Jared Leto / asmeninio archyvo nuotr.

Džaredas Leto – “30 Seconds to Mars“ vokalistas, gitaristas, dainų tekstų autorius bei garsus Holivudo aktorius. Leto aktorystės karjera per pastaruosius du dešimtmečius kopė aukštyn neįtikėtinu greičiu. Pradėjęs nuo niekuo neypatingų, antraeilių vaidmenų, šiuo metu Leto yra vienas garsiausių Holivudo aktorių, kuris pilnai atsiduoda kiekvienam, dažnai labai savotiškam, personažui. Taigi šiandien skaičiuojame 10 geriausių Džaredo Leto vaidmenų.

Angel Face “Kovos klubas” (Fight Club) (1999)

Deivido Fincherio režisuota juosta, paremta amerikiečių rašytojo Chucko Palahniuko romanu. Dėl vaizduojamo žiaurumo ir moralinių dviprasmybių, filmą kritikai priėmė prieštaringai, tačiau šiandien jis yra laikomas kultine klasika.

Džekas (Edward Norton) nėra laimingas žmogus – jį kamuoja nemiga, jis lankosi nelaimėlių susitikimuose, skraido lėktuvais nuolat tikėdamasis, kad jie nukris. Tačiau vieno skrydžio metu jis sutinka Tailerį (Brad Pitt) – linksmą ir nerūpestingą muilo pardavėją, kuris paprašo jam trenkti į galvą. Džekas neatsisako, o tuomet prasideda vyrų muštynės. Netrukus draugai įkuria klubą, kuriame muštynių niekas nevaržo.

01

Leto šioje juostoje įkūnija Angel Face – patrauklų vaikiną, kurio veidas yra sutrinamas į miltus ypač žiaurioje kovoje su Edwardo Nortono veikėju. Po žiauraus sumušimo rodoma, kaip bedantis Leto guli ant rūsio grindų savo kraujo baloje. Jo gražus veidelis lieka groteskiškai deformuotas visą likusį filmą.

Vitalijus Orlovas „Karo dievas“ (Lord of War) (2005)

Andrew Niccolo parašyta, prodiusuota ir režisuota kriminalinė veiksmo drama. Puikiai kritikų įvertintas filmas analizuoja prekybos ginklais užkulisius, bei moralines pagrindinių veikėjų problemas, sukeltas šio pavojingo verslo.

02

Pagrindinį vaidmenį atlieka Nickolas Cage‘as. Jis įkūnija Jurijų Orlovą – emigrantų iš Tarybų Sąjungos vaiką, kuris netrukus randa savo pašaukimą Amerikoje – tampa stambių ginklų kontrabandininku.

Džaredas Leto vadina Jurijaus brolį Vitalijų. Jis yra brolio įkalbinėjamas prisijungti prie jo verslo, ir nors ši idėja jam nepatinka, Vitalijus galiausiai sutinka. Broliai patenka į narkotikų liūną ir ne kartą bando nuo jų išsigydyti. Po antrosios reabilitacijos Vitalijus perspėja brolį, – „Būk atsargus, Jurijau, tai ką tu pardavinėji – žudo… iš vidaus“. Jis filme įkūnija sveikai mąstančią, moralią Jurijaus asmenybės pusę.

Tobis Džeikobsas „Mergina su trūkumais“ (Girl, Interrupted) (1999)

Psichologinė amerikiečių drama, prameta to paties pavadinimo Siuzanos Kaysen biografija. Filmas susilaukė gan skirtingų reakcijų iš kritikų, tačiau žiūrovus jis pakerėjo, o Angelina Jolie už savo vaidybą nugvelbė ne vieną apdovanojimą.

03

Veiksmas vyksta septintajame dešimtmetyje. Siuzanos (Winona Ryder) psichiatras nustato galimą asmenybės susidvejinimą, todėl jos tėvai greitai atveža merginą į psichiatrinę kliniką. Ten ji praleidžia 18 mėnesių, apie kuriuos ir sukasi visa istorija.

Leto juostoje vadina Siuzanos vaikiną – Tobį Džeikobsą. Jis aplanko merginą ligoninėje ir bando ją įtikinti pabėgti kartu į Kanadą. Nors Tobio ketinimai geri, jis kalbėdamas apie Siuzanos draugus, juos įžeidžia, o tuo pačiu ir ją. Nors Leto atlieka ir palyginti mažą rolę, šis Tobio vaidmuo ir jo atstūmimas yra labai svarbus pagrindinio „Merginos su trūkumais“ personažo asmenybės vystyme.

Junior „Panikos kambarys“ (Panic Room) (2002)

“Kovos klubo” režisieriaus, Deivido Fincherio, kurtas trileris. Įtempta ir įtraukianti juosta buvo kritikų išliaupsinta tiek už vaidybą, tiek už režisūrą.

04

Po skyrybų Meg su savo dukra Sara persikelia į didžiulį namą, anksčiau priklausiusį milijonieriui. Naujajame būste jos aptinka neįprastą erdvę – kambarį su storomis betoninėmis sienomis, plieno durimis, įmontuotais monitoriais, slapta telefono linija ir tualetu. Pirmąją naktį į namą įsilaužia plėšikai. Meg pabunda ir pamato juos per vaizdo kameras, ji pakelia Sarą ir jos pasislepia panikos kambaryje. Jos ten saugios, tačiau negali ten likti ilgai – Sara yra diabetikė, o jos vaistai liko jos kambaryje – greitai negavusi insulino ji gali patekti į komą ir mirti. Įsibrovėliai nesiruošia palikti namo ir jau kuria planą, kaip patekti į panikos kambarį.

Kaip Jaunėlis (Junior), Leto suorganizuoja įsilaužimą į savo senelio namus, norėdamas pavogti jo vertybinius popierius. Tai turėjo būti tik paprasta vagystė iš tuščių namų, tačiau viskas pavirto į chaosą, kadangi Jaunėlio komanda stoja vienas prieš kitą. Nepamirškime ir mamos su dukra, su kuriomis prasideda katės ir pelės žaidimas.

Hafestionas „Aleksandras Makedonietis“ (Alexander) (2004)

Tai 13 metų kurta Oliverio Stone‘o istorinė drama apie Aleksandrą Makedonietį. Nors filmas susilaukė neįtikėtinos sėkmės Europoje, Amerikoje kritikų reakcija buvo itin neigiama.

05

Čia nuo pat jo vaikystės pasakojama apie galingąjį Aleksandrą Makedonietį, kuris sugebėjo užkariauti didžiulius Europos, Azijos ir Afrikos plotus. Istoriniuose šaltiniuose, jis yra vadinamas ne tik karo taktikos genijumi ir kitus įkvepiančiu dvasiniu lyderiu, bet ir negailestingu žudiku, anapilin išsiuntusiu milijonus.

Leto šiame filme įkūnija ištikimybę, intymumą ir meilę, kurią Hefestionas jautė Aleksandrui ir atvirkščiai. Roksana pavydi Aleksandro meilės Hefestionui, o šis pradeda pavydėti kuomet Aleksandras veda Roksaną. Deja, bet ši drama ir ryškus Leto akių pieštukas neišgelbėjo šio filmo nuo kritikos pliūpsnio.

Džordanas Catalano My So-Called Life (1994-1995)

Tai Winnie Holzmano kurtas serialas apie saujelės paauglių gyvenimą. Kadangi serialo pabaiga buvo neaiški, žiūrovai tikėjosi sulaukti papildomo sezono, tačiau jis buvo nutrauktas. Serialas vertinamas itin palankiai, jis laimėjo ne vieną apdovanojimą ir yra laikomas kultine klasika.

06

Džordanas Catalano yra ikoniškas paauglių dramos personažas, nors šis vaidmuo ir užėmė labai mažą Leto karjeros dalį. Tai pasakojimas apie paauglius, ieškančius savęs, o Leto įkūnijo mielą „blogą berniuką“, kuris buvo paliktas kartoti mokslo metus net du kartus. Vėliau, Angelos (pagrindinės serialo veikėjos) dėka išaiškėja, jog jis turi mokymosi sutrikimų. Galiausiai tarp jųdviejų užsimezga romantiški santykiai.

Džokeris „Savižudžių būrys“ (Suicide Squad) (2016)

Deivido Ayerio režisuotas veiksmo filmas, pirmą kartą perkeliantis kai kuriuos „DC Comics“ blogiukus į mūsų ekranus.

07

Maksimalaus saugumo kalėjimuose kalintys pavojingiausi nusikaltėlilai sulaukia pasiūlimo – dirbti vyriausybei už įkalinimo trukmės sutrumpinimą. Taigi iš didžiausių nusikaltėlių, pasižyminčių išskirtiniais gabumais ir neturėjimu ko prarasti, suformuojamas būrys, kuriam skiriamos pačios pavojingiausios užduotys – savižudžių misijos.

Leto filme įkūnijo vieną didžiausių Betmano priešų – Džokerį (Joker). Savižudžių būriui filme jis nepriklauso, tačiau atlieka vieną pagrindinių rolių, kaip Harley Kvin (Harley Queen) mylimasis, kuris stengiasi ją susigrąžinti. Betmano komiksų gerbėjai Leto vaidybą, šiame filme, įvertino labai įvairiai.

Nemo Niekas „Ponas Niekas“ (Mr. Nobody) (2009)

Jaco Van Dormaelio sukurta mokslinė fantastinė drama. Nuo pirmosios pasirodymo dienos juosta buvo ypač puikiai vertinama ir susižėrė daugybę apdovanojimų. Šiandien tai kultinė klasika kupina prikaustančios filosofijos.

08

Pagrindinis veikėjas – Nemo (Džeredas Leto) yra paskutinis mirtingas žmogus žemėje, o jo minutės iki mirties yra suskaičiuotos, todėl jis yra stebimas viso pasaulio. Jis išgyvena įvairius įmanomus savo gyvenimo įvykių scenarijus, kas iškelia daugybę egzistencinių klausimų, pavyzdžiui: ar mes esame tikri?

Šiame filme Leto atliko pagrindinį vaidmenį. Jam teko įkūnyti vyrą nuo 34 iki 118 metų amžiaus. Tačiau net praleidęs makiažo kambaryje 6 valandas kasdieną, kritikų manymu, jis atliko nepriekaištingą darbą.

Haris Goldfarbas „Rekviem svajonei“ (Requiem for a Dream) (2000)

Darreno Aronofskio režisuota psichologinė drama, paremta to paties pavadinimo Hubert Selby Jaunesniojo romanu.

09

Filme lygiagrečiai vaizduojami keturių žmonių gyvenimai: Saros, jos sūnaus Hario, jo draugės Marion ir narkotikų prekeivio Tairono gyvenimai. Galiausiai visi jie pradeda vartoti tam tikras narkotines medžiagas ir tada jų gyvenimai pradeda ristis žemyn.

„Rekviem svajonei“ buvo lūžis Leto aktorinėje karjeroje, kur jis pereina nuo šalutinių vaidmenų klasikiniuose filmuose, prie pagrindinių rolių. Filme jis yra Haris Goldfarbas, nuo heroino priklausomas, amfetaminą vartojančios našlės sūnus. Leto kūnas ir vaidybinis spektras buvo įsodinti į linksmuosius kalnelius, kadangi, kaip Goldfarbas jis klimpo vis giliau ir giliau į priklausomybę. Tam, kad pasiruoštų šiam vaidmeniui, Leto gyveno gatvėse su narkomanais ir bandydamas numesti svorį, praleido mėnesius badaudamas.

Rajanas „Dalaso klubas“ (Dallas Buyers Club) (2013)

Tikrais įvykiais paremta drama, režisuota Jean-Narc Vallee. Juosta susilaukė didžiulės sėkmės, ypač daug apdovanojimų pelnė už puikią vaidybą.

10

Teksasietis Ronas Vudurfas yra paprastas, darbininkų klasės amerikietis, kuriam yra diagnozuojama ŽIV ir pranešama, jog gyventi jam liko tik 30 dienų. Kai JAV dar buvo draudžiama ŽIV numalšinti galintys vaistai, Ronas legaliais ir nelegaliais būdais ieško gydymo alternatyvų. Radęs, jis įkuria „pirkėjų klubą“, kur neišbandytais ir nepatvirtintais vaistais jis dalijosi su kitais.

Nenuostabu, kad Leto už šį vaidmenį buvo įteiktas Oskaro apdovanojimas už geriausią antraplanį vaidmenį. Čia jis transformavosi į Rono bendrininką Rajaną – nuo narkotikų priklausantį transvestitą. Dėl šio vaidmens Leto neteko antakių, depiliavo visą savo kūną ir, kolegų teigimu, per visą filmavimą jie nė karto neišvydo tikrojo Leto. „Jis išstūmė mane iš komforto zonos,“ – pasakoja filmo režisierius. „Net nežinojau, kaip į jį kreiptis, nes jis buvo tikra dama.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: