Siaubo filmo "Helovinas" kadras.

Skaičiuojant likusias dienas iki šiurpiausios bei kruviniausios metų dienos Helovino nutarėme pateikti vertų jūsų dėmesio TOP 10 filmų  sąrašą. Gąsdinančios scenos, antgamtinės būtybės, žiaurumas, vaiduokliai, demonai, žudikai, pabaisos, zombiai tai kas gerai sušildo vidų žvarbų rudens vakarą. Šį TOP’ą skiriame tiems, kurie nuspręs Helovino naktį šiurpintis namie ir tirtėdami po antklodėmis  žvelgs į spinduliuojančius TV ekranus, užuot vaikščioję gatvėmis, beldę į kaimynų duris ir kaulinę saldumynų. Visgi jei esate drąsūs ir nepabijosite iškelti kojos iš namų bei nužigiuoti iki kinoteatrų, turėsime paiūlymą ir jums. Taigi, drebančiomis rankomis, kojomis ir širdimis pristatome TOP’ą, kuris Helovino naktį pavers ilgu, nesibaigiančiu košmaru.

10. Vienuolė“ (The Nun, 2018)

Tai buvo vienas iš laukiamiausių filmų 2018-aisiais metais. Atskleisti paslaptingos vienuolės paslaptis ėmėsi studija „Warner Bros“, kurio kūrimas buvo patikėtas režisieriui Corinui Hardy. Filmo istorija pasakoja, apie įvairių demonų apsireiškimus iš, „Anabelės“ ir „Išvarymų“ dalių. „Vienuolės“ istorija pasakoja, kai viename Rumunijos vienuolyne nusižudo jauna vienuolė. Išsiaiškinti šios tragedijos detalių Vatikanas pasiunčia tėvą Burką (aktorius Demian‘as Bichir‘as) ir jauną novicę, seserį Ireną (akt. Taissa Farmiga). Pastaroji jau visai netrukus turi duoti finalinius įžadus ir tapti vienuole, tuo tarpu tėvas Burkas iki šiol kovoja su savo tamsios praeities paliktais sielos randais. Pardėjus gilintis į jaunosios vienuolės savižudybę, tėvas Burkas ir sesuo Irena netrukus atskleidžia atkakliai saugomą vienuolyno paslaptį. Į šventą vietą įsisukę demoniškos jėgos nesirengia lengvai pasiduoti. Tarp tamsių vienuolyno sienų ima dėtis vis kraupesni įvykiai ir sulig kiekviena diena įsigali vis didesnis siaubas. Vienuolynas tampa kovos arena tarp gyvųjų ir prakeiktųjų, o grėsmė iškyla ne tik tėvo Burko ir sesers Irenos sveikam protui bei tikėjimui, bet ir jų gyvybėms. Į kino sales vedami smalsumo rinkosi dauguma, kurie buvo sužavėti filmu „Išvarymas 2“. Pažvelgti kaip demonui iš filmo „Išvarymas 2“, sekėsi transformuotis mirtingųjų pasaulyje atliekant vienuolės vaidmenį. Tai buvo labai lauktas projektas, kino padangėje. Tačiau ar jis atitiko lūkesčius, priklauso nuo kiekvieno, ką laikome geru siaubo filmu.

9. „Pyewacket” (2017)

Tai režisieriaus Adam MacDonald sukurtas siaubo trileris, pasižymėjus įtempta siužeto linija. Tai istorija apie maištaujančią paauglę Leah Reyes, kuri domisi juodąją magiją bei okultizmu. Kai miršta merginos tėvas, ji kartu su mama persikelia gyventi į atokią vietą miške. Vieną dieną mergina siaubingai susipyksta su mama, palinkėdama jai mirties. Mergina miške remdamasi okultizmo knyga atlieka ritualus, norėdama išsikviesti demoną Pyewacket, kuris nužudytų mamą. Mistiniai įvykiai, dvasių pasaulis priverčia ją susimąstyti ar ji tikrai nori pakenkti ją mylintiems žmonėms? Tai sprendimas, kurio nereikėjo priimti.

8. „Plėšrūnas” /„Les affamés” (Ravenous, 2018)

Kanados Robin Aubert režisierius pristato siaubo trilerį „Plėšrūnas”. Šis siaubo filmas, sulaukė teigiamų kino kritikų įvertinimų. Juostoje pasakojimą, kaip vieną dieną kardinaliai pasikeičia mažo, atokaus Kvebeko provincijos miestelio gyvenimas. Vietinių gyventojų gyvenimai taip pat pasikeičia. Nuo beprotiškos meilės artimiesiems, nepalankios aplinkybės juos priverčia jų nekęsti ir persekioti. „Plėšrūnas” pripažintas geriausiu filmu „Toronto tarptautiniame festivalyje“ taip pat nominuotas penkiems apdovanojimams „Kanados ekranų apdovanojimams“

7. The Devil’s Candy” (2015)

Ethan Embry vaidina metalą mėgstančią ir menininkės karjeros siekiančią merginą, kurios tėvai yra nepasiturintys. Jos tėvai neatsispiria nusipirkti namą, kuris buvo parduodamas už ypač žemą kainą. Namo savininkas nuslepia informaciją apie senuosius savininkus, kurie buvo nužudyti savo sūnaus, nes jam tai liepė padaryti velnias. ,,The Devil‘s Candy“ išgirsite daugybę gitaros plakimo, netikėtai paliečiančios tėvo ir dukros dinamikos. Taip pat filme daug ugnies, kuri pasirodys ir įkaitins atmosferą.

6. „Ragana“ (The Witch, 2015)

Filmo veiksmas nukelia į 1630-ųjų Angliją. Dievobaiminga šeima nutaria palikti vietinę bendruomenę ir įsikuria miško pakraštyje, kur, anot gandų, gyvena ragana. Tačiau šeimos galvai tai nė motais – vyras uoliai tiki sukūręs Dievo palaimintą šeimą, tačiau sėkmė ir palaima juos apeina ratu – netekus derliaus, šeimoje mįslingai dingsta jauniausiasis sūnus, prižiūrėtas vyresnėlės sesers. Prasidėjus siaubingų įvykių virtinei, šeimos galva dukterį ima įtarti raganavimu. Savo Twitter paskyroje garsus rašytojas, siaubo meistras Stephenas Kingas prisipažino buvęs išgąsdintu, o filmą pavadino „įtemptu ir skatinančiu mąstyti“. Rašytojo pėdomis pasekė ir jo kolega, taip pat rašytojas ir siaubo istorijų meistras, aštrialiežuvis Brian Keene, socialiniame tinkle Twitter rašydamas jog „Ragana“ yra puikus, įžvalgus ir vienas baisiausių jo matytų siaubo filmų.“ Tai šiurpinantis šeimos gyvenimo portretas, kai visos negandos ir rūpesčiai kelia išbandymus vienybei, kuomet šeima kovoja, stengiasi susigyventi su jų šeimos nario, mažiausio sūnaus, brolio dingimu, tuo pačiu bandantys palaikyti tikėjimą Dievu. Išgyvent tokią tragediją, kai rūpesčių lavina dar tik prieš akis.

5. „The Blackcoat’s Daughter” (2017)

Režisierius Osgood Perkins jaučia trauką istorijoms apie tylias, emociškai izoliuotas moteris, kurias aplanko dvasios. Šis filmas sujungia dviejų skirtingų merginų istorijas, kurios abi kenčia nuo nerimą keliančių vizijų apie internatinę šiaurės pietų mokyklą. Filmo struktūra panaši į galvosūkį ir režisierius leidžia visiškai įsitraukti ir įsigilinti į siužetą. Kurti filmus apie demoniškus apsėdimus yra labai sunku, nes tai darosi nuvalkiota ir sugalvoti kažką naujo yra gana sunku. Perkins vengia egzorcizmo ir kūno laužymo scenų, būtent dėl šio išskirtinumo, šis filmas susilaukia dėmesio.

4. Babadukas (The Babadook, 2014)
Jennifer Kent debiutas nebuvo vienintelis iš 2014-jų metų geriausių, tačiau tai buvo vienas iš konceptualiausiai skambančių: Ji žino ne tik kaip išgąsdinti žmones, tačiau ir to priežastį. Tai istorija apie našle tapusią motiną (Essie Davis), kurios sūnui pavojų kelią liesas demonas, išlindęs iš vaiko knygos. Filmas tampa tikrai gąsdinantis, nepaisant to, jog pagrindinė mintis pasikeičia į tai, kaip greitai tėviška meilė gali pavirsti į neapykantą. Tai šėtoniškas filmas, kuriame kiekvienas tampa pabaisa.

3. „Patobulinimas“ (Upgrade, 2018)

Dar vienas kino projektas pasirodęs šiais metais. Tai filmas, kurio siužetas apima fantastikos, siaubo, veiksmo peripetijas. Filmui vadovauti ėmėsi režisierius Leigh Whannel. Kuręs scenarijus, nemažo susidomėjimo sulaukusiems filmams: „Tūnąs tamsoje“ ir „Pjūklo“ serijai. Filme „Patobulinimas“, režisierius pristato  mokslinės fantastikos žanrą su siaubo elementų prieskoniais. Pagrindinį vaidmenį juostoje atlieka filmo „Prometėjas“ žvaigždė, aktorius Logan Marshall-Green, nuo kurio, pasak kino kritikų,  sunku atplėšti akis. Veiksmas nukelia į netolimą ateitį, kai išmaniosios technologijos kontroliuoja ir valdo kiekvieną šiuolaikinio žmogaus žingsnį. Pagrindinis filmo herojus – technologijų maniakas Grėjus Treisis (akt. Logan Marshall-Green), tapęs žiauraus apiplėšimo auka. Nelaimingo įvykio metu praradęs žmoną ir likęs paralyžiuotu vyras dega keršto troškimu, tačiau yra įkalintas savo paties kūne. Laimei, galimybės kartais pačios randa šeimininką – inovacijas kuriantis milijonierius pasiūlo Grėjui išeitį – į jo kūną implantuoti eksperimentinį implantą „Stem“, leisiantį atsistoti ant kojų. Unikaliu atrodantis šansas atkeršyti žudikams ir vaikščioti pasirodo esantis masalu – kaip paaiškėja, „Stem“ pasižymi dirbtiniu intelektu, tad vos panorėjęs Grėjus gali tapti žudymo mašina.

2. „Paveldėtas“ (Hereditary, 2018)

Vienas geriausių šių metų siaubo filmų, tikrai pakankamai niūrus ir bauginantis „Paveldėtas“ pasakoja, kai Mirus garbaus amžiaus sulaukusiai Elenai Grehem, jos duktės Anės (aktorė Toni Colette) šeima (vyras ir du vaikai) keistų aplinkybių dėka ima atskleisti vis daugiau baugių giminės istorijos paslapčių. Sutrikusi ir išsigandusi Anė netrukus suvokia, kad jai ir jos artimiesiems skirtas grėsmingas likimas, su kuriuo reiks atkakliai kovoti. Režisieriui Ari Asteriui, teko tikrai nelengvas uždavinys, paversti studijos „A24“ užmojį, sukurti baisiausią šių metų siaubo filmą, drąsus užmojis sukurti beprotiškiausia siaubo juosta pastarąjį dešimtmetį. Ar kūrėjams pavyko? Teks nuspręsti jums patiems.

1. „Helovinas“ (Halloween, 2018)

1978-aisiais pasirodęs pirmasis serijos „Helovinas“ filmas tapo kultiniu, todėl režisierius Davidas Gordonas Greenas, kuriam į pagalbą atėjo pats originalios juostos kūrėjas Johnas Carpenteris šiais metais pristatė juostos tęsinį. Filme vaidina: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Will Patton, Nick Castle, Andi Matichak, Omar J. Dorsey. „Helovino“ kūrybinė grupė tikina, jog tai – paskutinė dešimt filmų skaičiuojančios franšizės dalis. Siaubo trileryje pasakojama apie serijinį žudiką Maiklą Majersą, kuris ištrunka į laisvę po keturiasdešimt metų praleistų psichiatrinėje ligoninėje. Šįsyk kaukėtas žudikas nusiteikęs pabaigti pradėtą darbą ir nužudyti Lorė Stroud, kuri liko gyva per 1978 metų Helovino naktį. Mergina per šiuos metus įnirtingai ruošėsi šiam susitikimui. Kaip aktoriams sekėsi sudėlioti taškus ant i, bei ar pavyko režisieriams atgaivinti kino legendą, galite pamatyti kino teatruose jau dabar.

Taip pat skaitykite: TOP 10 modernių skandinaviškų siaubo filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: