Kino filmo "Basic Instinct" kadras.

Skaitykite: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [100-81]

Kol kino mokyklose sėdintys studentai ir kritikai diskutuoja kodėl filmuose yra tiek mažai moteriškų personažų, aktorės tuo pat metu įnirtingai kaunasi dėl vietos po saule didžiuosiuose ekranuose.

Bėgant metams moterys aktorės ne kartą buvo prašomos vaidinti princeses, damas ar įkyrias žmonas, prieraišias merginas ir kartais (tik kartais) įdomias veikėjas. Šis sąrašas apžvelgia geriausius netipinius moteriškus personažus kino istorijoje.

80. Ketrina Tramell („Esminis Instinktas“/“Basic Instinct“)

Veikėja: Bestseleriais tapusių knygų apie nusikaltimus autorė, kurios išradingai aprašomi nužudymai sudomina realų žudiką juos pasiskolinti. Arba ji pati ir yra žudikė.

Aktorė: Sharon Stone žvaigždė sužibo po Arnio žmonos vaidmens Paulo Verhoeveno filme „Viską prisiminti.“ Kelioms aktorėms atsisakius šios rolės, Verhoevenas dar kartą pakvietė Sharon vaidinti jo kuriamame filme.

Pasirodymas: Pasisekimas neišvengiamas. Stone žinojo, kad dėl šio vaidmens taps atpažįstama todėl nesilaikė jokių ribų. Jos subtilus intelektas bei nuogumas ir pavertė aktorią itin populiaria.

double-indemnity

79. Filis Dietrichson („Dviguba kompensacija“/“Double Indemnity“)

Veikėja: Tipinė femme fatale suviliojanti beviltišką kvailį, tam kad šis nužudytų jos vyrą dėl dvigubos draudiminės kompensacijos.

Aktorė: Billy Wilderis norėjo šokiruoti. Kas geriau tam tiktų, jei ne Barbara Stanwyck, žymi komikė ir daugiausiai uždirbanti aktorė Holivude?

Pasirodymas: Stanwyck derina savo pasitikėjimą komiškumu prie seksualios plėšrūnės, kuri gauna tai ko nori, įvaizdžio. Taip buvo sukurtas naujas sektinas pavyzdys.

breaking-the-waves

78. Besė McNeill („Išsklaidant bangas“/“Breaking The Waves“)

Veikėja: Psichiškai nesveika škotė, kurios gyvenimas spirale krenta į netvarką ir degradaciją tuomet kai jos vyras lieka paralyžiuotas po avarijos.

Aktorė: Netekus Helenos Bonham Carter, kuri filmuotis atsisakė paskutinę minutę, vaidmuo tapo tramplynu į šlovę debiutantei Emily Watson, kuri to net nesitikėjo.

Pasirodymas: Watson aštri ir nuožmi išvaizda pretenzingą Lars Von Trier pasakojimą pavertė jausminga tragedija.

thelma-and-louise

77. Telma Dickinson („Telma ir Luiza“/“Thelma and Louise“)

Veikėja: Prislėgta namų šeimininkė tampa nusikaltėle po prievartautojo nužudymo.

Aktorė: Profesionalė Geena Davis padarė įspūdį atlikdama antraplanius vaidmenis filmuose „Musė“ ir „Vabalų sultys.“ Darbas su Ridley Scottu suteikė jai galimybę patekti į vieną sąrašą su aukščiausios klasės žvaigždėmis.

Pasirodymas: Būdama Susanos Sarandon partnere filme, Davis gavo vaidinti didesnį vaidmenį ir tapo labiau atpažįstama žiūrovų, Jai pavyko kaip reikiant atsipalaiduoti ir netgi susidraugauti su Bredu Pritu.

true-romance

76. Alabama Whitman („Tikras romanas“/“True Romance“)

Veikėja: Mergina išsisuka nuo savo sąvadautojo ir tampa prekeive narkotikais,  ją vėjasi „gauja“.

Aktorė: Žiūrovų numylėtine Patricia Arquette tapo ne tik dėl mėlynos liemenėlės ir akinių.

Pasirodymas: Puikus Tarantino filmas pavertęs Alabamą naujuoju seksualumo ir aršaus kovingumo standartu.

coraline

75. Koloraina („Korolaina ir slaptas pasaulis“/“Coraline“)

Veikėja: Lakios fantazijos mergaitė Koralaina vaduojasi iš nuobodulio pančių skaičiuodama nuobodžius langus ir ypatingai nuobodžias kėdes… Nuobodybė ją tiesiog erzina ir ši jauna mergina, savam amžiui jau prikaupusi nemažą bagažą cinizmo, atranda mažas dureles, kurios patraukia jos dėmesį. Atranda ji šias dureles, nes daugiau nėra ką veikti. Tėvai nuolat skrebena klaviatūromis ir neturi jai laiko, o vienintelis jų prašymas leisti jiems dirbti. Koralainai, žinoma, tas nepatinka, ji svajoja apie tėvus leidžiančius laiką su ja, iškilmingas vakarienes ir nesibaigiančius nuotykius. Atvėrus tas mažas dureles staiga visos jos svajonės išsipildo ir ji atranda tobulą pasaulį… Koralaina mėgaujasi nepaprastu pasauliu iki tol kol suvokia, kad viskas per gerai, kad būtų tiesa.

Aktorė: Animacinis filmas režisuotas Henrio Seliko, o balsą personažei padovanojo Dakota Fanning, įsimenančio merginų portretų autorė, vaidinusi tokiuose filmuose kaip „Degantis žmogus“ ir „Pasaulių karas.“

Pasirodymas: Spindintis Dakotos Fanning pasirodymas nulėmė filmo sėkmę laviruojančia tarp ramaus filmo vaikams ir totalios siaubo istorijos.

speed

74. Anė Porter („Greitis“/“Speed“)

Veikėja: Los Andžele gyvenanti atsitiktinė autobuso keleivė priversta vairuoti užgrobtą autobusą dideliu greičiu. Tai yra pakankamai ironiška, turint omenyje, kad autobuse ji atsidūrė, kai dėl greičio viršijimo jai buvo uždrausta vairuoti.

Aktorė: Sandra Bullock jau buvo tokio filmo žanrų mėgėjų radare po tokių filmų kaip „Dingimas“ ir „Praradimas,“ bet „Greičio“ tiesiog neįmanoma ignoruoti.

Pasirodymas: Gaivinantis Bullock gyvumas pavertė ją rimta veiksmo filmų aktorių varžove, ji idealiai tinka šiam vaidmeniui.

boody-mama

73. Keitė „Ma“ Barker („Bloody Mama“)

Veikėja: „Kruvinoji Mama“ egzistavusi tikrame gyvenime. .Ji buvo visuomenės priešų  – Barker šeimos galva 1930-siais.

Aktorė: Dukart Oskarą laimėjusi Šelė Vinters ne tik nepalaužiama asmenybė, bet ir Rodžerio Kormano filmo „Bonė ir Klaidas“ žvaigždė.

Pasirodymas: Vinters niekuomet nebijojo būti suplėšyta savo paties vaidmenų, ir čia pasitaikė ją į žvaigždes pakėlęs moters, kuriai šeima yra prioritetų sąrašo viršuje, vaidmuo.

fargo

72. Mardžė Gunderson („Fargo“)

Veikėja: Linksma (ir nėščia) policijos pareigūnė, kurios nėštumo atostogos atidedamos dėl pagrobimo, vėliau išsirutuliojusio į nužudymo bylą.

Aktorė: Frances McDormand išgarsėjo darbuose su broliais Coenais ir niekuomet toli nuo jų neatsitraukė. Tiesą pasakius ji vedė vieną iš jų – Joelį.

Pasirodymas: McDormand įtvirtino kruviną chaosą kartu su prieraišiu žmogiškumu ir perkėlė naują brandos lygį į broliams Coenams būdingą ironišką pasaulėžiūrą.

persona

71. Elisabetė Vogler („Persona“)

Veikėja: Žymi teatro aktorė, nebylė, filme „Persona“ išsiunčiama į salą atsigauti kartu su kalbėti mėgstančia sesele Alman (Babi Andersson).

Aktorė: Norvegų aktorė Liv Ullman ir Ingmaras Bergmanas yra neišskiriami net devyniuose filmuose. Viskas prasidėjo nuo „Personos“.

Pasirodymas: Ullmann tylus abejingumas yra panašus į vampyriškumą ir filme daro labai stiprų poveikį.

when-harry-met-sally

70. Salė Albright („Kai Haris sutiko Salę“/“When Harry Met Sally“)

Veikėja: Kintant nuo koledžo absolventės iki karjeristės vienintelis Salės „draugas“ yra Haris… bet ar moterys ir vyrai tikrai gali būti tik draugais?

Aktorė: Tuo metu Meg Ryan buvo neitin žinoma aštuoniasdešimtųjų mergina, ištekėjusi už žvaigždės Denniso Quaido ir vaidinusi filme „Innerspace.“ Jai trūko viską pakeisiančio vaidmens. Nieko nuostabaus, kad aktorė smarkiai stengėsi įtikinti Robą Reinerį skirti jai Salės vaidmenį.

Pasirodymas: Meg Ryan žavesys dera su tam tikru griežtumu, tačiau ji vis tik sugebėjo parodyti kokia aštri jos herojė gali būti suvaidindama orgazmą restorane.

bonnie-and-clyde

69. Bonė Parker („Bonė ir Klaidas“/“Bonnie and Clyde“)

Veikėja: Nuobodybėje paskendusi padavėja galvoja, kad susidėjusi su banko plėšiku Klaidu Barrow  ištrūks iš nuobodulio gniaužtų. Viskas klostosi smagiai iki to, kol jų nusikaltimų banga nevirsta kraujo praliejimu.

Aktorė: Faye Dunaway iki tol buvo nežymi aktorė, bet kai „Bonės ir Klaido“ prodiuseris ir aktorius Warrenas Beatty suprato, kad jo tuometinė meilužė Natalie Wood filmavimo aikštelėje pridarys daugiau bėdos nei reikia, Dunaway gavo šį vaidmenį.

Pasirodymas: Žemę drebinantis pasirodymas. Dunaway atrodė stulbinamai su berete ant galvos ir ginklu pašonėje.

the-piano

68. Ada McGrath („Fortepijonas“/“The Piano“)

Veikėja: Nebylė škotė parduodama santuokai Naujojoje Zelandijoje, o kompaniją jai palaiko tik dukra ir fortepijonas.

Aktorė: Holė Hunter buvo žymi dėl savo greitakalbės ir pietietiško akcento. Jane Campion sugebėjimas paversti ją nebyliu personažu buvo tiesiog genialus ėjimas.

Pasirodymas: Reikalaujantis pasiaukojimo. Beveik neturėdama ką pasakyti, filme Hunter jausmus ir nuotaiką išreiškia naudodamasi tik kūno kalba, pabrėždama reakciją į tai, kaip su ja elgiasi vyrai.

melanie-laurent

67. Šosana Dreyfus („Negarbingi šunsnukiai“/“Inglorious Basterds“)

Veikėja: Šeimos žudynes nuo nacių rankos išgyvenusi žydaitė siekia keršto, net jei tai reikštų jos turimo kino teatro netekimą.

Aktorė: Q. Tarantino norėjo, kad „Negarbingi šunsnukiai“ būtų daugiakalbis filmas, todėl jiems reikėjo, kad filmo širdyje atsidurtų prancūzė. Kai Melanie Laurent ruošėsi filmui, jai teko išeiti iš repeticijų dėl spektaklio kurį ji pati ir režisavo.

Pasirodymas: Šosana yra tipinė Tarantino mergina – mirtina. Lauren vaidino su tokiu prancūzišku šalčiu, jog Šosana tapo kino industrijos nugalėtoja, sukūrusi neįmanomą ir nustačiusi naujas ribas.

alice-doesnt-live-here-anymore

66. Alisa Hyatt („Alisa čia nebegyvena“/ “Alice Doesn’t Live Here Anymore“)

Veikėja: Našlė mama sumąsčiusi susikrauti lagaminus ir ieškoti geresnio gyvenimo, o jei jo neras, na tuomet Alisa čia nebegyvena.

Aktorė: Ką tik pasirodžius „Egzorcistui“ Ellen Burstyn turėjo galimybę rinktis įvairius projektus. Filmą su tokiu stipriu moterišku balsu režisuoti  pasirinko vyrų smurto ekspertas Martinas Scorsese.

Pasirodymas: Rizika pasitvirtino. Scorsese realizmas padėjo Burstyn pavaizduoti neketinančią taikstytis ar užsičiaupti moterį, o tai jai namo parnešė oskarą.

secretary

65. Ly Holovej („Sekretorė“/“Secretary“)

Veikėja: Save skaudinanti depresuota moteris įsidarbina sekretore. Darbe ji supranta, kad pirma – jos bosas mėgsta smurtauti sekso metu, ir antra – jai tai patinka. Tai subtili ir elegantiška dominanto ir nuolankiosios istorija, kurioje nerasite bjaurių ir apgailėtinų pažeminimo scenų, o pati filmo idėja – parodyti jog net ir tokie santykiai gali būti normalūs.

Aktorė: Megė Gyllenhaal buvo savo brolio Džeiko šešėlyje, dar blogiau, ji buvo žinoma kaip Donnie Darko sesuo. Tačiau šis vaidmuo „Sekretorėje“ sumaišė visas kortas.

Pasirodymas: Toks vaidmuo dažnai nepasirodo filmų industrijoje. Gyllenhaal atskleidžia Ly išsilaisvinimą per bausmes, taip į filmų industriją atnešdama nuoširdų mėgavimąsi filmu.

barbarella

64. Barbarela („Barbarela“/“Barbarella“)

Veikėja: Kosmoso ateivė iš ateities laikais kuomet visi galvojo, kad seksas gali išspręsti visas problemas. Ateities, pavadinimu 1960-ji.

Aktorė: Originali komiksų knygų serija naudojo Bridžitą Bardot kaip savo modelį. Bet režisierius Rogeris Vadimas net nesivargino išeiti iš namų ir vaidinti pakvietė savo žmoną Jane Fonda.

Pasirodymas: Katiniškas Fondos pasirodymas (ypač zero-G striptizo scenoje) buvo toks įtikinamas, kad visus septyniasdešimtuosius ji praleido norėdama nusikratyti šio vaidmens.

misery

63. Anė Wilkes („Mizerė“/“Misery“)

Veikėja: Pakvaišusi gerbėja nusprendžia imtis drastiškų veiksmų sužinojusi, kad jos mėgstamas autorius bandys sunaikinti geriausią savo kūrinį – „Mizerę“.

Aktorė: Kathy Bates dirbo mažai fanų pritraukiančiuose filmuose, tačiau šis vaidmuo tapo lūžiu.

Pasirodymas: Paprastas savo maniera, bet pakankamai gąsdinantis. Bates iš naujo nustatė ribas, parodančias, kad moterys turi tiek pat galios kiek ir vyrai.

la-dolce-vita

62. Silvija („Saldus gyvenimas“/“La Dolce Vita“)

Veikėja: Kino filmų žvaigždė puotaujanti Romoje kartu su žurnalistais, kurios narcisizmas priveda ją ir žurnalistą Marcello prie naktinių žaidimų Trevi Fontane.

Aktorė: Anika Ekberg buvo didžioji Europos sekso bomba penkiasdešimtaisiais, jos dalyvavimas „Saldžiame gyvenime“ tapo efektingu triuku žiūrovams pritraukti.

Pasirodymas: Trumpalaikis epizodas, bet toks, kuris išgarsino šešiasdešimtųjų sekso supratimą ir sujaukė privatų žvaigždžių gyvenimą.

the-exorcist

61. Regan MacNeil („Egzorcistas“/“The Exorcist“)

Veikėja: 12 metų mergaitė, kuri, kaip manė jos mama, vaidino ir išsidirbinėjo. Tačiau po žalios spalvos vėmalų, besisukančios galvos ir masturbacijos su kryžiumi pasirodo, kad tai yra kur kas daugiau nei tik vaidyba.

Aktorė: Tai nebuvo pats lengviausias vaidmuo, todėl „Egzorcisto“ režisierius William Friedkin galvojo vaidmeniu pasamdyti suaugusią žemaūgę aktorę, iki kol Linda Blair sužavėjo jį per aktorių atranką. Bet net ir po to, baisusis mergaitės balsas buvo įrašytas veteranės Mercedes McCambridge.

Pasirodymas: Blair vaidyba buvo tokia įtikinanti ir įlindusi taip giliai į merginos pasąmonę, kad vėliau ją tai privedė iki narkotikų vartojimo.  Laimei, mergina išvijo šiuos demonus iš savo kūno ir dabar yra gyvūnų teisių aktyvistė.

Skaitykite toliau: 100 išties įspūdingų moters portretų kine [60-41]

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: