Leonardo DiCaprio / Filmo "The Great Gatsby" kadras

Nuo pat vaikystes, dar tik filmuodavęsis reklamose, serialuose ,,Ak, jau tie tėvai“ ir ,,Santa Barbara“ šis vaikinas nė nenutuokė kas jo lauks ateityje. Grandioziniu ,,Titaniko‘‘ ažiotažu išplukdyta populiarumo banga jis kūrė stiprius vaidmenis ir nė sykio nepaslydo. Galbūt ne visi filmai atnešė garantuotą finansinę sėkmę, tačiau užsitikrino pavydėtinai aukštus įvertinimus. Ne vienas filmas ir jo vaidmuo buvo nominuoti Oskarui, tačiau tik vienas filmas galutinai užtvirtino, kad šis aktorius yra nusipelnęs to, tai – ,,Hju Glaso legenda“ (angl. The Revenant). L.DiCaprio yra amerikiečių aktorius, filmų prodiuseris ir gamtosaugos aktyvistas. Jis ne tik pasižymi puikia aktoryste, tačiau meilė gamtai taip pat jo neapleidžia. Jis yra įkūręs fondą savo vardu, prodiusavęs du trumpus dokumentinius filmus apie povandeninį gyvūnų gyvenimą ir globalinį atšilimą. L. DiCaprio talentas ir gera širdis yra sėkmingos karjeros receptas. Šių filmų top 10 jums puikiai įrodys, kad šio aktoriaus aktorinė meistrystė yra aukščiausio pilotažo ir jis, kaip aktorius, žino ką daro.

10 ,,Didysis Getsbis“ (angl. The Great Gatsby, 2013) Jay Gatsby

Šis filmas alsuoja prabanga, blizgiais kostiumais, ekstravagantiškais vakarėliais ir gera nuotaika. Visa tai sukuria pagrindinis herojus Getsbis (L. DiCaprio), kuris turi tikslą – susigrąžinti seną meilę ir šitaip su vakarėliais atkreipti jos dėmesį į savę. Viskas prasideda dar 1929 m., kai nuotaika visame pasaulyje yra slogi dėl karo, žmones randa puikų pasilinksminimo kampelį milijonieriaus namuose, kuriuose pačio šeimininko niekas net nepažįsta. Tuo tarpu netoli Getsbio namų įsikelia gyventi Nikas (T. Maguire), kuriam reikia pailsėti nuo darbo. Jis atvyksta į New York miestą, įsikuria, aplanko čia pat gyvenančią pussesere Deizę (C. Mulligan). Vieną dieną jis gauna Getsbio pakvietimą, į vieną iš savo vakarėlių. Susipažinę, užmezgia ryšį bei suranda vieną sutapimą – Getsbio senoji meilė yra Deizė ir Nikas gali su ja suvesti.

L. DiCaprio buvo pirmasis, kurį pakvietė dirbti režisierius Baz‘as Luhrmann‘as. Tačiau tai nėra staigmena, nes B. Luhrmann‘as ir aktorius bendrauja šeimomis, palaiko darbinius ryšius bei viename interviu režisierius yra pasakęs: ,,Jis atvyko į Australiją, į kastingą šiaip sau ir atsivežė visus savo draugus. Mes visi kartu tądien sukūrėme vaizdo įrašą dar ir su kitais aktoriais. Aš nesakysiu su kuriais, to niekada niekas nepamatys, bet tada aš supratau, jog be jo aš negaliu daryti šio filmo“.


9. ,,Ištrūkęs Džango“ (angl. Django Unchained, 2012) Calvin J. Candie
Režisierius Quentin‘as Tarantino kvies pasinerti į vesterno pasaulį. Filmo siužetas sukasi aplink Džango (J. Foxx), vergą, kuris bus išgelbetas vokiečių premijų medžiotojo K. Schultz (C. Waltz). Jis pažada vergui, jog už šio pagalbą, mainais jis padės išgelbėti šio žmoną Brunhildą iš žiauraus dvarininko Kalvino (L. DiCaprio). Kritikų šis filmas buvo įvertintas palankiai: ,,Įžūlus, kruvinas, drąsus, tiesiog šedevras“.

L. DiCaprio šiame filme turi kitokį amplua nei įprastai – šįkart jis žiaurus, negailestingas, neturintis pagarbos žmogui dvarininkas. Viename iš interviu aktorius atviravo: ,,Pagrindinis dalykas buvo tas, jog turėjau įsikūnyti į sau nepriimtiną ir žiaurų žmogų ir akivaizdu, jog man neišėjo su tuo susitapatinti“. Net pats režisierius prisipažįsta, jog rašant scenarijų, jis pats nemėgo šio personažo, nors paprastai mėgsta visus. Tačiau L. DiCaprio yra profesionalas ir kiekvieną vaidenį atlieką šimtu procentu.

8. ,,Pagauk, jei gali“ (angl. Catch Me If You Can, 2002) Frank Abagnale Jr.

Šis pasakojimas yra biografinis, kurį režisavo Steven‘as Spielberg‘as, o scenarijų parašė W. F. Parkes‘as. Pagrindinį vaidmenį atlieka maištingą sielą turintis paauglys Frenkas (L. DiCaprio). Paveiktas šeimyninių problemų, jis pabėga iš namų ir bando verstis kaip tik išmano. Kai baigiasi pinigai, jis sugalvojo schemą kaip pergudrauti kitus ir iš to užsidirbti. Jis apsimeta teisininku, pilotu ir netgi daktaru! Nors niekada taip ir nesimokė, nes jam tik 18-oliką. Jis taip pat romantiškai kalbina merginas ir jas sužavi savo iškalba bei žinoma grožiu. Kol jis iš savo melagingų istorijų užsidirba, FTB agentas Karlas (T. Hanks) susidomi juo. Dirbdamas prie šios bylos, Kalėdų vakarą, vis dar užsibuvęs agentas gauna skambutį ne iš ko kito, bet Frenko. Tačiau šis skambutis priverčia ir patį Frenką susimąstyti, jog jis, per pačias gražiausias metų šventes niekam daugiau neturi paskambinti. Šitoks katės ir pelės žaidimas tęsiasi toliau, bet todėl ir filmo pavadinimas toks ,,Pagauk, jei gali“.

Pagrindinis vaidmuo patikėtas Leonardo DiCaprio. Tuomet jam jau buvo 28-eri, tačiau vaikiško veido aktoriui amžius netapo kliūtis suvaidinti kone perpus jaunesnį paauglį. Kiek ironiška, kadangi tikrasis F. Abagnale‘as būdamas jauno amžiaus atrodė vyresnis. Šio personažo dėka, aktorius buvo nominuotas ,,Auksinio gaublio” apdovanojimui, kaip geriausias 2002 m. draminis aktorius.

7. ,„Vieną kartą Holivude“ (angl. Once Upon a Time in Hollywood, 2019) Rik Dalton

Režisierius Quentinas Tarantino sukūrė nuostabų kino filmą, kurio siužetinijos linijos sukasi apie tikrą istoriją – režisieriaus Romano Polanskio žmonos aktorės Sharon Tate nužudymą 1969-aisiais, kurį įvykdė keturi Charles‘o Mansono gaujos pasekėjai. Ir kaip režisieriaus stilių puikiai reprezentuojantis kūrinys, ir kaip savotiška audringo septintojo dešimtmečio miniatiūrinė kino enciklopedija. Mat vieni anų laikų kino veikėjai čia vadinami savais vardais (Sharon Tate, Romanas Polanskis, Steve‘as McQueenas, Bruce‘as Lee), o kitus identifikuoti tenka pagal „antrinius požymius“. Pavyzdžiui, pagrindinius herojus, suvaidintus Leonardo DiCaprio ir Brado Pitto. Pirmasis vaidina serialų bei antrarūšių vesternų aktorių Riką Daltoną. Antrasis – jo dublerį kaskadininką Klifą Butą. Pirmasis, kaip sakoma diplomatų kalba, highly likely (labai tikėtina) yra aktorius Burtas Reynoldsas, visą gyvenimą buvęs antrajame plane net tada, kai vaidino pagrindinius vaidmenis antrarūšiuose Holivudo filmuose ir Quentino Tarantino taip mėgiamuose itališkuose vesternuose, kurie čia cituojami ir tiesiogiai, ir pokštaujant apie šio žanro klasikus Sergio Corbucci, Sergio Leone bei kitus (Antonio Margaritis net vadinamas Margariniu). Filmas prasideda istorija kaip į kino žvaigždes iš antrarūšių filmų niekaip neiškopiančiam Rikui Daltonui prodiuseris („ne Švorcas, bet Švarcas“ – taip prisistato ironiškai šį tipažą keliuose epizoduose suvaidinęs Alas Pacino) pasiūlo važiuoti filmuotis į Italiją, iš kurios galima namo sugrįžti tikra kino žvaigžde. Beje, būtent taip tada atsitiko Clintui Eastwoodui, kuris Amerikoje beveik dešimt metų vaidino antrarūšiuose filmuose bei serialuose, o tikra žvaigžde tapo Italijoje nusifilmavęs trijuose režisieriaus Sergio Leone‘s „spagečių vesternuose“.

6. ,,Aviatorius“ (angl. Aviator, 2004) Howard Hughes

L. DiCaprio vaidina jaunąjį Hjudžesą, kuris, dar beveik paauglys, ryžtingai nusprendžia visą fabrikanto tėvo palikimą investuoti į filmo apie I-ąjį pasaulinį karą „Pragaro angelai” gamybą. Mesdamas drąsų iššūkį Holivudo sistemai, jis pasirodo kaip nepriklausomas prodiuseris ir siekia sukurti visiškai naują, į nieką iki tol nepanašų filmą su tam laikui nesuvokiamai dideliu biudžetu, itin gausiomis aviacinėmis pajėgomis ir neįtikėtinais triukais.

Vienoje apžvalgoje žurnalistas M. Clark‘as parašė: ,,Jeigu jūs galvojate, kad tai istorija su kuria turi vienaip ar kitaip reikalų režisierius M. Scorsese – tai galvokite iš naujo. Bet jeigu galvojate kad pagrindinis herojus nėra skirtas L. DiCaprio, jūs darote klaidą, taip kaip ir aš dariau kol nepamačiau šio filmo. Nuostabusis L. DiCaprio pilnai išpildo pagrindinio herojaus vaidmenį ir filmo eigoje įtampa tik sustiprina tą įspūdį. Tai, kas buvo neįmanoma, kartu taip visiem patiko.“

5. ,,Hju Glaso legenda“ (angl. The Revenant, 2015) Hugh Glass

Režisierius Alejandro Gonzálezas Iñárritu sukūrė įspūdinga, kvapą gniaužiančią, tikrais įvykiais įkvėpta juostą, apie amerikiečių kailių medžiotojo Hju Glaso (vaidina L. DiCaprio) istoriją.Veiksmas vyksta palei Missouri upę 1823 m. Hju Glasas (angl. Hugh Glass) patyręs keliautojas išgyvena daug: dvikova su lokiu, kuri vos nesibaigia mirtimi, draugas, kuris turėjo padėti nelaimėje – išduoda ir atima ginklus bei nužudo patį artimiausią žmogų – sūnų. Atgavęs samonę, sunkiai sužalotas ir be amunicijos, nepalaužiamos kantrybės, valios ir keršto vedamas, jis užsibrėžia tikslą įveikti visus artėjančius pavojus. Ir visa tai dėl šeimos garbės apginimo. Ši didinga legenda gali įkvėpti kiekvieną, nes šioje juostoje galima rasti visko – nuo gyvenimo pakilimų iki skaudžių nuosmukių.

Pats režisierius mini, jog aktorius L. DiCaprio filmavimo aikštelėje turėjo išgyventi tikrą pragarą, tačiau pats vaidmuo reikalavo daug pastangų ir aktorinės meistrystės. Bet šis vaidmuo neliko neapdovanotas – aktorius buvo nominuotas penkiems ,,Oskarams“ bei laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą.

4. ,,Kuždesių sala“ (angl.Shutter Island, 2010) Teddy Daniels

Šį kartą L. DiCaprio vaidina psichologiniame trileryje, kuris yra sukurtas pagal to pačio pavadinimo D. Liheino knygą. Istorija prasideda kai du policijos pareigūnai (L. DiCaprio, M. Ruffalo) imasi tyrimo dėl Reičelės Solando pabėgimo iš psichiatrijos ligoninės. Mistišką dingimą apipina ir palikti jos įkalčiai – dvi poros batų ir paslaptingą skaičių seka ant popieriaus lapo. Jie net nenutuokia kokia jų kelionė laukia ir kad visa tai tik pradžia. Tik atvykus į ligoninę, Tedį (L.DiCaprio) pradeda kamuotį galvos skausmai, neaiškūs sapnai, prisiminai apie žuvusią žmoną. Taip pat jis pradeda jausti stiprią asocijacija su ligoninę ir kadaise vadovaujama koncentracijos stovyklą. Šie nemalonūs prisiminimai ir ligoninė turėjo nepaneigiamą ryšį, tačiau jis pats nesuvokė kokį. Visoje istorijoje bus galima išvysti nepaaiškinamų dalykų, įdomių sutapimų bei paslaptingų posūkių. Ši juosta neleis žiūrovui atitrūkti nei sekundei.

3. ,,Volstryto vilkas“ (angl. The Wolf of Wall Street, 2013) Jordan Belfort

Pristatydami filmus apie Volstrytą kino kūrėjai įpratino žiūrovus tikėtis daugybės ekonominių terminų, verslo pokalbių ir painių finansinių terminų. Režisieriaus Martino Scorsese‘s tikslas yra visiškai kitoks. Jo žvilgsnis krypsta ne tik biržoje vykstančius procesus, o ir į tai, kaip žmogų gali paveikti per didelis pinigų ir malonumų troškimas. „Volstryto vilkas“ kupinas pačių netikėčiausių linksmybių, spontaniškumo ir seksualumo. L. DiCaprio atliko Jordan vaidmenį, kuris tiesiog svajojo apie šį Volstryto pasaulį ir be jokių abejonių turėjo tikslą jį užkariauti. Jis, dar būdamas jaunas, tapo perspektyviu ir daugiausia uždirbančiu brokeriu, turintis savą kontorą, kuri jam neša milijonus. Tačiau, kai policijos pareigūnai susidomi jo verslu ir yra pasiryžę jį sustabdyti. Filme išvysime visą Jordan kelionę – nuo skurdo iki prabangaus gyvenimo.

Toks bendradarbiavimas su režisieriumi M. Scorsese jau ne pirmas ir atrodo – ne paskutinis. Ne kartą pats režisierius yra įvardinęs, kad Leonardo yra jo mūzą. Taip pat šis vaidmuo L. DiCaprio neatnešė Oskaro, tačiau vis tiek liko pastebėtas ir buvo jam nominuotas.

2. ,,Titanikas“ (angl. Titanic, 1997) Jack Dawson

Tai vienas žymiausių L. DiCaprio vaidmenų ir neabejotinai hitu bei visų laikų filmu tapęs ,,Titanikas“ iki šių dienų virpina širdis su sava istorija. Amerikietis lobių ieškotojas povandeniniu laivu nusileidžia į dugną, kur nori rasti brangų papuošalą. Tačiau amerikietis vietoj briliantų, aptinka piešinį su nuogu jaunos merginos atvaizdu. Tame piešinyje buvo jau dabar 102 metų senutė Rose (G. Stuart), kuri patvirtina, jog piešinyje būtent ji ir susidomėjusiam radybų savininkui sutinka papasakoti dramatiškos istorijos, nutikusios prieš 84 metus, smulkmenas. Toliau yra pasakojama meilės istorija, kuri pavergė visą pasaulį. Iš neturtingos šeimos kilęs Jack (L. DiCaprio) per atsitiktinumą atsiradęs laive, sutinka mergina Rose, kuri ruošiasi vestuvėms jog patenkintų tėvų norus. Šis įvykis ją vedą į neviltį, todėl nusprendžia laive nusižudyti. Tačiau laiku ir vietoje atsiradęs Jack neleido tam įvykti. Nuo to momento tarp jų įsižiebė kibirkštis, kuri peraugo į meilę.

Filmas ,,Titanikas“ yra vienas iš pelningiausių filmų per visą filmų istoriją ir pelnęs begalę apdovanojimų. Tačiau už šį vaidmenį L. DiCaprio negavo apdovanojimo, bet mainais gavo didžiulę šlovę tolimesniai savo karjerai.

1. ,,Pradžia“ (angl. Inception, 2010) Dom Cobb

Domas (vaidina L. DiCaprio) – talentingas vagis, kuris yra geriausias savo srities specialistas. Jis valdo kontorą, kurios darbuotojai sugeba pasinerti į žmonių sapnus bei implantuoti naują informaciją ar panaikinti seną. Gavę naują užsakymą, jo negali atsisakyti, nes yra siūlomas viliojantis atlygis. O užduotis užsakovui atrodo paprasta – įsiskverbti į sėkmingo verslininko smegenis ir įrašyti naują informaciją, kuri leistų jo konkurentams pakoreguoti verslininko mąstyseną. Šis procesas reikalauja daug pastangų ir išmonės, nes ši sapnų technologiją yra kartu ir pavojinga. Domui tenka sukurti strategiją ir planą kaip tai galėtų padaryti, nes pasiekti turtingą verslininką yra iššūkis – o tuo labiau jį užklupti miegantį. Tačiau ir pats Domas filmo eigoje patiria asmeninius sunkumus. Jis vis regi savo žuvusią žmoną, kuri nebekontroliuodama savo sapnų ir nesuprasdama kur tikrovė, o kur – sapnas, nusižudė. Domui tai sunku išgyventi, tad jis pasiduoda vizijoms ir vis įsivaizduoja, kad jo žmona galėtų būti gyva.

Šiam filmui aktorius ruošėsi iš esmės, nes jis viename interviu prisipažino, jog pats asmeniškai daug nesapnuoja, todėl jam buvo įdomu netgi perskaityti apie tai knygų – sapnų reikšmę, pačią sapnų psichologiją. Tačiau, kad ir kiek literatūros jis perskaitė, suprato jog nėra vieno paaiškinimo sapnams nusakyti ir jų sąveika tarp žmogaus ir miego yra daugiau nei mes galim suprasti. Todėl kiekvienas, po sapno turėtume įsigilinti į sapnų reikšmę ir struktūrą, galbūt įžvelgsime logiškų sąsajų su realiu gyvenimu.

Deimantė Pilvelytė, Gediminas Jankauskas

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių XXI amžiaus aktorių vyrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: