Luvro muziejus, Paryžiuje © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mėgstate meną ir keliones? Kodėl gi nesuderinus dviejų pomėgių apsilankant keliose geriausiosiose pasaulio lankytinose meno vietose. Puikių meno kūrinių galima rasti visuose pasaulio kampeliuose – nuo gatvės meno sostinių, tokių kaip Berlynas ir Niujorkas, iki visame pasaulyje žinomų Paryžiaus ir Florencijos galerijų. Nesvarbu, ar esate įkvėptas senųjų meistrų darbų, mėgstate šiuolaikinį meną ar tiesiog norėtumėte pasisemti sveikos kūrybinės energijos, žemiau pateikiame 10 geriausių lankytinų miestų sąrašą, norėdami patenkinti net labiausiai nepasotinamą meno gerbėją.

Paryžius, Prancūzija

Jei esate meno gerbėjas, Paryžius turėtų būti jūsų kelionių sąrašo viršuje. Kadangi šiame mieste yra tiek daug fantastiškų muziejų, galbūt geriausia pradėti nuo didžiausių ir seniausių. Luvras pastatytas XII a. pradžioje ir anksčiau buvo naudojamas kaip karališkoji tvirtovė, o XVIII a. pabaigoje tapo muziejumi ir šiandien jame eksponuojama apie 35 000 objektų. Luvre yra keletas garsiausių pasaulio meno vertybių, įskaitant Leonardo da Vinčio „Moną Lizą“.

Kita galerija, kurią rekomenduojama pamatyti – Orsė muziejus (pranc. Musée d’Orsay), įsikūręs buvusioje puošniojoje Orsė geležinkelio stotyje (pranc. Gare d’Orsay). Čia rasite didžiausią impresionistinio ir postimpresionistinio meno kolekciją pasaulyje. Visoje prancūzų nacionalinėje kolekcijoje eksponuojami Vincento van Gogo, Edgaro Dega, Polio Sezano, Polio Gogeno kūriniai ir daugelis kitų, kurie sukurti tarp 1848 m. ir 1914 m.

Jei norite pamatyti šiuolaikinio meno kūrinių, būtinai apsilankykite galerijoje „Modus Art Gallery“, kurioje eksponuojama eklektiška, nuolat besikeičianti kolekcija. Kitos vertos paminėjimo šiuolaikinio meno galerijos – „Yvon Lambert“, „Galerie Xippas“ ir „La Maison Rouge“.

Norintiems apžiūrėti meno kūrinius be eilių ar apsilankymo mokesčio verta nuvykti į Belvilio (pranc. Belleville) rajoną, kur galima rasti daug pasaulinio lygio gatvės meno ir grafičių.

11

Niujorkas, JAV

Niujorkas meno gerbėjams gali būti didžiulis – šiame mieste veikia tokie muziejai kaip Metropoliteno muziejus (angl. The Metropolitan Museum of Art), Modernaus meno muziejus (angl. The Museum of Modern Art) ir Gugenheimo muziejus (angl. The Solomon R. Guggenheim Museum). Nors rekomenduojame aplankyti šiuos visame pasaulyje žinomus muziejus, jūs taip pat galite patyrinėti kai kurias mažiau žinomas vietas Niujorko šiuolaikinio meno pasaulyje. Siekdamos padėti tokios įmonės kaip „New York Gallery Tours“ neleis pasiklysti galerijų labirinte populiariausiose miestų dalyse, įskaitant Chelsea, SoHo, Tribeca ir Lower East Side.

Nesvarbu, ar liksite pačiame Manhatane ar vyksite į išorinius miesto rajonus – turėsite daug pasirinkimo galimybių. Norėdami gauti daugiau žinių apie miesto meną, nuvykite į Brukline esantį Bušviko (angl. Bushwick) rajoną, kad galėtumėte patyrinėti grafičiais išmargintas gatves, pabendrauti su vietiniais kūrėjais ir apsilankyti pažangiausiose šiuolaikinėse galerijose, kuriose eksponuojami kylančių talentų kūriniai. Vis dėlto norėdami tiek daug pamatyti, įsitikinkite, kad iš anksto turite planą.

12

Berlynas, Vokietija

Berlynas – vienas iš tokių miestų, kuriame menas gali būti aptinkamas beveik visur. Tai tokia vieta, kur miesto kraštovaizdis nuolat keičiasi – nauji gatvės meno kūriniai iškyla per naktį, o senesni užpiešiami ar pakeičiami. Galbūt žinomiausia gatvės meno vieta yra Friedrichshain-Kreuzbergo rajone, kur dalis istorinės Berlyno sienos dabar naudojama kaip ilgiausia pasaulyje galerija po atviru dangumi.

Mieste esančios Rytų pusės galerijos (angl. East Side Gallery) ilgis – 1,3 km ir ant sienos matomi šimtai dažytų kūrinių. Tačiau jei norite išvengti turistų, visame mieste galite taip pat lengvai rasti geriausių pasaulyje gatvės meno kūrinių. Kiekvienas rajonas turi savo unikalią atmosferą, tačiau alternatyvios Kreuzbergo gatvės yra puiki vieta, jei norite pamatyti nuostabius meno kūrinius beveik ant kiekvienos sienos, durų ir stogo.

Jei gatvės menas jūsų nedomina, galite aplankyti daugybę Berlyne esančių galerijų ir muziejų. Miesto viduryje yra netgi visa sala, taikliai pavadinta Muziejų sala (vok. Museuminsel), kur galima rasti penkis pasaulyje žinomus muziejus. Tarp daugybės eksponuojamų meno kūrinių Senojoje nacionalinėje galerijoje (vok. Alte Nationalgalerie) galite pamatyti tokių menininkų kaip Klodo Monė, Pjero Ogiusto Renuaro ir Eduaro Manė šedevrus. Naujajame muziejuje (vok. Neues Museum) galite patyrinėti senovės Egipto meną, o Senajame muziejuje (vok. Altes Museum) galima išvysti didžiausią etruskų meno kolekciją už Italijos ribų.

Kitas meno kūrinys, kurio negalite praleisti Berlyne – milžiniška amerikiečių menininko Jonathano Borofsky skulptūra „Molekulinis žmogus“ (angl. „Molecule Man“). Skulptūra pastatyta Šprė upėje 1999 m. ir joje matomos trijų žmonių figūros, pagamintos iš perforuoto aliuminio. Paminklas dalija tris rajonus – Kreuzbergą, Alt-Treptową ir Friedrichshainą ir simbolizuoja suvienytą Vakarų ir Rytų Berlyną.

13

Majamis, JAV

Majamyje įsikūrusi „Art Basel“ – viena iš pasaulio prestižiškiausių tarptautinių meno mugių, kurioje galima išvysti daug meninio pasigėrėjimo vertų kūrinių. Jei jus domina galerijos, apsilankykite Wynwoodo menų rajone (angl. Wynwood Arts District), kur rasite daugiau nei 30 šiuolaikinio meno erdvių ir studijų. Čia taip pat galite dalyvauti gatvės meno ekskursijoje su „Wynwood Art Walk“.

Taip pat rekomenduojame krantinėje esantį muziejų „Perez Art Museum“ dėl geriausio modernaus ir šiuolaikinio meno.

14

Tokijas, Japonija

Tokijas – viena įdomiausių vietų apsilankyti dėl mieste esančio meno, jame yra šimtai galerijų, išsibarsčiusių tarp dangoraižių, mažų gatvelių ir senamiesčių. „SCAI The Bathhouse“ – viena prestižiškiausių Tokijo šiuolaikinio meno galerijų, esanti atokiame, sename tradicinių medinių namų ir šventyklų rajone. Buvusi 200 metų pirtis dabar yra meno erdvė baltomis sienomis, tačiau joje vis dar išsaugota detalių iš praeities, pavyzdžiui, medinės spintelės, kuriose žmonės prieš einant maudytis pasidėdavo batus. Anksčiau eksponuoti menininkų Anišo Kapūro ir Tadanori Yokoo kūriniai.

Norint pamatyti meno kūrinių ir gražių vaizdų, reiktų vykti į pramogų rajoną Roppongi ir kilti į 54 aukštų dangoraižio „Roppongi Hills Mori Tower“ viršų. Čia rasite legendinį muziejų „Mori Art Museum“, kuriame per metus nuolat besikeičiančiose parodose buvo eksponuojamos Yayoi Kusamos Polka dot (žirniukų) instaliacijos.

15

Florencija, Italija

Jei mėgstate Renesanso meną, Florencija – miestas, skirtas jums. Patyrinėkite milžinišką Medici šeimos kolekciją Uficių galerijoje (it. Galleria degli Uffizi), kurią sudaro Mikelandželo, Džoto (Giotto), Botičelio, Da Vinčio ir kt. šedevrai. Kad Renesanso šedevrų ekskursijoje pamatytumėte viską, nuvykite į Akademijos galeriją (it. Gallerie dell’Accademia), kurioje išvysite Mikelandželo kurtą ikoniškąją Dovydo skulptūrą.

Kad patenkintumėte savo šiuolaikinio meno smalsumą, apsilankykite Florencijos galerijoje „Centro di Cultura Contemporanea Strozzina“, kuri taip pat žinoma kaip „anti-Uffizi“. Rengiant temines parodas ši galerija skirta geriausiems šiuolaikinio itališko meno kūriniams eksponuoti.

16

Barselona, Ispanija

Meno gerbėjams Barselona – rekomenduotinas aplankyti miestas, kadangi jame yra Pikaso muziejus (katal. Museu Picasso), kuriame eksponuojama viena didžiausių Pablo Pikaso kolekcijų pasaulyje. Tačiau Ispanijos širdyje galima pamatyti ne vien Pikaso kūrinių, o daug daugiau, įskaitant dideles romaninio, gotikos ir baroko meno kolekcijas, eksponuojamas Nacionaliniame Katalonijos meno muziejuje (katal. Museu Nacional d’Art). Vis dėlto kelionė į Barseloną nebūtų pilnai įgyvendinta nepamačius nuostabios Antoni Gaudi architektūros.

17

Londonas, Jungtinė Karalystė

Londone galima rasti visų meno stilių ir epochų, todėl tai puikus miestas apsilankymui, jei norite pamatyti visko po truputį. Londono nacionalinėje galerijoje (angl. National Gallery) rasite klasikos pradedant Van Gogu, galerijoje „Tate Modern“ – Pablo Pikaso, Deivido Hoknio ir Endžio Varholo šiuolaikinio meno šedevrus ir galerijoje „Saatchi“ išvysite daugelį šiuolaikinių perliukų.

Jei norite pabūti ne tokioje formalioje aplinkoje, apsilankykite kūrybiškame senosios miesto dalies Šordičo (angl. Shoreditch) rajone, kuris yra Londono rytinėje dalyje – Ist Ende (angl. East End). Čia galite grožėtis kai kuriais įspūdingiausiais miesto gatvės meno kūriniais ir netgi prisijungti prie „Alternative London Walking Tour“ ekskursijos, kurią veda vietiniai gatvės menininkai ir kūrėjai.

18

Pekinas, Kinija

Pastebėjus naujausią šiuolaikinio meno bumą, daugumą Pekino meno kūrinių galima rasti Pekino menų rajone 798 (angl.). Čia buvę pramoniniai pastatai buvo transformuoti į šiuolaikinio meno erdves ir instaliacijas po atviru dangumi. Menų rajone galima rasti beveik bet kokios rūšies meno – nuo fotografijos iki skulptūros ar mados dizaino.

Norintiems pamatyti istorinio kinų meno kūrinių vertėtų apsilankyti „Poly Art Museum“, kuriame galima išvysti senovės bronzos dirbinių iš Šangų ir Džou dinastijų.

19

Čikaga, JAV

Nors Čikagoje įsikūrusios pasaulinio lygio institucijos, tokios kaip Šiuolaikinio meno muziejus (angl. The Museum of Contemporary Art) ir Čikagos meno institutas (angl. The Art Institute of Chicago), tai – miestas, kuriame nereikia būti uždarose patalpose, kad pamatytumėte didingą meną. Klajodami po centrinį verslo rajoną The Loop rasite daugybę kūrinių viešose vietose, įskaitant Anišo Kapūro „Debesų vartų“ (angl. „Cloud Gate“) skulptūrą, esančią Tūkstantmečio parke (angl. Millennium Park). Taip pat galite pamatyti 1967 m. pastatytą kubistinę Pablo Pikaso skulptūrą be pavadinimo, kuri buvo pirmasis meno kūrinys viešoje vietoje Čikagoje.

Visgi jei oras atitinka Vėjų miesto pravardę ir geriau nekišti nosies į lauką, nuvykite į buvusį sandėlių rajoną River North, kuriame yra daugiau kaip 100 šiuolaikinio meno galerijų.

Taip pat skaitykite: TOP 10 gatvės menininko Banksy šedevrų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: