Jesse Eisenberg / Kino filmo "Now You See Me" kadras

Gimęs Kvinse, Niujorke 1983 metais Spalio 5 dieną, Jesse Eisenbergas yra profesionalios juokdarės ir koledžo profesoriaus sūnus.

Juokinga pagalvoti, kad būtent tai suformavo tokį aktorių, koks jis dabar yra – tyliai žaismingas, tačiau nepaprastai drausmingas. Jis šiek tiek pasigadino vardą vaidindamas didybės manijos apsėstą piktadarį Lex Luthor Zako Snaiderio nepavykusiame filme „Betmenas prieš Supermeną”, tačiau kiti pasirodymai didžiajame ekrane neišpasakytai puikūs.

Norėdami apžvelgti Jesse neįtikėtiną karjerą, išrinkome 10 geriausių jo vaidmenų:

10. Rodžeris Dodžeris (Roger Dodger) (Dylan Kidd, 2002) (Rodger Dodger)

Ši nelabai žinoma ankstyvoji komedija buvo pirmasis Eisenbergo kino pasirodymas, aktoriui tada žinomam kaip Kenny iš trumpos TV komedijos „Būk Tikras” (Get Real). Žvaigždė čia yra Kempbelas Skotas, vaidinantis pikantišką Rožderio Swansono vaidmenį, ciniško reklamos vilko su aštriu lyg skustuvas sąmoju, kurio pasipūtęs charakteris yra paremtas jo įsitikinimu, kad jis įvaldė moterų manipuliavimo „meną.”

Skotas gauna didžiąją dalį geriausių eilučių ir akimirkų, bet Eisenbergo šmaikštumas ir tikslus paviršutiniškos filmo satyros perteikimas bei iš kelio išvedanti melancholija padeda suklijuoti visas dalis į vieną tikrai juokingą komediją, kuri yra taip pat sumani kaip ir jaudinanti – būtent tai yra kai kas, ko mažai galima pamatyti šiandien.

9. Vienišius (Brian Copelman & Deivid Levien, 2009) (Solitary Man)

Vienu būdu Eisenbergo vaidmuo “Vienišiuje” yra panašus į tą, kurį jis atliko “Rodžeris Dodžeris.” Septyneri metai skiria šiuos filmus, tačiau būtent tai garantuoja Eisenbergo pasirodymą daug labiau subrendusio to veikėjo versijoje. Daug juokingesnėje nei Nikas galėjo kada nors būti savo paauglišku žaismingumu.

Filme, Eisenbergas vaidina koledžo studentą Danielį, kuris yra lyg gidas Benui (Michael Douglas) senstančiam vyrui su originaliu požiūris į gyvenimą vis mažiau ir mažiau jam pritinkančiu, kai jis atvyksta į koledžo miestelį lydėdamas savo dabartinės merginos dukterį.

Benas stengiasi ištempti Danielį iš jo introvertiško romantiko kokono. Danielis susiranda merginą. Benas flirtuoja su tariamąja mergina ir yra atstumiamas. Filme “Rodžeris Dodžeris”, senas ciniškas vyras išmoksta šio bei to iš savo jaunesnių kolegų – čia Eisenbergas gauna progą vaidinti mąslų, ir tuo pat metu juokingą veikėją.

8. Garsiau už Bombas (Joachim Trier, 2015) (Louder Than Bombs)

Nepaprastai rimtas vaidmuo jo karjeroje, kuris skoningai nutrynė ribas tarp komedijos, satyros ir dramos. Eisenbergo Jonahas Joachimas Trieras šeimos dramoje “Garsiau už Bombas” parodo jo pusę, kurios dar mes nematėme anksčiau – gyvybingas, emociškai stiprus, nuostabiai sudėtingas bei labai graudus.

Siužete jis yra vyresnysis sūnus, grįžtantis į šeimos namus, kur gyvena jo tėvas (Gabrielis Byrne’as) ir jo jaunėlis brolis (Davidas Druidas) – proga: jo mirusios motinos fotografijų parodos šventė.

Kol šie trys veikėjai kovoja su sielvartu, nesugebėjimu susivienyti po šios tragedijos, kuri visiškai juo atitolino, su sunkumais kelyje prisimenant šią svarbią moterį jų gyvenimuose, Eisenbergo pasirodymas labiausiai išsiskiria jo intensyvių jausmų ir prisiminimų, kuriuos Trieras paviršiumi tempė per visą filmą, perteikimu.

7. Kalmaras ir Banginis (Noah Baumbach, 2005) (The Squid and the Whale)

Štai čia tai pakvaišusi šeimynėlė. Noah Baumbacho smarkiai išpopuliarėjas filmas susitelkė ties pseudo intelektualia suaugusiųjų pora, kurios išsiskyrimas paveikė jų vaikus, jų gyvenimus ir visų aplinkui esančiųjų gyvenimus. Bernardas (Jeffas Danielsas) yra savanaudis snobas ir dekadentiškas rašytojas, kuris turi šiokią tokią problemą su “filistinais”, kaip jis vadina žmones, kurie neleidžia laiko skaitydami knygas ir žiūrėdami filmus.

Joana (Laura Linney) yra tai kylanti tai smunkanti rašytoja, kurios neištikimybė priveda prie poros išsiskyrimo. Jaunesnysis sūnus Waltas (Eisenbergas) pasilieka su savo mama – vaikinas yra kupinas nepasitikėjimo, nesugebantis turėti brandžių santykių su savo mergina Sophie.

Viduryje trankių (bet labai dosnių) Danielso ir Linney vaidmenų, Eisenbergas gauna progą parodyti save šioje rolėje, kuri priveda jį prie panašaus vaidmens keliuose kituose filmuose, kur jis nesaugus, užsidaręs paauglys – vis tiek spindintis ir kažkiek empatiškas veikėjas.

6. Pramogų Parkas (Greg Mottola, 2009) (Adventureland)

Kietakiaušiai” filmo kūrėjas Gregas Mottola visus nustebino sukūręs komediją su labiau į dramos žanrą linkusiu filmu Pramogų Parkas.” Šį kartą Mottola buvo atsakingas už scenarijų, jautrią ir mielą augimo istoriją, patalpintą tarp mirksinčių šviesų tituliniame pramogų parke, kur Džeimsas (Eisenbergas) gauna vasaros darbą, kad padengtų savo išlaidas “Ivy League” mokykloje, esančioje Niujorke. Jis planavo keliauti aplink Europą, bet jo tėvų karjeros smukimas vietoj to nusiuntė jį į “Pramogų Parką”, kur jis sutinka ir įsimyli savo šmaikščią bendradarbę (Kristen Stewart) ir suranda tai, kas jam yra svarbiausia.

Kad ir koks nusivylęs ar įžeidus būtų būsimas “Ivy League” studentas, Eisenbergas vaidina kitokio atspalvio moksliuką paauglį. Tai beveik kaip repeticija prieš jo didžiulį vaidmenį “Socialiniame tinklale.” Scenarijaus subtilumas padeda jam sukonstruoti įtikinamą, nors ir su trūkumais bet vis tiek įtraukiantį veikėją.

5. Kelionės Pabaiga (James Ponsoldt, 2015) (The End of the Tour)

Prieš išleidimą kritikų apibūdintas kaip “penkių dienų pokalbio vertas” ir kaip “tikras mažas perlas”, “Kelionės Pabaiga” turėjo ilgą sąrašą reikalavimų, kurios turėjo išpildyti: teisingai pasielgti su Davido Lipsky žymia knyga, pasakojančia apie jo susitikimą su legendiniu autoriumi Davidu Fosteriu Wallace, epiškos distopinės grožinės literatūros romano “Infinite Jest” autoriumi, kurio kūrinys yra vienas iš labiausiai gerbtinų ir aptariamų šiuolaikinėje amerikiečių literatūroje.

Puikiu scenarijumi pasiekiama, jog nepaisomi įprasti pasakojimo reikalavimai ir pasitikima savo atlikėjais, kurie atneša gyvybės dviem veikėjams, lėtai pradedantiems pažinti vienas kito požiūrį į pasaulį.

Jasonas Segeolas savo manierizmu ir giliu supratimu apie žmogaus asmenybę aiškiai išsiskiria vaidindamas Wallace, tačiau Eisenbergo Lipsky yra priskiriamas sunkesniai užduočiai ir aktorius nenuvilia, kurdamas savo veikėją atsargiai ir apgalvotai per visą 106 minučių filmą.

4. Naktiniai Judesiai (Kelly Reichardt, 2013) (Night Moves)

Kelly Reichardt stabilus filmų kūrimas ir lėtai kuriama įtampa jos istorijose niekada neveda prie lengvos, gerai užbaigtos pabaigos ir tai gali būti priimtina ne kiekvienam. Tačiau negalima neigti, kad ji turi sugebėjimą savo aktorių tikras personas nuvesti prie logiškų kraštutinumų, atnešdama kai ką nuostabaus proceso metu.

Būtent tai ji padaro su Eisenbergu, kuris vaidina radikalų gamtosaugininką planuojantį su savo dviem kolegomis (Dakota Fanning ir Peteriu Sarsgaardu) susprogdinti hidroelektrinės užtvanką.

Eisenbergo neurotizmas gali būti labai svarbus jo veikėjų giliai tamsai atskleisti ir “Naktiniai Judesiai” pasinaudoja jo tyliu užburiančiu pasirodymu, kurio radikalus pasišventimas tikslui konpensuoja jo sunkumus su atvirai kontaktuoti su žmonėmis. Veikėjo posūkiuose filme “Naktiniai Judesiai”, Eisenbergas suteikia filmui būtiną sudėtingumą.

3. Zombių Žemė (Ruben Fleischer, 2009) (Zombieland)

Priešingai nei “Naktiniai Judesiai”, Ruben Fleischer “Zombių Žemė” nenori nagrinėti Eisenbergo giliausių moksliuko / neurotiko asmenybės bruožų – vietoj to, jam leidžiama gilintis į komedinius jo personos efektus, gaunamas rezultatas yra itin geras pasirodymas juostoje, kuris tapo daug juokingesnis ir žavingesnis nei turėjo būti.

Pagrindinis herojus simboliškai pavadintas Kolumbu keliauja per zombių užvaldytą Ameriką namų link. Pastarasis turi aiškias taisykles, kurių laikantis jis geba išgyventi šioje nelengvoje kelionėje. Na ir, žinoma, šias savo paties sugalvotas taisykles jis ima laužyti dėl merginos. Pradėjus jas laužyti iškyla pavojus jo egzistencijai ir prasideda didžiosios linksmybės.

Eisenbergas vaidina jauną vyrą Kolumbą, kurio introvertiški instinktai išlaiko jį gyvą per zombių apokalipsę. Jis susitinka su Tallahassee (Woody Harrelson) ir jie nenoriai prisijungia prie sesių Wichitos (Emma Stone) ir Little Rock (Abigail Breslin) mėgindami susirasti saugią vietą nuo epidemijos.

Nors Harrelsono veikėjas dėl jo ek keistumscentriško keistumo filme išsiskiria labiausiai, Eisenbergas padeda solidų pagrindą filmo istorijai ir to pasaulio pastatymui tuo pačiu turėdamas tikrai juokingų akimirkų, kuriais perteikia itin įspūdingai.

2. Antrininkas (Ričardas Ayoade, 2013) (The Double)

Šis iš gilumų keistas režisieriaus-rašytojo Richard Ayoade mažo biedžeto filmas paleidžia Eisenberg į laisvę, duodamas jam dvigubą vaidmenį su nuostabiais rezultatais.

Jis originaliai vaidina Simoną, vyriausybės agentūros klerką, su visiškai paprastu gyvenimu, kad tai net pradeda slėgti – jis nepastebimas darbe, ignoruojamas savo svajonių moters, ir netgi kritikuojamas savo paties motinos. Kai Simonas jaučiasi labiausiai bejėgis, išnyra Džeimsas, taip pat įkūnytas Eisenbergo, jo kruopštus fizinis antrininkas – tačiau pasitikintis savimi, charizmatiškas, ir žavus vyras.

Eisenbergas tieiog žiba atliekadamas abiejų spektro pusių vaidmenis. Džeismo išsišokimai aršėja ir jis pradeda perimti Simono gyvenimą, o pastarojo neviltis didėja dėl to, kas aplink jį vyksta kyla. Sunku pagalvoti, kad “Antrininkas” veikia lyg jame būtų du skirtingi aktoriai ir tai yra nenuginčijamas Eisenberg talento liudijimas.

1. Socialinis tinklalas (Deivid Fincher, 2010) (The Social Network)

Nėra ko stebėtis. Viena prasme, Markas Zuckerbergas yra vaidmuo, kurį Eisenbergas gimė vaidinti. Fizinis panašumas nėra toks ryškus, bet jo Facebook kūrėjo ir CEO įasmeninimas neša savyje gilų supratimą apie asmenybės kelionę auštyn ir tai kaip genijaus istorija siejasi su žmonių santykiais šiandien.

Deivido Fincherio „Socialinis tinklalas” peržvelgia Zuckerbergo sudėtingą, prieštaringą, kaustančią dėmesį asmenybę. Svarbiausia yra lėtas veikėjo pastatymas, kurį mes galime lengvai užčiuopti ir darbas su scenarijumi siekiant atskleisti Zuckerbergą, iš pagrindo daugelį metų vienišą, ignoruojamą bei nesuprastą kolegų.

„Neužsidirbsi 500 milijonų, drauge, neįsigydamas keleto priešų”, sako filmo šukis. Kaip ir Zuckerbergas, Eisenbergas yra vyras, pasiryžęs sumokėti kainą – net jeigu ta kaina yra kitų žmonių nepaisymas kelionėje į viršų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių naujosios kartos aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: