūnėliai. O Kaune cosplay atstovus galima išvysti kiekvienų metų pavasarį vykstančio renginio „Anime nights“ metu.

Taip pat skaitykite: Paauglės iš Japonijos „Babymetal”- sprogstantis pop ir metalo muzikos mišinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: