Betmenas arba žmogus-šikšnosparnis, kartais dar vadinamas Tamsos Riteriu, yra vienas populiariausių DC komiksų superherojų. Jis iš kitų išsiskiria tuo, kad neturi jokių paranormalių galių. Betmenas yra labai turtingas žmogus, kurio (išduosim jums superpaslaptį) tikras vardas yra Briusas Veinas. Jis susikuria tarsi antrą asmenybę, kad galėtų kovoti su blogiu ir niekas jo neatpažintų. Briusą savo gyvenimą kovai prieš nusikaltėlius paskirti paskatina tėvų užpuolimas, po kurio, tada dar berniukas, jis liko našlaitis. Betmeno istorijose kovos ir gelbėjimo operacijos vyksta išgalvotame Gotamo mieste. Superherojus buvo sukurtas Bobo Kano ir Billo Fingerio, ir pirmą kartą plačiajai publikai pristatytas komiksų knygoje „Detective Comics #27, kuri buvo išleista 1939-tais metais.

Nuo pat pirmos pasirodymo dienos Tamsos Riterio populiarumas tik augo. Laikui bėgant Betmenas tapo vienu mėgstamiausių superherojų ir todėl labai greitai buvo nuspręsta jį perkelti iš komiksų ir į televizijos bei kino ekranus. Čia pristatoma TOP 10 kompanijos DC Betmeno ekranizacijų.

Į TOP’ą žinoma nepateko Betmenas ir Robinas (Batman & Robin, 1997) gėdingas režisieriaus Joelio Schumacherio kūrinys, kuriame karjeras pasigadino tokie aktoriai kaip Džodrdžas Clooney (Betmenas), Chrisas O‘Donnellas (Robinas), Arnoldas Schwarzeneggeris (Ponas Šaltis) Uma Thurman (Nuodinga Gebenė) ir Alicia Silverstone Batgirl vaidmenyje, taip, ją greičiausiai jau visai esate pamiršę. Kritikų įvertinto blogiausiu visų laikų Betmeno filmu dėl prastos vaidybos ir blogai parašyto scenarijaus fimo vieta šiukšlyne Ačiū D. po šio filmo premjeros buvo palaidotos visos viltys pamatyti dar vieną Joelio Schumacherio režisuotą Betmeno filmą.

10. Betmanas: filmas (Batman: The Movie, 1966)

Šiame filme galima pamatyti visus mėgstamiausius Gotamo blogiukus. Džokeris (akt. Cesar Romero), Pingvinas (akt. Burgess Meredith), Moteris Katė (Lee Meriwether) ir Mįslius (Frank Gorshin) siekia nužudyti visus pasaulio lyderius Taikos forume, o Betmenas (akt. Adam West) su savo draugu Robinu (akt. Burt Ward) bando jiems užkirsti kelią. Kaip ir visuose superherojų filmuose, siekiant sustabdyti blogiukus, jiems reikia pereiti daug išbandymų. Šiame filme yra daug kovos scenų, tačiau kadangi filmas yra pritaikytas vaikiškai auditorijai, visos jos yra išmargintos linksmais lipdukais ir garso efektais.

Įkvėptas šeštajame dešimtmetyje rodytu TV serialu, 1966-tų metų Betmeno filmas išsiskiria tuo, kad yra linksmas ir turi daug nuotaikingų efektų. Priešingai nei vėliau išėję Betmeno filmai, kurių tematika yra gerokai tamsesnė, šis yra šviesus ir pilnas linksmų anekdotų.

9. Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016)

Betmenas prieš Supermeną, Žmogaus iš plieno tęsinys, pristato ne tik Betmeną (akt. Ben Affleck), bet ir naująją superheroję Nuostabiąją moterį (akt. Gal Gadot) bei antagonistą Leksą Liutorą (akt. Jesse Eisenberg).

Žmonija sužino, kad jų planeta nebėra vienintelė visatoje. Kyla panika, kad iš kitos planetos kilęs Supermenas nebūtinai gali būti gerasis superherojus ir turėti tik gerų ketinimų. Tokių abejonių turi ir kitas DC visatoje svarbus herojus – Betmenas, kuriam svarbu apginti žmones ir neleisti ateiviams užvaldyti žemės. Šiame filme nepamatysime šviesesnių momentų ar neišgirsime lengvo humoro – tai perkrauta spec. efektų, įtempto siužeto, kelių dalių  kova, kuri iš pradžių suintriguos, o vėliau greičiausiai sukels nusivylimo kartėlį.

Galėjome tikėtis, kad filme, kurio biudžetas yra apie 250 mln. dolerių, pamatysime ne tik krūvą  kompiuterinių efektų, kurių gali pasirodyti per daug, bet ir intriguojančią istoriją, gerus dialogus. Deja taip nenutiko. Režisierius Zack Snyder gerokai sumovė tai ką jam pavyko pasiekti su Žmogumi iš plieno ir nuteikė nerimastingam laukimui tam, ko galime tikėtis iš visos „Teisingumo Lyga“ (Justice League) frančizės.

8. Betmenas amžiams (Batman Forever, 1995) 

Dickas Graysonas sužino, kad jo šeima buvo nužudyta blogiuko, vardu Dviveidis (akt. Tommy Lee Jones) ir norėdamas atkeršyti jaunuolis tampa Betmeno (akt. Val Kilmer) sąjungininku ir pasivadina Robinu (akt. Chris O’Donnell). Kartu su Betmenu, jis kovoja prieš Dviveidį, kuris susimokė su Mįsliumi (akt. Jim Carrey). Abu blogiukai siekia atkeršyti Briusui Veinui ir atskleisti, kas slepiasi po superherojaus kauke. Negana to, Betmenas sutinka seksualią psichologę Chase Meridian (akt. Nicole Kidman), kuri bando išanalizuoti ir suvilioti tiek Briusą, tiek jo gėrio siekiančią antrąją asmenybę – Betmeną.

Tai buvo pirmas Betmano filmas, kurį režisavo Joel Schumacheris. Įkvėpimo šiam filmui jis sėmėsi iš 1960-tųjų TV laidos, taip pat įkvėpusios 1966-tųjų metų Betmeno ekranizaciją. Todėl jis tapo daug prieinamesnis šeimoms su vaikais. Ir nors filmas susilaukė labai mišrių atsiliepimų iš Tamsos Riterio gerbėjų, finansiškai jis liko pasisekęs. „Betmenas Amžinai“ uždirbo virš 300mln dolerių pasauliniu mastu ir atsidūrė šeštoje vietoje tarp daugiausiai 1995 metais uždirbusių filmų.

7. Lego Betmenas. Filmas (The Lego Batman Movie, 2017)

Kritikų puikiai įvertintas dėl humoro, stiliaus ir viso filmo metu juntamos linksmos energijos, Lego Betmenas perkelia superherojų žanrą į visai kitą lygį.

Esame pratę prie santūraus ir rimto Betmeno įvaizdžio, tačiau šis – kitoks. Kai Gotamo mieste pasirodo Džokeris, Betmenas supranta, kad visuomenės saugumu teks pasirūpinti būtent jam. Briusui Veinui tenka pripažinti, kad vienam įveikti šio galingo priešo nepavyks, todėl jis nuspendžia nugalėti savo nusistatymą dirbti vienam ir susiranda kitų, jam galinčių padėti, herojų.

Nors didėlė dalis blogiukų filme yra paremti komiksais, tačiau keletas yra visiškos filmuose rodytų personažų kopijos: Pingvinas primena Danny DeVito iš filmo Betmeno sugrįžimas (1992), Nuodingoji Gebenė – Uma Thurman iš Betmeno ir Robino (1997), aktoriaus Tom Hardy įkūnytas Beinas vaizduojamas toks pat, dėvintis kaukę, kaip ir Tamsos riterio sugrįžime (2012), Billy Dee Williams įkūnytas Dviveidis (Betmenas, 1989) atkartojamas taip pat puikiai. Galbūt tam padėjo ir tai, kad Lego Betmeno filme jį ir įgarsina pats Dee Williams.

Lego Betmenas animacinis filmas yra puikus priminimas žiūrovams ir kino kūrėjams, kad Betmeno personažas gali būti ne tik rimtas ir rūstus, bet ir linksmas bei patenkantis į pačias juokingiausias situacijas.

6. Betmanas (The Batman, 2022)

Kovo 4 dieną didžiuosiuose pasaulio ir Lietuvos ekranuose pasirodė naujausias bandymas „šviežiai“ įsivaizduoti superherojaus Betmeno heroizmo pradžią, kančias ir kainą. Šiuo filmu dar kartą perkraunama Betmeno filmų frančizė. Globaliai uždirbta jau 600 mln. dolerių, taigi, finansiškai jau dabar laikomas vienu sėkmingiausių 2022 m. filmu.

Betmenas kartu su inspektoriumi Gordonu tris valandas trunkančiame filme bando sugauti serijinį žudiką maniaką Mįslių, kuris siaubą varo tiek Gothamo aukštuomenei, tiek paprastiems gyventojams. Kaip ir viskas. Mįsliaus motyvacijas tekste aptarsiu šiek tiek vėliau. Filme taip pat šian bei ten pasirodo Moteris katė, daug įdomesnis už ją bet mažai ką darantis Pingvinas, nuobodus Alfredas, keli mafijos bosai, ir dar keletas ne itin reikšmingų personažų.

Su naujuoju Betmeno filmu iš pradžių buvo siejamas tas pats Benas Affleckas, kuris vėliau iš projekto pasitraukė. Paaiškėjus, kad naujuoju Betmenu taps gražuoliuku laikomas Robertas Pattinsonas, išgarsėjęs „Saulėlydžio“ sagos metu, o dabar bandantis kabintis į daug rimtesnius vaidmenis, internetą ištiko šokas, Betmeno fanams buvo sunku jį įsivaizduoti superherojų žanro filme.

Sužinome, kad kaip ir Bruce‘as, Mįslius, kurio tikrasis vardas yra Edwardas Nashtonas, vaikystėje neteko tėvų, tačiau, kitaip nei Betmenu tavęs berniukas, užaugo vaikų namuose, kuriuose kentė nepriteklių ir nepriežiūrą. Dėl šių priežasčių, jis pradėjo Bruce‘o tėvui jausti neapykantą, o šiam žuvus, savo neapykantą perkėlė ant Bruce‘o. Skamba kažkaip neįtikinamai. Mįsliaus portretą šiame filme įkvėpė Zodiako žudikas, vienas žymiausių JAV serijinių žudikų, kurio tapatybė iki šiol neatskleista. Tai nėra pats nesėkmingiausias blogiečio vaizdavimas komiksų filmuose. Mįslius tikrai kelia šiurpą, Paul Dano puikiai atliko savo vaidmenį. (Augustė Nalivaikė)

5. Betmenas (Batman, 1989)

Kai tuometinio Betmeno vaidmeniui atlikti buvo išrinktas aktorius Michael Keaton, dar iki filmo premjeros jis sulaukė didelio fanų nepasitenkinimo. Tačiau profesionali šio aktoriaus vaidyba privertė gerbėjus aiktelėti ir atsiimti visus blogus žodžius. Ši ekranizacija, kurią pastatė režisierius Tim Burton, buvo puiki Betmeno filmų eros pradžia.

Michael Keaton tobulai įkūnija filantropą milijonierių Briusą Veiną. Fotokorespondentę ir jo simpatiją vaidina žavioji Kim Basinger, o amžiną Betmeno priešą Džokerį – trijų Oskarų laureatas, septynių Auksinio gaublio statulėlių savininkas, pats Jack Nicholson.

Filmui išskirtinumo suteikia įspūdingi kostiumai ir ryškus grimas. Tamsus ir miglotas miesto fonas suteikia šiai juostai būtent tą atmosferą, kuri tvyro originaliuose šio personažo komiksuose.

4. Betmenas: pradžia (Batman begins, 2005)

Tai pirmasis režisieriaus Christopher Nolan filmas apie Betmeną ir penktasis bandymas (nuo pat 1989 m.) šį superherojų perkelti į didžiuosius kino ekranus. Tim Burton filmuose, Betmenas yra tamsus ir niūrius herojus, tačiau šis, naujasis, dar kitaip vadinamas Tamsos riteris, sugebėjo Betmeno veikėjui atnešti didžiulę šlovę.

Žiūrovai iš naujo supažindinami su Briusu Veinu-Betmenu (akt. Christian Bale). Dar visai mažas Briusas vaikystėje patiria traumą ir nuo to laiko nekenčia šikšnosparnių. Ši jo fobija netiesiogiai mus nuveda iki kito baisaus įvykio – tėvų nužudymo vaiko akyse. Briusas ryžtasi iššūkiui – išvyksta į kalėjimą tolimuosiuose Rytuose tam, kad suprastų, kas dedasi nusikaltėlių galvose, kas verčia juos taip elgtis.

Vėliau Veiną suranda galingas karys Dukardas (akt. Liam Neeson), kuris Briusą paverčia savo mokiniu ir moko jį kovoti. Pirmoji Veino pamoka yra nugalėti baimę šikšnosparniams. Po visų mokymų, vyras pakviečiamas prisijungti prie Šešėlių lygos – paslaptingos grupuotės, nepaklūstančios jokiems įstatymams, kuriai vadovauja piktadarys Ras Al Gulas. Briusas Veinas perpranta piktus grupuotės kėslus – sunaikinti Gotamo miestą, ir stoja su jais į rimtą kovą.

Visa istorija pateikiama visai iš kitos pusės – Briusas netampa Betmenu per vieną naktį. Tai ilgos, nuo pat vaikystės besitęsiančios, istorijos atomazga, kai Veinas supranta, kad Gotamui kažkas turi padėti ir jis ryžtasi tapti tuo superherojumi. Tai pirmasis filmas Betmeno frančizės istorijoje, kuriame galime pamatyti, kaip atrodo Betmeno komiksų gerbėjams gerai pažįstamas Baidyklė (angl. Scarecrow, akt. Cillian Murphy) – išprotėjęs daktaras, tapęs piktadariu.

3. Tamsos riterio sugrįžimas (The Dark Knight Rises, 2012)

Tai paskutinė režisieriaus Christopher Nolan Betmeno trilogijos dalis, kuri gerokai skiriasi nuo visų Tamsos riterio filmų. Šioje dalyje Betmeno, kaip superherojaus, pamatysime šiek tiek mažiau, bet tai tikrai nereiškia, kad filmas bus nuobodus.

Veiksmas prasideda iš lėto, žiūrovams pristatoma daug naujų veikėjų, kurių tarpusavio ryšių nežinome. Taip pat, pristatomas visiškai naujas piktadarys – Beinas (akt. Tom Hardy) yra mirtį nešantis, atrodantis kaip profesionalus imtynininkas ir dėvintis keistą veido kaukę vyras.

Iki pat filmo pabaigos nėra aišku, koks yra jo tikslas ir kas jį pastūmėjo taip žiauriai elgtis. Aktorius Christian Bale vėl pribloškia savo tobula vaidyba atlikdamas Betmeno vaidmenį. Šioje dalyje jis daugiau kovoja su savo vidiniais demonais ir atskleidžia tai, kas dedasi Briuso Veino, o ne Betmeno viduje.

Nors šis, Christopher Nolan Tamsos riterio, trilogijos paskutinis filmas yra antras pagal ilgumą (164 min.) Nolano kūrinys (pirmoje vietoje – „Tarp žvaigždžių“, 169 min.) jis nei akimirkai neleis nuobodžiauti ir prikaustys dėmesį. Tai buvo puiki pabaiga Betmeno trilogijai, kurioje netrūko nieko – dramos, veiksmo, specialiųjų efektų, tobulos aktorių vaidybos ir netikėtos pabaigos.

2. Betmeno sugrįžimas (Batman returns, 1992)

Kai režisierius Tim Burton Warner Bros kompanijai įrodė, jog žino ką daro (Betmenas, 1989), studija pasiūlė jam sukurti šios istorijos tęsinį. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad tai buvo puikus sprendimas ir Betmeno sugrįžimą dabar gali aplenkti tik šiuolaikinis Christopher Nolan Tamsos riteris.

Atsiranda nauji veikėjai – piktadarys Pingvinas (akt. Danny DeVito) ir žavioji Moteris-katė (akt. Michelle Pfeiffer). Šių personažų pasirodymas ir Gotamo mieste tvyranti tamsa šią, pirmtako antrąją dalį, paverčia daug intensyvesne ir labiau įtempta istorija. Betmeno vaidmenį atlieka visų pripažintas Michael Keaton, kuris žiūrovams perteikia tobulą balansą tarp milijonieriaus Briuso Veino ego ir piliečių gelbėtojo Betmeno asmenybių.

Įdomus faktas, kad šis filmas sukėlė didelį nepasitenkinimą kovotojų už gyvūnų teises tarpe. Kilo didelis sąmyšis, kai paaiškėjo, kad filmui bus filmuojama scena, kurioje gausiai armijai tikrų pingvinų, ant jų nugarų su dirželiais, bus pririštos raketos. Filmo kūrėjai nuramino gyvūnų mylėtojus ir patikino, kad jais gerai rūpinamasi – jie gyvena apsupti ledo, turi savo baseiną ir yra nuolat maitinami šviežia žuvimi.

1. Tamsos riteris (The Dark Knight, 2008)

Britų režisierius, rašytojas ir prodiuseris Christopher Nolan, savo neprilygstamu Tamsos riteriu,  superherojų pasaulyje užkėlė labai aukštą kartelę. Viskas, ką mes turime žinoti apie Betmeną, yra būtent šiame tamsiame ir labai realistiškame trileryje.

Kritikų ir žiūrovų tarpe šis filmas laikomas geriausiu DC komiksų ekranizacijų istorijoje. Nors niekas geriau už aktorių Christian Bale nesuvaidintų Betmeno, šiame filme visą dėmesį prikausto Heath Ledger ir jo įkūnijamas maniakas, chaoso veidas Džokeris. Režisierius visiškai pakeičia nusistovėjusią nuomonę apie paprastus vagis ir nusikaltėlius paversdamas Džokerį neeiliniu personažu – jis netrokšta svetimo turto ar pinigų, vienintelis jo siekis yra sukelti aplink save chaosą ir sunaikinti Betmeną, kaip žmogų ir asmenybę.

Ankstesniuose filmuose kiekvienai rolei buvo rimtai ruošiamos atrankos ir svarstoma kandidatūra iš gausybės aktorių. Šiame filme režisierius Christopher Nolan buvo užtikrintas – Heath Ledger yra tas, kuris turi vaidinti Džokerį ir jis buvo vienintelis režisieriaus aktorių sąraše.

Šis filmas yra geriausias DC ir Warner Bros. kūrinys. Kai 2008 metų sausį pasaulį apskriejo žinia, kad Heath Ledger mirė, filmas gerbėjų tarpe tapo tik dar labiau mistiškas. Vien faktas, kad Heath viso filmavimo laikotarpiu rašė Džokerio dienoraštį, kuriame rašė žymias frazes, piešė iliustracijas ir perrašinėjo scenarijaus eilutes, viso filmo atmosferą ir Džokerio personažą padaro dar labiau tikrovišku ir paslaptingu.

Christopher Nolan sukurtas Betmenas yra daugiausiai pasisekimo sulaukęs herojus, tačiau daugiausiai pagyrų sulaukė ir superblogiuko ikona tapo Heath Ledger Džokeris. Tamsos riteris peržengia visas žanro ribas ir yra tikrai vienas geriausių superherojaus veiksmo filmų.

 

Taip pat skaitykite: TOP 20 Marvel kino visatos filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: