Jake Gyllenhaal /Filmo "Prisoners" kadras

Būdamas 10-ies metų, jis suvaidino pirmajame savo filme „City Slickers“, o šiuo metu, 36-erių Amerikoje gyvenantis sėkmingas aktorius, savo sąraše jau turi 40 įkūnytų vaidmenų ir, žinoma, net neketina sustoti.

1980 m. gimęs Los Andžele, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jake Gyllenhaal iškart pateko į labai palankią aktoriaus karjerai aplinką – mama prodiuserė/scenarijų autorė Naomi Foner, tėtis – režisierius Stephen Gyllenhaal, sesuo ir krikšto mama – aktorės. Gimus ir užaugus tarp tokių žmonių, tikriausiai retam kiltų klausimas, kieno pėdomis eiti gyvenime. Laimėjęs nemenką krūvą kino industrijos apdovanojimų – tarp jų ir BAFTA už geriausio antraeilio vaidmens aktorių, bei ne kartą įrodęs savo talentą, aktorius gali būti drąsiai vadinamas vienu populiariausių aktorių Holivude. Atsižvelgę į jo populiarumą, bei gausybe kritikų pripažintų filmų, pateikiame TOP 10 Jake Gyllenhaal vaidmenų.

10. Detective Loki / „Prisoners“ (2013)

Holivudas, jau ne kartą įsitikino, kad filmai apie vaikų pagrobimą, visuomet sulaukia sėkmės. Ir tai visiškai nestebina, nes kiekvienas tėvas supranta ar bent nujaučia, koks baisus košmaras yra nežinoti kur tavo vaikas ir ar jis išvis dar gyvas. Kai mažame Amerikos miestelyje išbėgusios į kiemą dingsta dvi mergaitės, bylą tirti imasi detektyvas Lokis. Iš pradžių nerasdamas visiškai jokio siūlo galo, vėliau jis sužino apie paslaptingą kemperį, mergaičių dingimo metu važinėjusį miestelio gatvėmis. Lokis netrunka išsiaiškinta kas kemperio vairuotojas ir skubiai jį suima, tačiau pritrūkus nusikaltimo įrodymų, paleidžia. Vienos iš mergaičių tėvas Keleris (aktorius Hugh Jackmanas), žinodamas, kad kiekviena mergaičių dingimo valanda gali būti lemtinga ir pasipiktinęs detektyvo darbu, imasi savo teisingumo. Pagrobęs kemperio vairuotoją, desperacijos apimtas tėvas kankina jį ir su kiekvienu, vis žiauresniu veiksmu, artėja prie tiesos apie savo dukrą. Deja, kiekvienas toks žingsnis, lygiai taip pat artina jį prie ribos, skiriančios žmogų nuo monstro. J. Gyllenhaal‘as, šiame filme nėra pagrindinis aktorius, tačiau jo atliekamas racionalaus, bet kokiais atvejais ramaus ir susikaupusio detektyvo vaidmuo, neabejotinai visiškai kitoks, nei mes įpratę matyti.

9. Brian Taylor / „End of Watch“ (2012)

Brian Taylor End of Watch (2012)

Tai kriminalinė drama, kurioje aktorius įkūnija vieną iš dviejų pagrindinių herojų. Du nuostabūs policininkai Braenas ir Maikas – partneriai, bei geri bičiuliai, kovojantys su nusikalstamumu didelio miesto gatvėse. Nenuostabu, kad puikiai savo darbą atliekantys pareigūnai, galiausiai, kada nors įsivelia į rimtus nemalonumus. Įtempto siužeto filme, bičiuliai priversti bėgti nuo juos medžiojančios meksikiečių mafijos tam, kad išsaugotų savo ir mylimų žmonių gyvybes. Filme Braeną įkūnijantis Gyllenhaal‘as, atsiskleidžia kaip šmaikštus, ištikimas, bei labiausiai šeimą ir draugystę vertinantis vyrukas.

8. Captain Colter Stevens / „Source Code“ (2011)

Captain Colter Stevens Source Code (2011)

Kapitonas Kolteris Stivensas, prabunda važiuojančiame traukinyje, šalia pirmą kartą matomos merginos. Keisčiausia, kad ji vadina vyrą visiškai kitu vardu ir elgiasi taip, lyg jie būtų pažįstami. Visiškai sutrikęs, Kolteris lange pastebi, kad jo atvaizdas taip pat kitoks, nei turėtų būti. Išsigandęs ir nieko nesuprasdamas, jis blaškos po vagoną, o tuomet traukinys tiesiog sprogsta. Kapitonas vėl pabunda savo kūne. Paaiškėja, kad jis dalyvauja eksperimente „Išeities Kodas“, kurio metu, vaikinas perkeliamas į svetimo žmogaus, važiuojančio traukiniu kūną likus vos 8 minutėms iki sprogimo. Per tą laiką, Kolteris privalo išsiaiškinti kas ir kur padėjo bombą, pražudžiusią visus traukinio keleivius tam, kad užkirstų kelią kitam sprogdintojo taikiniui – Čikagos centrui. Taigi, vaikinas vėl ir vėl sugrįžta į nepažįstamojo kūną ir po truputį renka įkalčius, vis iš naujo išgyvendamas traukinio sprogimą. Jaudinanti mokslinės fantastikos drama įtrauks ne tik įtemptu siužetu, bet ir dviejų, atsitiktinai susipažinusių žmonių meilės istorija.

7. Adam Bell; Anthony Claire / „Enemy“ (2013)

Enemy (2013)

Enemy“ nėra tas filmas, kurį lengva žiūrėti ir suprasti. Tai – kietas riešutėlis, o norint jį perkąsti, reikia gerai pasukti galvą. Iš esmės, filme yra du pagrindiniai personažai: niekuo neišsiskiriantis ir koledže istoriją dėstantis Adamas, bei daug įdomesnį gyvenimą gyvenantis, aktoriumi dirbantis Anthonis. Abiejų personažų vaidmenis atlieka Džeikas Gyllenhalas. Adamas, televizijoje pamatęs kaip du vandens lašai į save panašų aktorių, pasiryžta jį surasti. Netrukus paaiškėja, kad juos sieja daug daugiau panašumų, nei atrodė, o ligotas Adamo noras pažinti paslaptingąjį aktorių, virsta manija, perpinančia abiejų vyrų gyvenimus. Nors filme veiksmo beveik nėra, režisierius geba meistriškai įtraukti žiūrovus į įvykius ekrane, skatindamas spėlioti, kas bus toliau. Atrodo, kad kuo ilgiau žiūri šį filmą, tuo sunkiau darosi suvokti, ar jo įvykiai iš tiesų vyksta, ar tai tėra pagrindinio herojaus fantazijos vaisius. Puiki Jake Gyllenhaal‘o vaidyba šiame filme įrodo, kad vienas puikus aktorius, gali atstoti dešimtis vidutinių, ir sukurti įdomų, skatinantį „pasikapstyti giliau“ psichologinį filmą.

6. Robert Graysmith / „Zodiac“ (2007)

Robert Graysmith Zodiac (2007)

Tikros, 1970-ais vykusios istorijos ekranizacija. San Francisko mieste siaučiantis serijinis žudikas, visiškai nesivaržydamas, nuolatos siunčia byla tiriantiems policininkams laiškus ir šifruotus pranešimus. Deja, niekas nesugeba jų perskaityti. Visiems miestiečiams siaubą įvariusia byla, netrunka susidomėti ir žiniasklaida, bei viename iš laikraščių dirbantis Robertas. Vos išvydęs žudiko laiškus, žurnalistas supranta, kad jis gali iššifruoti, kas ten parašyta. Bendradarbiaudamas su policija, Robertas išsiaiškina vis daugiau faktų apie ieškomą nusikaltėlį, bet nepastebimai tampa apsėstas jo laiškų. Su nusikaltimais kovojantis savo nepaprastai įžvalgiu protu, šis aktoriaus vaidmuo visiškai nepanašus į dažniausiai jo įkūnijamus, nuolat fizinį smurtą naudojančius veikėjus.

5. Tony Hastings / „Nocturnal Animals“ (2016)

Tony Hastings Nocturnal Animals (2016)

2016 metų pabaigoje kinuose pasirodęs filmas, jau spėjo sužavėti tūkstančius žiūrovų. Gal todėl, kad geri trileriai sukuriami išties nedažnai. Siuzana (aktorė Amy Adams), yra antrą kartą ištekėjusi menininkė. Prieš 19 metų panorusi nuostabaus gyvenimo, ji, visiškai nepaisydama savo tuometinio vyro Tonio jausmų, paliko jį sugniuždytą ir įžeistą pabėgdama su nauju vaikinu, bei sakydama, jog Tonis niekada netaps geru rašytoju. Ištekėjusi už kito, labai sėkmingo vyro, galiausiai ji ima suprasti, kad su juo taip pat jaučiasi visiškai nelaiminga. Kaip tik tuo metu, pasiuntinys moteriai atneša knygą, parašytą buvusio vyro, bei viešai dedikuotą jai. Siuzana iškarto suvokia, kad knyga pavadinta būtent taip, kaip ankščiau ją vadindavo vyras – „Naktiniai gyvuliai“. Vedama smalsumo, moteris pradeda skaityti smurto ir neteisybės pilną kūrinį, kuriame, sulig kiekvienu sakiniu, atpažįsta vis daugiau siaubą keliančių detalių iš savo praeities. Stulbinantis dabarties, praeities ir knygos veikėjų gyvenimo epizodų kontrastas, sukuria paslaptingą, šiek tiek painią ir pilną įtampos istoriją.

4. Billy Hope / „Southpaw“ (2015)

Billy Hope Southpaw (2015)

Filmas, iki šiol šmėžuojantis daugelyje kino svetainių topų, turbūt nereikalauja ilgo aprašymo. Istorija, pasakojanti apie talentingo boksininko Bilio Houpo gyvenimą, yra viena geriausių per pastarąjį penkmetį. Nuostabus vyras, tėvas ir nenugalimas kovotojas, gyvena laimingą gyvenimą, pilną prabangos. Tačiau netikėtai, pokylio metu susišaudyme mirus jo žmonai, Bilis Houpas netenka gyvenimo prasmės. Paskendęs savo skausme, vyras ima vartoti alkoholį, vieną po kitos pralaimėti kovas, netenka visų turėtų pinigų, o galiausiai, iš jo atimama mylima dukra. Tam, kad ją susigrąžintų, vyras privalo pakilti ir įrodyti, kad sugebės mergaitę auginti vienas. Vėl viską pradėdamas nuo dugno, be cento kišenėje, Bilis pasiryžęs padaryti bet ką, kad tik grįžtų į ringą ir suteiktu savo dukrai vaikystę, kurios pats neturėjo. Įstabi aktoriaus vaidyba ir puikiai treniruotas kūnas šiame filme, sužavėjo visus jį mačiusius, o puikus pastatymas atnešė daugybę nominacijų, vertinamų kino industrijoje.

3. Donnie Darko / „Donnie Darko“ (2001)

Donnie Darko (2001)

Nedaug trūko, kad vos per 28 dienas nufilmuotas psichologinis mokslinės fantastikos filmas būtų išleistas namų kino vaizdajuostėse ir net nepasiekęs kino salių. Tačiau jame vaidinančios Drew Barrymore filmų kompanijos finansinės paramos dėka, filmas viešai išvydo dienos šviesą. Iš pradžių dviprasmiško kino kritikų vertinimo sulaukęs kūrinys, tik po kelerių metų buvo iš tiesų įvertintas ir pripažintas. Po nelaimingo atsitikimo, per kurį jis vos liko gyvas, šešiolikmetis Donis pastebi, kad gali keliauti laiku po kitus pasaulius ir keisti laiką, bei žmonių likimus. Tiesa, po nelaimės, paauglys pradėjo regėti ir vizijas, kuriose nuolat pasirodantis į zuikį panašus, šiurpus monstras Frenkas, skatina Donį vykdyti nusikaltimus: sulaužyti mokyklos vamzdyną, padegti mokytojo namus, žudyti… Su paaugliu vykstančios permainos gąsdina visus Donio artimuosius, o psichologė, pas kurią jis lankosi, konstatuoja, kad jo matomas Frenkas yra tik haliucinacija, būdinga paranojine šizofrenija sergantiems žmonėms. Peržiūrėjus nemažai suaugusio aktoriaus filmų, ganėtinai keista matyti jį tokį jauną, tačiau šis vaidmuo tik patvirtina, jog aktorius, dar paauglystėje įrodė galintis susidoroti net su sudėtingiausiais personažais.

2. Jack Twist / „Brokeback Mountain“ (2005)

Jack Twist Brokeback Mountain (2005)

Džekas ir Enis – du kaubojai, gyvenimo suvesti vienai vasarai. Kupini troškimų ir gyvenimo planų, abu vaikinai jaučiasi vieniši iki tol, kol vienas kito draugijoje privalo praleisti visą vasarą kalnuose, ganydami avis. Ilgos ir šaltos naktys, bei neaprėpiami gamtos toliai, paskatina jaunuolius suartėti taip, kaip net jie patys nesitikėjo. Kalnuose užgimusi meilė abu juos baugina, tačiau nei Džekas, nei Ernis neturi pakankamai valios nutraukti tai, kas pagaliau juos abu privertė pasijusti reikalingais ir suprastais. 2005 metais publikai pristatyta romantinė drama, sukėlusi audringas diskusijas apie viešą „gėdingo“ homoseksualumo demonstravimą, visame pasaulyje sulaukė daugybės prieštaringų vertinimų: vienų jis buvo kritikuojamas, kitų – aukštinamas kaip dar nematytos drąsos kūrinys, dar kitų – išvis atsisakytas rodyt, nesuteikiant vilties pamatyti jo grožį. Nepaisant visko, po daugybės metų, šis filmas vis dar laikomas geriausiu režisieriaus Ang Lee darbu, pelniusiu jam ir visai jo komandai ne vieną Oskaro apdovanojimą, o aktoriui Jake Gyllenhaal‘ui – geriausio aktoriaus nominaciją.

1. Louis Bloom / „Nightcrawler“ (2014)

Nightcrawler

Ir štai, filmas, po devynių metų karaliavimo, nurungęs „Brokeback Mountain“. Niekaip darbo nerandantis ir į sociopatiją linkęs vyrukas Louis, visiškai atsitiktinai išsiaiškina, kad nusikaltimų ir nelaimių vietų filmavimas, gali būti puikus būdas užsidirbti. Nusipirkęs kamerą, jis tampa laisvai samdomu kraupių įvykių operatoriumi, ir net pats nepajunta, kaip ilgainiui jo ambicijos ima viršų, nepalikdamos nieko, ko jis nepadarytų dėl gero reportažo. Filmas šokiruoja atskleisdamas tamsiąją žurnalistikos pusę, kurioje svarbiausia reitingai, o žiūrovą skatina susimąstyti kaip toli dėl jų galima nueiti? Kiek gali sau leisti reporteris? Ką galima rodyti, o ką demonstruoti jau būtų per daug? Filme „Nightcrawler“, jo režisierius Danas Gilroy kalba ne tik apie žiniasklaidos užkulisius, kuriuos dažnai bandoma nuslėpti, bet ir apie sveiką protą užgožiančias ambicijas, nuo kurių nė vienas nesame apsaugotas. Nors įkūnyti Loui – vieną nemaloniausių tipų pasaulyje, aktoriui neabejotinai prireikė daugybės pastangų, tačiau galima drąsiai teigti, jog šis vaidmuo – stipriausias Jake Gyllenhaal‘o karjeroje.

Taip pat skaitykite: TOP 10 naujausių neo-noir žanro kino filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: