Heath Ledger filmo "Casanova" kadras

Iš gyvenimo 2008 metais pasitraukęs Heathas Ledgeris savo atminimą mums išsaugojo septyniolikoje filmų. Nuo tokių beprotiško biudžeto filmų kaip prodiuserio Christopher Nolan’s ,,Tamsos riteris”, kuris buvo išleistas tik po Ledger mirties iki tokių filmų kaip ,,Saldainis”, kurie nesusilaukė didelės sėkmės pasaulyje.

Ledgerio aktorinis repertuaras buvo įvairus, jis vaidino tiek veiksmo bei dramų, romantinių komedijų ir net istoriniuose filmuose, ir kiekviename iš jų įrodydavo koks talentingas ir profesionalus jis yra. Galima tik įsivaizduoti kokias roles jis būtų galėjęs suvaidinti ateityje…

Gimęs Australijoje ir savo vardą gavęs literatūros ikonos Heathcliff garbei, Heathas savo pirmuosius žingsnius link aktoriaus karjeros žengė sulaukęs 17 metų. Pabaigęs vidurinę mokyklą jis keletą metų keliavo aplink Australiją ir daugiausia gaudavo roles televizijoje iki jo debiuto filme ,,Juoda uola” 1997 metais.

Šią savaitę mūsų komanda paruošė sąrašą 10 geriausių aktoriaus, kurio ilgisi visa kino industrija ir milijonai gerbėjų visame pasaulyje, filmų.

10. Kazanova (2005) Casanova

Heathas Ledgeris pradėjo filmuotis juostoje ,,Kazanova” žaismingoje meilės istorijoje, iškart po to, kai baigė intensyvų darbą filmuojantis ,,Kuprotas kalnas” ir yra sakęs, kad ,,Kazanova” filmavimas, buvo tarsi darbo atostogos, kai komanda ištiesų nežiūrėjo į filmą rimtai ir tiesiog gerai leido laiką dirbdami drauge.

Kazanova yra nerūpestingas gražuolis iš Venecijos, kuris leidžia dienas gundydamas gražias moteris, kol jo meilės reikalų takas nepriveda jo prie santuokos slenksčio ir priverčia susimąstyti apie santuoką Renkantis pritrenkiančią nuotaką jis susipažysta su mokslininke Francesca, kurios intelektas ir drąsa prikausto Lothario dėmesį. Jos požiūris į meilę tarp vyro ir moters priverčia analizuoti jo buvusias meilės aferas ir ypatingai – jo santykius su motina, kurie, kaip išduoda filmas, ir leidžia suprasti Lothario elgesio priežastį.

Ledgerio sukurtas Kazanova yra sąmojingas, viliojantis ir charizmatiškas meilužis, savo iškalba ir žavesiu galintis išsisukti net ir iš didžiausių problemų. Šis bruožas leidžia stebėti įdomius personažo pokyčius. Ledger vaidina Kazanovą kovojant prieš savo įsitikinimus apie meilę ir santykius tam, kad geriau pažintų Fransescą ir save. Nors tai ir yra lengvas filmas, Ledger sugebėjo sukurti kompleksišką ir gilų Kazanovos personažą.

>
9. Užsispyrėlės sutramdymas (1999) Things I hate about you

Viename iš pirmųjų Ledger sukurtų filmų ,,Užsispyrėlės sutramdymas” Ledger dar kartą vaidina gražuolį kazanovą garbanotais plaukais. Šis Šekspyro komedija paremtas filmas kuriame įžūliąją Kate vaidina 90-ųjų žvaigdžė Julia Stiles yra tyros ir visų siekiamos Biancos, kurią vaidina Larisa Oleynik, vyresnioji sesė. Merginų tėtis uždraudžia Biancai susitikinėti tol, kol kandžioji sesė susiras vaikiną.

Vienas iš jaunėlės gerbėjų sukuria planą sumokėti Ledger personažui Patrick Verona, kad jis susitikinėtų su Kate, o šis galėtų į pasimatymą pakviesti Biancą. Ledger priėma pinigus ir iššūkį sužavėti priešiškai nusiteikusią seserį. Pradžioje jie abu tiki siaubingomis istorijomis apie vienas kitą tačiau laukui bėgant jie pradeda atskleisti mitus apie vienas kito reputaciją ir parodo vienas kitam, kokie jie ištiesų yra giliai širdyje.

Ledger puikiai balansuoja vaidintamas žavingą išdykėlį kuris rodo nuoširdų dėmesį ir rūpestingumą Kate, kurio kulminacija yra viena geriausių scenų filme bei jo ikoniškas ,, too good to be true” (liet. tai perdaug gerai, kad būtų tiesa”) eilutė. Naivus ir šelmiškas Ledger sukurtas Patrick chakarteris leidžia ne tik linksmai mėgautis šia kino juosta, bet ir išmoko nepriimti visko pernelyg rimtai.


8. Keturios plunksnos (2002) The Four Feathers

Paremtas 1902 A.E.W Mason novele, kuri jau buvo adaptuota keturiuose filmuose, ,,Keturios plunksnosyra juosta apie drąsą, pasiaukojimą ir kaltės išpirkimą. Pirmą kartą didžiuosiuose ekrano filmas pasirodė kaip nebylusis kinas 1915 metais, bet daugiausiai dėmesio susilaukė direktoriaus Zoltan Korda versija, išleista 1939 metais, kuri pelnė Akademijos grupės (Academy Awards) nominaciją už geriausią kinematografiją.

Neraminamas minties apie karą, kuriame turės dalyvauti, nors tam nepritaria, jaunas britų karininkas Harry Faversham išsibraukia iš armijosBet gavęs keturias plunkstas (bailumo ženklas) iš savo patriotiškos sužadėtinės (Kate Hudson) ir draugų pavadintas bailiu, jis nusprendžia dalyvauti misijoje Sudane, kad galėtų atsatyti savo prarastą reputaciją.


7. Kellly gauja (2003) Ned Kelly

FIlmo prodiuseris Gregoris Jordanas vėl sujungė jėgas kartu su Heathu pasakojime apie legendinį Australijos reindžerį. Neturtingos imigrantų airių šeimos sūnus, šešiolikmetis Nedas Kelly, kurį ir vaidina Heathas Ledgeris, yra neteisingai apkaltinamas arklio vagyste ir nusiunčiamas į kalėjimą. Po ketverių metų, Nedas išleidžiamas į laisvę ir jis sau pažada niekados nesivelti į jokias problemas, tačiau problemos jam nežada to paties… Kai policijos pareigūnai išprievartauja Nedo seserį Kate, kurią vaidina Kerry Condon, trobelėje įvyksta muštynės ir herojus, kartu su savo motina yra apkaltinami pasikėsinimu nužudyti. Nedo motina yra pasodinama į kalėjimą, tačiau jis pabėga ir nori atkeršyti gyvuliškai ir neteisingai teisėsaugos sistemai. Suformuojama Kelly gauja kartu su broliu Danu (Laurence Kinlan) ir dviem artimais draugais Steve Hart ( Philip Barantini) ir Joe Byrne (Orlando Bloom), kurie nežada palikti visko ramybėje…


6. Daktaro Parnaso fantazariumas (2009) Imaginarium of Dr. Parnassus

Tai buvo pats paskutinis Heatho Ledgerio filmas. 2008 metų sausio 22 dieną aktoriaus kūnas buvo rastas jo apartamentuose Niujorke, paliekant filmą ,,Daktaro Parnaso fantazariumas” taip ir nepabaigtą. Prodiuseris Terry Gilliamas panaudojo nepabaigtas filmuoti scenas kartu su Ledgeriu. Filmo kūrėjai sujungė tas pačias scenas perfilmuojant jo personažą Tony pakvietę įkūnyti trūkstamas istorijos dalis Johny Deppą, Jude Law ir Coliną Farellą. Visi trys aktoriai, savo atlyginimus už vaidinimą filme paaukojo Ledgerio dukrai Matildai.

Pabaigtas filmas yra surreali mistinė kelionė, kurioje Daktaras Parnasas keliauja po Londoną kartu su savo fantazariumu įtikinėdamas žmones keliauti per jų didžiausias baimes ir troškimus. Parnaso laikas suskaičiuotas ir jis turės įgyvendinti pažadą – atiduoti savo pirmąjį vaiką, kurį prieš 1000 metų pažadėjo velniui, tačiau nori ją nuo šio žiauriaus likimo apsaugoti.

Ledgerio personažas yra tamsus ir savanaudis, tačiau jis sukūrė savo rolę taip, kad ši pritrauktų ir savo mistiškumu tarsi užburtu auditoriją.


5. Riterio žvaigždė (2001) Knights Tale

,,Riterio žvaigždė” buvo pirmas filmas Ledger karjeroje, kuriame jis buvo pakviestas vaidinti kaip,,aukščiausio” lygio aktorius, ir atnešė 50 milijonų pelną. Kartu su modernaus roko garso takeliu, juokingais dialogais Ledger apibūdindamas savo reakciją į pakvietimą prisidėti prie filmo yra sakęs, kad iš pradžių nesuprato, ką prodiuseriai nori šiame filme parodyti.

Iškart iš ,,Patrioto” filmavimo aikštelės Ledgeris sutiko priimti riterio mantiją ir vaidinti jaunąjį Williamą Thacherį. Williamas šiek tiek pasipūtęs raitelis, kurio didžiausia svajonė yra susikauti prieš grafą Adhemarą Anjou ir laimėti kovos turnyrą bei gražuolės Jocecyn širdį. Kartu su poetu Geoferry Chauseriu Ledgerio herojus keliaują po Europą dalyvaudamas vis produktyvesniuose riterių kovos turnyruose.

Filmo siužetas pakankamai paprastas su auditorijai ,,pamėtytais” sąmojingais juokeliais, tačiau Ledgeris savo rolę atlikeka tiesiog puikiai. Jo nerangūs judesiai daro filmą labai linksmą žiūrėti ir, bendrai, Ledgerio vaidmuo šiame filme leidžia suprasti, kad jis gali šauniai pasirodyti skirtingų žanrų filmuose.


4. Manęs čia nėra (2007) I’m not here

,,Manęs čia nėra” – biografinis filmas įkvėptas muzikos legendos Bobo Dylano gyvenimo. Juosta padalinta į šešias dalis, kuriose Dylaną vaidina vis kitas aktorius. Ledgeris savo rolę atlieka būtent šeštoje dalyje pavadinimu ,,Robbie Clarkas”.

Clarkas yra jaunas aktorius kuriam duota užduotis atvaizduoti vieną iš Dylan’o personų greitai pasirodysiančiame filme, kuriame jis turi vaizduoti įžymybę pačioje karjeros aukštumoje. Jo sėkmė sukelia nemažai streso santuokoje su žmona Claire. Clarko flirtavimas su kitomis moterimis prisideda prie jų vedybinio gyvenimo griūties. Jo istorija prasideda suvokimu, kad Clara prašys skyrybų ir sugrįžimu į jų draugystės pradžią kuomet jie susitiko kavinėje ir diskutavo koks visgi ištiesų yra Clarkas savo širdies gelmėse.

Jų meilė greitai sužydi gražiausiom spalvom ir jie džiaugiasi stipriais jausmais vienas kitam bėgant metams, kol jis pasiekia karjeros aukštumas ir pasako, kad jis yra įsitikinės, kad moterys negali būti poetės. Clarkas yra stiprų charakterį turintis personažas, bet jam ištiesų nuoširdžiai rūpi Clair, jis tiesiog yra įstrigęs savo intravertiškame požiūryje į pasaulį.

Po teiginio jog ,,moterys negali būti poetės” jis grįžta atgal pas Clair rėkdamas, kad ,,dievas yra moteris” įrodydamas, kad žodžiai gali būti tušti, nesvarbu kaip giliai ir kontraversiškai jie skamba. Jo tikėjimas, kad tai nuramins ir privers atleisti Clair įrodo, kad Ledgeris sukūrė Clarką kaip personažą, kuris neturi nežino kaip išsaugoti santuoką.

3. Monstrų puota (2002) Monsters Ball

Marco Fosterio sukurta nuoširdi ir šiurkšti istorija apie gyvenimą ir mirtį Luizianoje, pelnė aktorei Halle Berry Oskaro statulėlę. Tačiau šis niūrus filmas įgavo daugiau spalvų dėl komplikuoto Sonny Grotowski personažo, kurį sukūrė Heathas Ledgeris. Kalėjimo prižiūrėjoto sūnus, nors ir nepraleido daug laiko ekrane, tačiau visiškai šokiravo ir palietė žiūrovus. Ledgerio įkūnytas Sonny turi sudėtingą charakterį. Aktorius labai įtikinamai atskleidė veikėjo išgyvenimus bei tam tikrus psichinius sutrikimus, suvaidinta taip tobulai, kad visa atodo kaip tikra. Nuo nualpimo scenos vykdant egzekuciją iki akistatos su savo tėvu svetainėje, Heathas Ledgeris tiesiog puikus. Aktorius priverčia auditoriją jausti empatiją sutrikusiam Sonny. Tai vienas iš tų pasirodymų, kai geri vaidmenys lieka šešėlyje tik dėl to, kad toje pačioje juostoje filmuojasi tuo metu didesnės žvaigždės.


2. Tamsos riteris (2008) The Dark Knight

Vieno ikoniniškiausių visų laikų ekrano ,,blogiukų” rolė yra nemenkas iššūkis, o kur dar atsakomybė prieš garsiuosius Cesarį Romero ir Jacką Nicholsoną, kurie jau buvo įdėję nemenką savo indelį į Jokerio personažą. Niekas nesitikėjo, kad Ledgeris bus tas vyras, kuris išsidažys veidą ryškiom spalvom, tuo labiau niekas negalėjo nuspėti jo energijos, aistros ir anarchistiškos personažo versijos. Ir tai buvo raktas į milžiniškos sėkmės susilaukusį Ledgerio pasirodymą: kiekvienas mirktelėjimas, judesys, eilutės skaitymas yra toks nenuspėjamas ir paverčiantis personažą į griaunamąją gamtos jėgą kuri natūraliai atrodo grėsminga. Aktorius suprato, kad Joker’is turi būti juokingas tik pats sau, o ne kitiems, ir jo gerokai iškreiptas humoro jausmas yra vienas iš pasirodymo išskiriamųjų ženklų.Ruošiantis vaidmeniui Ledgeris, kuris tuo metu mokėsi metodinės aktorystės, kelioms savaitėms užsirakino viename Londono viešbučių. kad galėtų išmėginti skirtingas balso vingrybes, atrasti vidinę tamsą ir padaryti jį nejautriu žmonių skausmui. Ten Ledgeris ir sukūrė šiurpuliukus per kūną keliantį džiokerio juoką ir garsiąją eilutę ,, Why so serious?” (liet. kodėl taip rimtai?”). Jo eisena, laikysena, šaltas žvilgsnis – viskas buvo įkūnyta neįtikėtinai gerai. Vaidmuo buvo sukurtas tiesiog tobulai ir pareikalavo didelės dvasinės ir fizinės stiprybės, kas netgi pradėjo vesti Ledgerį iš proto, ir galbūt net prisidėjo prie anstyvo aktoriaus išėjimo iš šio pasaulio. Kino Akademijos žiuri ,,Geriausio Antraplano aktoriaus” apdovanojimą po mirties įteikė jo amžinai gyvai sielai.

1. Kuprotas kalnas (2005) Brokeback Mountain

Prodiuserio Ango Lee juosta apie vyrų meilę ir kančią Wyomingo rančoje nušlavė ne vieną Oskarą, o Heathas Ledgeris joje suvaidino vieną geriausių vaidmenų savo gyvenime. Siužeto santrauka: du fermos darbuotojai nusprendžia pailsėti nuo savo darbo, vėliau suprasdami jog gyvena meluodami patys sau. Džekas Tvistas (akt. Džeikas Gilenholas) ir Enis Del Maras (akt. Heathas Ledgeris) užmezga romaną Kuprotojo kalno papėdėjė, kol jų žmonos nė neįtaria kokie slapti santykiai sieja jų vyrus. Džekas ir Enis stengiasi gyventi šemyninį gyvenimą, tuo pat metu bandydami jį suderinti su Kuprotojo kalno patirtimi. Šiuos veikėjus būtų galima laikyti biseksualiais, bet jų susitikimai leidžia suprasti, kokias slaptas aistras jie iš tiesų nori tenkinti. Aktoriui pavyko įtikinti auditoriją giliai įsišaknijusia meile Džekui Tvistui, laikais, kai homoksesualumas buvo draudžiamas ir persiakiojamas. Heathas Ledgeris filme įkūnijantis Enį Del Marą, savo giliu žvilgsniu, nervingu lūpų kandžiojimo ir nevalingu galvos linksėjimu sukūrė ypatingą, jautrų personažą – aistringos meilės simbolį. Jo emocionali kelionė yra pilna netikėtų posūkių ir Heathui pavyko kiekvieną iš jų suvaidinti tiesiog neįtikėtinai gerai. Stulbinantis persikūnijimas įrodo, kad Heathas tikrai gerai paruošė namų darbus rengdamasis šiai rolei. Enis Del Maras – veikėjas, pasimetęs savo geismuose, nuolat murmantis bei nesugebantis susitvarkyti su savo žmona Alma. Aktorius puikiai pavaizdavo Enio susikaustymą bei geidulio slopinimą savo veido bruožais. Ko gero, tai vienas iš labiausiai savo jausmus slėpusių filmo veikėjų visoje kino istorijoje. Atrodo, kad jo tariami žodžiai yra užstrigę po jo Adomo obuoliu.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių Rajano Goslingo kino vaidmenų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: