© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pernai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) nagrinėjo 279 diskriminacijos atvejus, iš kurių 59% buvo vyrų skundai (moterų skundai sudarė 41%). Tokia situacija Lietuvoje stebima jau ne pirmus metus – nuo 2000-ųjų vyrų skundai bene kasmet yra dažnesni nei moterų.

Remiantis LGKT paskelbto pranešimo duomenimis, 2014 m. daugiausiai tyrimų – 88 (arba 35% visų nagrinėtų atvejų) – buvo atlikta dėl galimos lyties diskriminacijos, 63 tyrimai – dėl socialinės padėties, 30 dėl amžiaus, 25 dėl negalios, 18 dėl religijos ir įsitikinimų, 8 dėl tautybės, 7 dėl kalbos, 5 dėl seksualinės orientacijos, 3 dėl įsitikinimų ir pažiūrų bei 2 dėl etninės priklausomybės.

Kalbant apie 2014 metus, dvi procentaliai didžiausios sritys – skundai ir tyrimai dėl lyties diskriminacijos bei dėl socialinės padėties. LGKT patarėjo viešiesiems ryšiams Valdo Dambravos teigimu, vyrams skundžiantis dėl lyties diskriminacijos dažniausiai yra minimi diskriminuojantys darbo skelbimai (įmonės tam tikriems darbams ieško tik moterų) arba nevienodi įkainiai už tas pačias prekes ar paslaugas (pvz., įėjimas į naktinį klubą moterims nekainuoja arba kainuoja 50% pigiau, o vyrai turi mokėti pilną bilieto kainą).

Rečiau, tačiau yra gaunama skundų dėl sveikatos profilaktikos vyrams ir moterims skirtumų. Moterims turint dvi valstybės finansuojamas vėžio prevencijos programas (gimdos kaklelio bei krūties vėžio), vyrai jokiomis panašiomis programomis naudotis negalėjo. Gavus skundą ir atvejį pripažinus kaip lyties diskriminaciją, buvo sudaryta prostatos prevencijos programa vyrams, skirtas finansavimas.

Nors skundų dėl socialinės padėties skaičius yra sumažėjęs, tačiau tai vis dar viena didžiausių diskriminacijos sričių. Dažniausi buvo skundai, kuriuose žmonės reiškė nepasitenkinimą dėl sumažintų pensijų, kitų išmokų, valstybės institucijų neteisėtu ir/ar neteisingu elgesiu. 2014 m. birželio mėnesį LGKT buvo gautas skundas dėl tik daugiabučių namų būstų savininkams skiriamos valstybės paramos būsto renovacijai. Skundo autorius teigė, kad individualių namų savininkai atsiduria mažiau palankioje padėtyje ir įžvelgė galimą diskriminaciją dėl socialinės padėties. Išnagrinėjus skundą, buvo kreipiamasi į Seimo Aplinkos apsaugos, Žmogaus teisių komitetus bei Aplinkos ministeriją ir pasiūlyta apsvarstyti bei papildyti ar pakeisti atitinkamus teisės aktus.

Stebint pastarųjų metų duomenis, pernai padaugėjo skundų dėl lyties, amžiaus, seksualinės orientacijos, kalbos, religijos ir įsitikinimų, tačiau sumažėjo socialinės padėties ir negalios diskriminacijos atvejų.

Reklama: DARBŲ SKELBIMAI

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: