Niekas nesukuria geresnės šventinės nuotaikos nei ,,White Christmas” (liet. ,,Baltos Kalėdos”). Tačiau ši jau klasika tapusi Kalėdinė daina galėjo ir niekada neįsitvirtinti popkultūros istorijoje, jei ne Antrasis pasaulinis karas. Tūkstančiams dislokuotų amerikiečių ši daina priminė namus, kurios autorius žydų kilmės kompozitorius Irvingas Berlinas, gyvenęs Niujorke.

,,Irvingas Berlinas pats buvo dislokuotas Berlyne Pirmojo pasaulinio karo metu, todėl jis žinojo ką reiškia būti toli nuo namų ir šeimos. Šią dainą jis parašė savo likimo broliams ” – yra sakęs Amerikos žydų istorijos draugijos vykdomasis direktorius Rachelis Lithgow. Ši draugija yra išsaugojus pirminę dainos kopiją.

Nepaisant šiltos ir jausmingos melodijos, daina ir jos kompozitorius slepia neįprastą ir liūdną istoriją. Štai keli dalykai, kurių galbūt nežinojote apie dainą ,,White Christmas”:

  • Daina įamžino asmeninę Irvingo Berlino šeimos tragediją. Nepaisant to, kad jis buvo žydas, buvo ir dar viena priežastis dėl ko dainos autorius Irvingas nešventė Kalėdų. 1928 metų gruodžio 25 dieną jis atsibudęs rado negyvą savo vos trijų savaičių sūnų. Kiekvienais metais per Kalėdas I. Berlinas ir jo žmona Ellin nešdavo vainiką ant savo vaiko kapo.

  • Pirmas ,,White Christmas” pasirodymas, atliktas Bing Crosby įvyko per pirmąją Kalėdų dieną 1941m. Tai buvo labai sunkus laikas Amerikai, nes Japonija buvo užpuolusi Perl Harbor’ą vos prieš 18 dienų.

  • Irvingas Berlinas nekentė Elvio Presley dainos versijos. Rokenrolo karalius 1957 metais įrašė ,,White Christmas” versiją savo ,,Elvis Kalėdų Albumui” (ang. Elvis” Christmas Album). Tačiau I. Berlinui nepatiko tiek Elvis, tiek rokenrolas, todėl jis netgi pradėjo kampaniją siekiančią, kad radijo stotys netransliuotų šios dainos versijos. Vis dėl to, tai nepasisekė ir ,,Elvio Kalėdinis Albumas” ilgas savaites vyravo kaip ,,Billboard” lentelės nr.1.

  • ,,White Christmas” iki šiol yra geriausiai parduodama visų laikų kalėdinė daina parduota daugiau nei 100 milijonų kopijų ir išleista skirtingomis kalbomis. Tai buvo ir geriausia visų laikų parduodama daina (vietomis besivaržant su Bill Haley’s ,,Rock Around The Clock”) iki tol, kol Eltonas Johnas išleido princesės Dianos atminimui skirtą ,,Candle in the wind”.

  • Daina 1942-aisiais metais laimėjo Kino akademijos Apdovanojimą.

  • Kai Šiaurės Vietnamo kariuomenė 1975 m. nuvyko į Saigoną. ,,White Christmas” daina buvo iš anksto patvirtintas slaptas JAV ,, Ginkluotųjų pajėgų radijo” signalas liepiantis amerikiečių kariams evakuotis prieš bombardavimą. Saigone nuo metu buvo apie +40 laipsnių karščio.

Taip pat skaitykite: Top 10 geriausių visų laikų Kalėdinių filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: