Kino filmo “One Flew Over The Cuckoo‘s Nest" kadras

Skaitykite: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [80-61]

Kol kino mokyklose sėdintys studentai ir kritikai diskutuoja kodėl filmuose yra tiek mažai moteriškų personažų, aktorės tuo pat metu įnirtingai kaunasi dėl vietos po saule didžiuosiuose ekranuose.

Bėgant metams moterys aktorės ne kartą buvo prašomos vaidinti princeses, damas ar įkyrias žmonas, prieraišias merginas ir kartais (tik kartais) įdomias veikėjas. Šis sąrašas apžvelgia geriausius netipinius moteriškus personažus kino istorijoje.

60. Didžioji Sesuo („Skrydis virš gegutės lizdo“/“One Flew Over The Cuckoo‘s Nest”)

Veikėja: Šalčiausias ir grėsmingiausias institucinio brutalumo paveikslas koks tik kada buvo sukurtas.

Aktorė: Robert Altman numylėtinė Louise Fletcher turėjo pasirodyti „Nešvilyje,“ bet kai tai neįvyko ji tapo laisva filmui „Skrydis virš gegutės lizdo.“ Ir ten ji visam laikui įėjo į kino istoriją.

Pasirodymas: Tapant monstrės portretą aktorei pavyko parodyti neapykantą paslėptą po paslaugia šypsena.

mildred-pierce

59. Mildred Pierce („Mildred Pierce“)

Veikėja: Grėsminga mama norinti tapti stipria, tam kad tapus restorano direktore galėtų išlaikyti savo dukrą, net tuomet kai tas darbas tampa nebemalonus.

Aktorė: Joan Crawford, žymi 1930-jų aktorė dingusi iš ekranų ir supratusi, kad Mildred vaidmuo taps jos raktu atgal į šlovę.

Pasirodymas: Crawford ryšys su dukra jos vėlesniame vaidmenyje filme „Mieloji Mamytė“ priverčia susimąstyti kiek daug savęs ji įdėjo į Mildred personažą.

all-about-eve

58. Margo Channing („Viskas apie Ievą“/“All About Eve“)

Veikėja: Visų numylėtoji Brodvėjaus žvaigždė susikrimtusi dėl pakaitinės aktorės, kuri stengėsi visą spektaklio istoriją paversti apie save – Ievą. Naktis bus pakankamai tranki.

Aktorė: Betė Davis, tuomet daugiausiai oskarų turinti aktorė, gavusi „spygliuotos“ ir bankrutuojančios moters reputaciją. Tobulas pasirinkimas.

Pasirodymas: Davis iššaukiantis pasirodymas, pakeliui į kiekvienos aktorės baimę pasenti ir nebebūti trokštamai filmuose,  tik įrodė, kad geros aktorės bėgant metams tampa vis geresnės.

rocky-talia-shire

57. Adriana Pennino Balboa („Rokis“/“Rocky“)

Veikėja: Kenčianti Rokio Balboa mergina, o po to žmona. Iš išorės visko bijanti, bet ištikima kovotoja šalia Rokio.

Aktorė: Talia Shire, Francio Fordo Coppola sesuo jau buvo gerai žinoma, kaip „Krikštatėvio“ Connie Carleone, kai John G. Avildsen pasirinko ją kaip dar vieną italę – amerikietę filmo gėlę.

Pasirodymas:  Autentiškas. Shire vaidina pasitelkusi maksimalų realizmą, pasirinkdama savo mamos mergautinę pavardę Pennino, kaip savo personažo pavardę. Vaidinusi penkiuose „Rokio“ filmuose ji yra daugiausiai su vienu personažu dirbusi aktorė šiame sąraše.

la-femme-nikita

56. Nikita („Jos vardas Nikita“/“La Femme Nikita“)

Veikėja: Nuteista narkomanė, prancūzų valdžios pasamdyta žudikė.

Aktorė: Luc Besson pasirinko Anne Parillaud, vėliau pradėjusią nelengvą karjerą Holivudo.

Pasirodymas: Labai prašmatniai vaizduojamas smurtas. Parillaud sugeba įtikinamai suvaidinti moterį, kuri pereina visas pavojingas treniruotes, tam kad gautų pasirinkimo teisę.

whatever-happened-to-baby-jane

55. „Mažylė“ Džeinė Hudson („Whatever Happened To Baby Jane“)

Veikėja: Kas nutiko su mažąja Džeine? Vienkartinė aktorė vaikystėje priversta matyti kaip jos sesuo Blanche su metais pagrobė jos šlovę.  Dabar kai jos abi jau senos, o Blanche yra prikaustyta prie vėžymėlio, Džeinė gali atsigriebti už prarastą laiką.

Aktorė: Robertas Aldrichas be jokio gailesčio pasiglemžė „Auksinio Amžiaus“ ikoną Betę Davis, tikėdamasis, kad filmas sulauks ovacijų. Taip ir nutiko.

Pasirodymas: Davis tikriausiai suprato, jog šis vaidmuo buvo lygiavertis ankstesnių jos personažų nužudymui, tačiau taip pat pamatė, kad tai yra geras vaidmuo ir pasirinkusi jį visiems tai įrodė.

500-days-of-summer

54. Sumer Finn („500 meilės dienų“/“500 Days Of Summer“)

Veikėja: Laisva mergina su keistu skoniu, kas paverčia jos romantinį gyvenimą ir idealiu ir beveik neįmanomu.

Aktorė: Zooey Deschanel – linksma antraplanių vaidmenų aktorė ir dainininkė realiame gyvenime yra tikra Sumer.

Pasirodymas: Režisierius Mark Webb Sumer pavertė tobula mergina vyro akimis, bet tai padaryti su Zooey  pagalba nebuvo labai sunku.

vertigo

53. Džudė Barton/ Madelina Elster („Svaigulys“/“Vertigo“)

Veikėja: Scotty Ferguson apsėdimo objektas. Plika akimi matomas gąsdinantis grožis, kuris nieko neapgaus, todėl yra nenuostabu, kad Scotty kenčia nuo svaigulio.

Aktorė: Vera Miles būtų vaidinusi šiame filme, jei ne nėštumas. Todėl vaidmuo atiteko Kim Novak, nepaisant Hitčkoko nemeilės jai.

Pasirodymas: Dviprasmiškas. Džudės tikrieji jausmai išlieka paslaptyje.

the-big-heat-gloria-grahame

52. Debė Marš („The Big Heat“)

Veikėja: Gangsterio mergina, kurios draugystė su policininku, lipančiu jos vyrui ant kulnų, priverčia gangsterį išpilti puodelį karštos kavos jai ant veido.

Aktorė: Gloria Grahame buvo Holivudo žvaigždė netilpusi į jokius rėmus. Pernelyg mėgstanti atsikalbinėti ir primenanti blogiukę ji netiko romantiškiems vaidmenims, dėl to šis tamsus filmas jai tiesiog idealus.

Pasirodymas:  Visi prisimena tik kavos išpylimo sceną, tačiau Grahamie primena ir tragiškai pasisukusį moters gyvenimą, nes moterys gyvenime yra mačiusios tikrai blogų dalykų.

halloween

51. Lorė Strod („Helovynas“/“Halloween“)

Veikėja: Nekaltutė auklė ištvėrusi kraujo upes „Helovyne“ įstringa su nuožmiu priešu.

Aktorė: Nors jau vaidino televizijoje, Jamie Lee Curtis taip ir nebuvo suvaidinusi filme. Ir jos mama sukūrė tokį filmą, kuriam ši tiko idealiai.

Pasirodymas: Curtis pasiryžimas žaisti pagal taisykles buvo svarbus posūkis filmų industrijoje. Sugrįžusi į filmą „Helovynas H20,“ ji efektingai tapo kita Ellen Ripley.

toy-story-2

50. Džesė („Žaislų Istorija 2“/“Toy Story 2“)

Veikėja: Gimusi būti žaviausia ir šauniausia iš visų žaislų, Džesė ištveria daug skausmo, kuomet mergaitė Emilė ją palieka. Endis suteikia jai antrąjį laimės šansą, bet kas bus jei ir Endis ją paliks?

Aktorė: Joan Cusack lygiai tokia pat talentinga kaip ir jos brolis John, bet mažiau žinoma. „Pixar“ jai suteikė idealę galimybę kilti į šlovę.

Pasirodymas: Cusack perteikia Džesės desperatišką liūdesį susidūrus su realybe, kai, pasak jos gamintojų, ji turėtų būti nenustojanti taukšti linksmuolė.

mary-poppins

49. Merė Popins („Merė Popins“/“Mary Poppins“)

Veikėja: Praktiškai tobula iš visų pusių. Merė yra auklė teikianti pirmenybę vaizduotei ir jai nusispjauti į ramybę bei saugumą.

Aktorė: Brodvėjaus žvaigždė, kuri tikėjosi vaidinti Elizą Doolittle, kol prodiuseriai nesugalvojo, kad ji neatneš pakankamai pelno. Čia „Disney“ ją pagrobė ir „Merę Popins“ pavertė aktorės debiutu.

Pasirodymas: Praktiškai tobulas. Tvarkingas ir teisingas išorėje, bet blizgantis ir besisukantis kaip uraganas viduje. Andrews atkeršijo „My Fair Lady“ komandai už šį vaidmenį gavusi Geriausios aktorės oskaro apdovanojimą.

fatal-attraction

48. Aleksa Forrest („Fatališkas potraukis“/“Fatal Attraction“)

Veikėja: Žurnalo redaktorės romanas su vedusiu vyru Danu Gallegheriu į dienos šviesą ištraukia fatališką potraukį, dėl kurio nukenčia ir jie ir gyvūnai. Vargšas triušiukas.

Aktorė: Filmas „Jagged Edge“ pastūmėjo aktorę link pagrindinių personažų vaidmenų. Tai jai padėjo gauti vaidmenį trileryje, kuriam reikėjo realistiškos blogiukės.

Pasirodymas: Režisierius, ypač perfilmuojant baigiamąją scena, norėjo Aleksą paversti monstru. Bet Glen Close daug geriau suvaidina bauginančiai įtikinamą psichinę ligonę.

chinatown

47. Evelina Mulwray („Kinų kvartalas“/“Chinatown“)

Veikėja: Inžinieriaus žmona, atsidūrusi kinų kvartale įvykusio nužudymo  centre. Privatus detektyvas Jake Gittes yra pasamdomas sekti moterį, kuri apsimeta Evelina.

Aktorė: Ačiū Dievui prodiuserio Robert Evans žmona Ali McGraw susidėjo su Stevu McQueenu. Tai, kad ji paliko šį filmą suteikė galimybę pasirodyti Gaye Dunaway ir jos porcelianiniam 1930-jų grožiui.

Pasirodymas: Kaip Evelinos Mulwray ramumas išsirutulioja į isteriją, taip ir Dunaway pasikeičia, kai Romanas Polanskis padeda ją užgaulioti. Galiausiai ji jam ant veido išpylė šlapimo, kuris kaip manoma buvo Džeko Nikolsono.

a-streetcar-name-desire

46. Blanka Dubois („Geismų Tramvajus“/“A Streetcar Name Desire“)

Veikėja: Trapi gėlelė, kuri suklydo manydama, kad senojo pasaulio malonė ir grožis gali būti atrasti jos vyro brolio Stenlio Kovalkio asmenybėje. Nepažystamasis yra tik niekad nematytas draugas. Taip, žinoma.

Aktorė: Vivien Leigh pritraukimas prie filmo „Geismų Tramvajus“ komandos ypač sėkmingas režisieriaus sprendimas.

Pasirodymas: Susidūrus su kai kurių aktorių priešiškumu ir radikaliais Marlono Brando vaidinimo metodais, nenuostabu kad Leigh vaidinama Blanka atrodė tokia permaininga.

heathers

45. Veronika Sawyer („Heathers“)

Veikėja: Kai spaudimas pasidaro per didelis, kodėl gi nesusiradus savo paaugliškam kūnui valdovo? Veronika yra X kartos narė, dar prieš tai kai X karta gavo šį vardą.

Aktorė: Vinona Ryder dėka rolės „Vabalų sultyse“ jau buvo žinoma antraplanių vaidmenų aktorė. Bet Michael Lehmann pavertė ją kulto heroje šiek tiek blogesnėms merginoms.

Pasirodymas: Šiomis dienomis, po vagiliavimo ir bėdų su narkotikais, žiūrint šį filmą yra sunku netikėti, kad Ryder iš tikrųjų nuėjo į blogąją puse, tam kad geriau pažintų savo personažo pasaulėžiūrą.

lost-in-translation

44. Šarlotė („Pasiklydę vertime“/“Lost In Translation“)

Veikėja: Universitetą baigusi nuotaka, palikta savo vyro fotografo Tokijo viešbutyje ir pasiklydusi vertime susidraugauja su tokiu pačiu vienišu senstelėjusiu aktoriumi.

Aktorė: Kylanti žvaigždė Scarlett Johansen spėjo užkariauti žmonių širdis vaidindama Terry Zwigoff ir Coen brolių kurtuose filmuose. Tinkama aktorė pavaizduoti Sofijos Coppolos alter ego ekrane.

Pasirodymas: intymi filmo nuotaika perteikė tikrąjį režisierės jos klausima „Kur ritasi mano gyvenimas?“ Kai kurios scenos parodo, kad herojė taip ir nesulaukė atsakymo.

pans-labyrinth

43. Ofelija („Pano Labirintas“/“Pan‘s Labyrinth“)

Veikėja: Mergaitė su sadistu patėviu gyvenanti karo gniuždomoje Ispanijoje. Mergaitę labai domina kaimynystėje esantis Pano labirintas.

Aktorė: Guillermo Del Toro norėjo jaunesnės aktorės, tačiau į perklausas atvykus dešimtmetei Ivanai Baquero jam teko pritaikyti scenarijų būtent jai.

Pasirodymas: Sunku yra surasti aktorę, kuri galėtu įtikinamai vaidinti prieš specialiuosius efektus, dar sunkiau yra rasti tokią, kuri perteiktų Ofelijos tragiško ir šiurkštaus gyvenimo realybę. Baquero abu dalykai pavyko gan lengvai.

the-royal-tanenbaums

42. Margo Tenenbaum („Tanenbaumai“/“The Royal Tanenbaums“)

Veikėja: Genijų šeimoje augantis genijus, Margo tapo apdovanojimų nestokojanti scenarijų rašytoja, kuri galiausiai nugrimzta į nuobodybę ir slaptą rūkymą.

Aktorė: Gwyneth Paltrow netikėtas triumfas laimėjus oskarą po filmo „Įsimylėjęs Šekspyras“ leido jai natūraliai bendradarbiauti su Wes Anderson.

Pasirodymas: Kolegos Luke’as Wilsonas ir Benas Stilleris nublanko prieš Paltrow efektingą ironiją.

breakfast-at-tiffanys

41. Holė Golightly („Pusryčiai pas Tifanį“/“Breakfast At Tiffany‘s“)

Veikėja: Stipri ir mėgstanti šėlti herojė mėgaujasi pusryčiais pas Tifanį.

Aktorė: Novelės autorius Truman Capote norėjo Marilyn Monroe, bet „Paramount“ vaidmenį pasiūlė stiliaus ikonai Audrey Hepburn.

Pasirodymas: Turint omenyje įžeidžiais Holivude laikomus Capote kūrinius, Audrey grožis ir žavesys yra tinkami perteikti, jos veikėja tiesiog skrieja per gyvenimą.

Skaitykite toliau: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [40-21]

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: