zurnalasdilgele.wordpress.com archyvo nuotr.

„Kiek pinigų iš Lietuvos valstybės gauna Romos Katalikų Bažnyčia (RKB) ir kur juos išleidžia?“ „Kodėl didelė dalis straipsnių apie abortus Lietuvos žiniasklaidoje iliustruojami mini-kūdikėliais?“ „Kuo žmonės panašūs į bakterijas?“ Šie trys atsitiktiniai klausimai man iškilo pradėjus galvoti apie abortų draudimo projektą Lietuvoje. Ir į visus juos – tik numanomi, migloti atsakymai.

Paslaptys, uždangos ir bendri adresai

Niekas nežino, kiek lėšų per metus gauna tradicinė religinė bendruomenė. Pabandę sužinoti žurnalistai gavo neigiamą atsakymą („ne, informacijos neteiksime“).

2012 m. Valstybės kontrolė konstatavo, kad neįmanoma patikrinti, kur išleisti pinigai bažnyčių stogams remontuoti – pasirodo, Finansų ministerija „sutarčių su religinėmis bendruomenėmis, bendrijomis ir centrais nesudarė“, tiesiog pervedė pinigus. Be to, nereikėjo ir ataskaitų: „lėšų gavėjai ministerijai pateikė tik apibendrintą informaciją, iš kurios negalėjome nustatyti, ar valstybės biudžeto lėšos panaudotos programos tikslams vykdyti. Visais atvejais nenurodyti pirkimo dokumentai, nenurodyta, kokios prekės ar paslaugos ir iš kokių tiekėjų buvo įsigytos, kokie statybos remonto darbai atlikti, kokiame objekte ir kas juos atliko, koks nekilnojamasis turtas įsigytas, kam panaudotos lėšos išlaikant sielovados centrus.“ (LR Valstybės kontrolė, 2012 m. liepos 31 d. valstybinio audito ataskaita).

Lenkijoje RKB gauna apie 500 milijonų zlotų per metus. Kiek gauna pas mus – neaišku. Žvelgdami į biudžeto eilutes, matome, kad finansavimas išskaidytas – įvairių sumų lėšos numatytos skirtingiems tikslams, kai kur – sudedamos su NVO skirtoms lėšomis.

Ką pasėsi – tas išaugs. Štai užaugo užderėjo „Laisvos visuomenės institutas“. Prieš Vėlines visuomenę pakvietė pagedėti nužudytų kūdikių. Vilniaus gatvės ir stotelės „pasipuošė“ reklaminiais stendais su žvakutėmis. Gruodžio mėnesį surengtos net kelios tarptautinės konferencijos, pakviesti kalbėtojai iš užsienio. Konferencijos, kuriose kviečiama uždrausti abortus, surengtos visuose svarbiausiuose universitetuose bei LR Seime.  Perimtas tinklapio www.gyvybe.lt administravimas.Youtube transliuojamas kanalas su profesionaliai parengtais filmukais, kuriuose pasirodo aktorė Dalia Michelevičiūtė, gydytoja B. Kulikauskaitė, visuomenės veikėjai, daugiavaikės šeimos, ašaras lieja abortus išgyvenusios moterys.

Iš kur lėšos tokiai prabangiai kompanijai? Sunku pasakyti. Į akis krenta tik tiek, kad Laisvos visuomenės institutas registruotas Pilies g. 8 – čia įsikūrusi ir Lietuvos katalikų mokslo akademija (LKMA). Nurodytas adresas korespondencijai – Aušros Vartų g. 12 (žr. skyrelį Kontaktai). Kartu tai ir Vilniaus arkivyskupijos (kurijos šeimos centro) adresas.

„Laisvos visuomenės institutas“, vadovaujamas santuokos ir šeimos santykių magistrės T. Bružaitės, stoja į kitų pseudoneutralių organizacijų gretą, užpildančių Lietuvos erdvę, tariamai atstovaudamos visuomenę ir šeimas. Kaip „Lietuvos šeimos centras“ – įsteigtas Lietuvos Vyskupų konferencijos ir įsikūręs tuo pačiu adresu, kaip ir Kauno vyskupijos kurija. Arba „Nacionalinė Šeimų ir Tėvų asociacija“, kuri taip pat dalijasi ta pačia būstine su „Laisvos visuomenės institutu“ ir Vilniaus arkivyskupija – Aušros vartų g. 12. Tiesą pasakius, Lietuvos arkivyskupijose vystomas visas šeimų centrų tinklas – kurį taip pat bent iš dalies tiesiogiai finansuoja valstybė (pvz., per Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamus projektus, skirtus „atskleisti šeimos vertę visuomenei“).

Mielasis žmogutis ir jo piktas namelis

Youtube pristatomi filmukai akcentuoja „mielojo žmogučio“ svarbą. Suprask, gyvybė atsiranda nuo „prasidėjimo momento“. Tai skamba taip šventai ir palaimingai, kad atrodo, fone galima išgirsti grigališkuosius choralus (šv. prasidėjimas, dvasios, nimbos, energijos). Tačiau ką tai iš tiesų reiškia? Kad būtent tuo momentu, kai spermos ląstelė, per moters vaginą nukeliavusi iki kiaušialąstės, prie jos prisiliečia, tą valandą, minutę, sekundę – būtent tas mažesnis už tašką dviejų lytinių ląstelių darinėlis – voilà, tai žmogus! Anot abortų priešininkų – „visaateisis“. Ir net turintis daugiau teisių į gyvenimą nei kūnas, kuriame jis augs, nesvarbu, ką apie tai manytų kūno šeimininkė. Juk moters kūnas, anot vieno Seimo nario, yra tik namelis negimusiam kūdikiui.

Kartu su pripažinimu visateisiu žmogumi atrodytų logiška įteisinti dviejų ląstelių darinėlio teisę paveldėti turtą, pirkti žemę, balsuoti ir bolotiruotis į Seimą. Tačiau vos gimęs, darinėlis (mielasis žmogutis) tampa niekam neįdomiu vaiku – šeimos ar globos namų privačia nuosavybe, prieš kurią turi būti leidžiama nevaržomai smurtauti. Visos minėtos organizacijos pasisako prieš dokumentus ir iniciatyvas, kuriomis būtų kovojama su smurtu šeimoje.

Kai grįžau namo, aš tiesiog įšvirkščiau langų ploviklio sau į makštį. Aš vėmiau ir nualpau. Kadangi bijojau būti nubausta, nekviečiau greitosios. Deja, persileidimas neįvyko. Matyt, buvo per prastas ir per pigus skystis. Man labai gaila, kad negalėjau sau leisti nusipirkti „Domestos“. Vienas iš jo ingredientų yra chlorinas, kuris yra labiau graužiantis. (Ištrauka iš leidinio Moterų pragaras Lenkijoje).

Tokių istorijų bus – beviltiškose situacijose žmonės imasi beviltiškų priemonių.  Ką reikės daryti su tomis moterimis, kurios vis tiek darysis abortus? Draudimo iniciatoriai turi paprastus atsakymus  – „yra Baudžiamasis Kodeksas“. Abortas – žmogžudystė. Taigi, skurdžiausiai gyvenančias moteris, kurios nepajėgs nusipirkti bilieto iki nebesaugomos sienos ar užsisakyti sąlyginai saugesnio pogrindinio aborto, reikės susodinti į kalėjimus.

Veislynas „Lietuva“?

Neturiu daug duomenų svarstymams, kodėl didelė dalis straipsnių apie abortus Lietuvos žiniasklaidoje iliustruojami mini-kūdikėliais, sudužusiomis lėlėmis, devinto mėnesio pilvais. Žemiau pateiktos iliustracijos puošė ne abortų priešininkų straipsnius. Jos paimtos iš puslapių www.15min.ltwww.lsveikata.ltwww.delfi.ltwww.lrytas.ltwww.kauno.diena.lt, (neimta iš balsas.lt ir bernardinai.lt portalų), žurnalistų rašytų neutralių straipsnių, kuriuose apžvelgiami debatai dėl abortų draudimų. Pačiuose straipsniuose apie abortų draudimus kalbėta nešališkai, apžvelgiamos abi istorijos pusės. O vis dėlto:

 

Gal tiesiog po ranka pakliūna tokios iliustracijos? Tačiau vizualinė informacija – neatsiejama žinutės dalis, o masiniais, pasikartojančiais atsitiktinumais irgi sunku patikėti.

Nesinori prisiminti Wikileaks istorijos, kai paaiškėjo, kad pagal JAV ambasados dokumentus Lietuvos žiniasklaida susiduria su ypač didele korupcijos problema. Dėl Wikileaks paskelbtos informacijos leidinys „Respublika“ bylinėjosi keletą metų, ir sudėjo ginklus visai neseniai. Tačiau tiek STT, tiek Generalinė Prokuratūra pagrindo tirti aprašytą problemą nepamatė.

Na, o dabar šuolis prie trečiojo klausimo – atrodytų, labiausiai nutolusio – apie bakterijas. Mokslininkas Davidas Sudzukis primena, kad mūsų planetos ištekliai nėra begaliniai. Kaip ir bakterijos, uždarytos indelyje ir turinčios ribotą kiekį maisto, mes nevaldomai dauginamės. Mes augame – ir pagal mokslininko analogiją, gyvename jau 60-ą minutę iš turimų 60-ies. Didžiausias mūsų ir bakterijų skaičius – prieš galutinį išteklių suvartojimą ir susinaikinimą.

Tačiau šiame indelio krašte kai kurie mūsų vis dar kovoja už teisę įkurti veislyną, kur būtų veisiamos ypatingos, „lietuviškos“ bakterijos. Nesvarbu, ką jos pačios apie tai mano, ir nesvarbu, kaip tai atrodo iš „Big Picture“ perspektyvos. Mažiau puikybės ir daugiau sąmoningumo. Tai viskas, ko galime tikėtis.

Privalomos reprodukcijos projektui – Ne!

Ką galite padaryti – pasirašyti peticiją „Už moterų teisę kontroliuoti savo pačių kūnus“ čia:

http://www.laisva.lt/

Prisijungti prie iniciatyvinės grupės čia:

https://www.facebook.com/groups/1380715365514301/?fref=ts

Šaltiniai:

A.Račas. Lietuvos Katalikų Bažnyčios paslaptyshttp://racas.lt/lietuvos-kataliku-baznycios-paslaptys/

LR Valstybės kontrolė, 2012 m. liepos 31 d. valstybinio audito ataskaita, Nr. FA-P-60-7-41

Delfi, 2012-02-29, Paskelbta, kiek pinigų gauna Lenkijos kunigai.  http://www.delfi.lt/news/daily/world/paskelbta-kiek-pinigu-gauna-lenkijos-kunigai.d?id=56126561

http://gyvybe.lt/ (Skyrelyje „Kontaktai“ nurodyta: Projekto iniciatorius Laisvos visuomenės institutas. Adresas Aušros vartų g. 12, Vilnius)

Youtube kanalas „Renkuosi gyvybę“ http://www.youtube.com/channel/UC48VoG6UYKxmWxKWUNuIlzA

Vilniaus arkivyskupija. Kurija. Šeimos centras http://vilnius.lcn.lt/kurija/seimosc/

Lietuvos šeimos centras http://www.lietuvosseimoscentras.lt/apie-mus/ (Žr. taip pat „Vykdomi projektai“ ir „Šeimos centrų tinklas Lietuvoje“)

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija. Kontaktai.  http://www.nsta.lt/index.php/kontaktai

Naujos kartos moterų iniciatyvos. Moterų pragaras: Lenkijos moterų istorijos.http://www.nkmi.lt/index.php/pageid/586/articlepage/0/articleid/52

TV Lrytas. Abortus siekiantys uždrausti lenkai: „moters kūnas – tik namelis negimusiam kūdikiui.“ http://tv.lrytas.lt/?id=13657759951365359878

TV Lrytas. Abortus uždrausti siūlantis Seimo narys: „Abortas – tai legali žmogžudystė“ (II). http://tv.lrytas.lt/?id=13872973801385564866

15min.lt paviešintas JAV ambasados dokumentas, kuriame kalbama apie korupciją Lietuvos žiniasklaidoje. http://www.15min.lt/pdf/doc/corrupt_media.pdf

Delfi. „Respublikos“ leidiniai nusprendė nebeginčyti „Wikileaks“ teiginių apie spaudą.http://www.delfi.lt/verslas/media/respublikos-leidiniai-nusprende-nebegincyti-wikileaks-teiginiu-apie-spauda.d?id=63490984

Science of Stillness. Are we in the 59th minute? http://www.scienceofstillness.com/awareness/are-we-in-the-59th-minute/
FEMINISTINIS ŽURNALAS “DILGĖLĖ”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: