Banksy gatvės piešinys Didžiojoje Britanijoje

Nenuspėjamos oro sąlygos ir vis skirtingos darbo vietos – tai gatvės menininkų gyvenimas. Šis darbas yra neįtikėtinai sunkus dėl netolygių sienų ar keistų statinių formų, ant kurių tenka paišyti. Todėl visi gatvės menininkai yra nusipelnę gauti bent truputį šlovės, už jų sunkų ir kruopštų darbą, kuriuo mes nepaprastai žavimės.

Per pastaruosius keletą metų į viešumą išlenda vis daugiau puikių gatvės menininkų iš viso pasaulio. Visi jie turi skirtingą stilių ir tikslus, bet juos visus vienija – sukelti įspūdį žiūrovui. Todėl kviečiame susipažinti su talentingiausiais gatvių menininkais.

1 vietaBanksy

Banksy yra graffiti bei instaliacijų kultūros atstovas, vienas labiausiai prieštaringų nuomonių sulaukęs gatvės menininkas pasaulyje. Daugelis meno kritikų teigia, jog jis yra sukūręs visą meno subkultūrą. Menininko tapatybė lieka nežinoma iki šių dienų, nors jo vardas yra žinomas daugiau nei 20 metų.

Jis yra dirbęs su daugybę skirtingų meno rūšių. Jo kūriniai neša savyje labai galingus pasisakymus, sukeliančius prieštaringas auditorijos nuomones. Banksy kūryba kaip virusas plinta po internetą ir sulaukia daugybę peržiūrų. Šiuo metu menininkas daugiausia dėmesio skiria pabėgėlių stovykloms, apie kurias išsireiškia savo kūryboje.

2 vietaVhils

Vhils

Portugalijoje gimęs Alexandre Farto aka Vhils, yra gatvės menininkas, turintis įspūdingą talentą. Naudodamas tam tikrus spalvų tonus jis sukuria nepaprastus meno kūrinius ir žmonių portretus ant sienų.

Gatvės menininkas kuria lyg dulkių nusėtas, stulbinančiai realias nuotraukas. Ir jo darbai yra matomi visame pasaulyje: Sidnėjuje, Šanchajuje, Maskvoje ir daugybę kitų miestų. Sukūręs video apie ,,Raised by Wolves“ menininkas sulėtintai nufilmavo sprogimus Lisabonos priemiestyje, kuriame gimė dar vienas iš jo projektų apie gatvės menininkus.

3 vietaAbove (Tavar Zawacki)

Above-street-art

Gimęs Jungtinėse Amerikos valstijose, Above dabar gyvena ir kuria Berlyne, kur tęsė savo, kaip gatvės menininko karjerą. Per pastaruosius 17 metų menininko piešti kūriniai dabar yra daugybėje pasaulio miestų, 60-je pasaulio valstybių.

Above Tavar Zawacki

Zawacki yra gerai žinomas dėl trijų savo skirtingų stiliaus gatvės darbų. Savo kelių sluoksnių darbuose, pilnų spalvų, vaizduoja socialines ir politines problemas. Gatvės trafaretai, ir teksto pagrindą turintys kūriniai dažniausiai vaizduoja stiprų signalą žiūrovams bei teikia jiems didesnį informatyvumą.

4 vieta –  Dranas

Dran-2

Prancūzų gatvės menininkas menininkas Dranas piešia šmaikščius kūrinius balansuojančius tarp švelnios ironijos ir juodo humoro. Atskleisdamas savo humoristinį, ir kartu neabejingą visuomenės skauduliams požiūrį, menininkas perteikia vaizdus, kuriančius išraiškingus pranešimus visuomenei.

Dran-7

Jo kritinis visuomenės stebėjimas yra išreiškiamas kūryboje. Dranas dar žinomas kaip ,,Da Mental Vaporz“ grupės narys tapo pastebima figūra Prancūzijos gatvės meno atstovu. Jo darbai dabar matomi visoje Tulūzoje ir kitose Prancūzijos gatvėse. Su užslėpta žinute jis provokuoja stebėtoją žvelgti kitaip.

5 vietaC215

C215-street-art-rome-romephotoblog

Prancūzų gatvės artistas Christian Guemy, dar kitaip žinomas kaip C215, keliauja po visą pasaulį palikdamas savo meno kūrinius gatvėse. Jis dažniausiai paišo žmonių veidus, nes pagal jį ,,veidas atskleidžia žmogaus asmenybę“. Kiti jo portretai ant sienų yra susiję su jo dukra Nina, kurią menininkas vaizduoja nuo mažos mergaitės iki stiprios moters.

Per pastaruosius jo darbo metus, C215 tapo kaip trafaretų simboliu mene. Jo parodos dažniausiai organizuojamos Prancūzijoje ir užsienyje, tai pat jis ant sienų paišo vietinius miesto herojus, kad palaikyti miestų ryžtingą dvasią.

6 vietaMentalgassi

Mentalgassi-CHEAP-Festival-street-art-installation

Kad pamatyti Mentalgassi kūrinius privaloma stovėti tam tikroje vietoje. Gyvenantis Berlyne menininkas kuria visiškai kitokį gatvės stiliaus meną. Dauguma praeivių net nepastebi šių kūrinių šalia, nes dažniausiai nepažvelgia į geležinę tvorą, ir joje slypintį grožį.

Praeityje menininkas bendradarbiavo su Amnesty International, kad gauti didesnį dėmesį iš visuomenės apie savo kūrybą bei kitokią gatvės meno technikos veiksmingumą.

7 vieta Hyuro

Hyuro-street-art

Hyuro yra gimusi Argentinoje, ir ten pradėjusi savo gatvės menininkės karjerą. Jos darbuose yra pilna judėjimo, lyg animacijoje, kad būtų galima atskleisti didesnį įspūdį. Piešiniai ant sienos gali būti ir 3, ir 5, svarbiausia kad sudarytų Hyuro esmę ir pranešimą visuomenei.

Ji dažnai užsiima temomis apie motinystę ir darbus iš moterų perspektyvos. Šie darbai yra tiesiog stulbinantys.

8 vieta –  Morfai

Morfai-33

Šio jauno vaikino darbai sulaukia didelio dėmesio Kauno mieste. Lietuvių gatvės menininkas prisidengęs slapyvardžiu Morfai, neslepia savo darbų, stebiniančių žingsniuojančius miesto gatvėmis.

Morfai-3

Morfai siekia, kad žiūrovui jo darbai patiktų, ir jog jam pačiam tai būtų artima, kažką reikštų. Stengdamasis kurti kokybišką produktą, Morfai teikia aiškia žinute, kad nekiltų kažkokių klausimų, ir kurie nesipainiotų. Keldamas kartelę jis spaudžia save į rėmus kurti vis geresnius meno kūrinius.

9 vieta SpY

spy-urban-art-installation

SpY yra žinomas Madrido miesto dailininkas, kuris naudoja savo kūrybai išreikšti skirtingas aplinkas. Jo darbas susideda iš žaismingumo, kurie sukuria naujus elementus miesto grožyje. SpY detalės yra skirtos purtyti miesto gyventojų pusiausvyrą, ir priversti galvoji apie tam tikrus dalykus. Jo darbuose yra pilna ironijos ir teigiamo humoro jausmo, kuris aplinkiniams sukelia šypsenas.

10 vietaBlu

Blu-street-art-murals

Blu kuria nuostabias, didelės apimties freskas Europos miestuose. Naudojantis pastatų fasadais, menininkas siunčia labai svarbius politinius pranešimus per savo kūrinius. Jei pažvelgus į ,,karo“ piešinį glausčiau, pastebėsite, kad kariai yra kontroliuojami su lėlių stygomis, o ženkleliai su dolerio ženklais. ,,Pasaulinis atšilimas“ kūrinys yra sukurtas labai protingai. Pavaizduotas po truputį bėgantis ledkalnio vanduo, smėlio laikrodyje skandina pasaulį.

Blu-famous-street-artist-2

Tokie vaizdai priverčia kiekvieną praeivį susimąstyti apie esančias pasaulio problemas. O Blu būtent ir orientuojasi į apmąstymus.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių (kol kas) antro dešimtmečio filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: