Giedrė Brandao / asmeninioa archyvo nuotr.

Lietuvoje yra daug universitetų, gerų mokslo įstaigų – pavyzdžiui, VDU man suteikė galimybę tapti tarptautinio lygio verslininke. Tačiau biotechnologijų įmonių šalyje nėra daug, todėl yra daug galimybių įdarbinti kvalifikuotus, energingus jaunus specialistus. Mums būtų įdomu atidaryti filialą Lietuvoje“, – teigia Giedrė Brandao, vadovaujanti sparčiai augančiai biotechnologijų įmonei „AbBaltis“ Jungtinėje Karalystėje.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventė Giedrė Brandao savo įmonę įkūrė prieš šešerius metus, investavusi į ją vos 600 svarų – šiandien kompanijos apyvarta yra beveik tūkstantį kartų didesnė. „AbBaltis“ tiekia medžiagas įmonėms, kuriančioms diagnostinius testus dirbtinėje aplinkoje, laboratorijoje (in vitro) – pavyzdžiui, nustatančioms zika, denga virusus, retas infekcines ligas, alergijas, vėžį ir pan.

Praėjusiais metais už efektyvų tarptautinį eksportą įmonė gavo prestižinį Anglijos Karalienės apdovanojimą: itin aukštą įvertinimą, kurio įmonės siekia ištisus dešimtmečius ir aršiai konkuruoja. Be „AbBaltis“, 2015 m. apdovanojimą pelnė ir garsioji „Rolls-Royce“. Apdovanojimas įvertino „AbBaltis“ spartų augimą, pažangumą ir didelį eksporto kiekį. Iki 90 proc. jos produkcijos eksportuojama į ES, JAV, Kiniją, Pietų Korėją, Argentiną.

Biotechnologija išlieka viena perspektyviausių ir pažangiausių mokslo sričių, o ypač – diagnostika dirbtinėmis sąlygomis, kurios globali rinka 2022 metais turėtų pasiekti 81,3 mlrd. JAV dolerių. Tai ekonominėms krizėms gan atspari ir tarptautiška darbo sfera, kurioje aktyviai bendradarbiauja įvairių šalių įmonės, darbuotojų, praktikantų ieško visame pasaulyje.

Ne išimtis ir „AbBaltis“: biologijos studijas Vytauto Didžiojo universitete baigusi G. Brandao tikina, kad ji iki šiol palaiko aktyvius ryšius su šia aukštąja mokykla savo gimtinėje, atvyksta ten skaityti paskaitų, o į savo įmonę priima praktikantus iš VDU.

„Turime ateities sąlyčio taškų su universitetu, kalbėjome apie galimus tyrimus ateityje ir geresnį esamos VDU technikos išnaudojimą – universitete yra brangios įrangos, pavyzdžiui, fluorescencinis mikroskopas, ELISA skaitytuvo sistema, tačiau praverstų daugiau žinių jų panaudojimui. Susitikimo dėka prasiplėtė akiratis, įgyta žinių, idėjų galimiems eksperimentams“, – savo vizitą VDU prisiminė „AbBaltis“ vadovė.

Jau rinkdamasi studijas, G. Brandao vienu svarbiausiu kriterijų laikė tarptautiškumą, kuris šiandien yra viena iš jos įmonės sėkmės priežasčių. Vytauto Didžiojo universitetas jau tuomet, 1994 metais, siūlė itin geras tarptautiškas sąlygas – tai išliko vienu esminių jo bruožų iki šiol.

„Į VDU mane patraukė tarptautinė aura, daug dėstytojų iš įvairių šalių, galimybė studijuoti daug kalbų. Šis universitetas man suteikė galimybę tapti tarptautinio lygio verslininke. Tai buvo dar prieš „Erasmus“ ir visa kita – šiandien studentai turi dar daugiau galimybių“, – sako Giedrė Brandao. Baigusi VDU ji išvyko į JAV – ten po studijų Vusterio politechnikos institute (Worcester Polytechnic Institute, WPI) ji įsidarbino mokslininke ir dirbo biotechnologijų srityje, kol 2008-aisiais nusprendė sugrįžti į Europą ir čia pradėti savo verslą.

????????????????????????????????????

VDU archyvo nuotr.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi lietuvė neslėpė, jog dėl įvykusio „Brexit“ referendumo ir D. Britanijos apsisprendimo išstoti iš Europos Sąjungos, atsirado daug nežinomybės ir dėl jos įmonės ateities, priklausomai nuo to, kokius susitarimus priims šalių vadovai.

„Maždaug 70 procentų mūsų eksporto yra į ES, todėl, jei vartai į ten užsidarys arba pasunkės dokumentų tvarkymas, daugiau užtrukti gali ir visas prekybos procesas, o mūsų klientams labai svarbu gauti medžiagas greitai ir patogiai. Gali tekti atidaryti filialą Prancūzijoje, būtų įdomu atidaryti filialą ir Lietuvoje. Mums svarbu turėti filialus arčiau klientų, ypač jei atsiranda padidinta biurokratija“, – pasakojo G. Brandao.

Biotechnologės teigimu, naujo padalinio atidarymas Lietuvoje turėtų būti naudingas tiek pačiai įmonei, tiek perspektyviems Lietuvos biotechnologams, kadangi šios srities įmonių mūsų šalyje dar nėra tiek daug. Tarptautiškumą, filialų steigimą visame pasaulyje propaguoja ir didelės biotechnologijų kompanijos, tokios kaip VDU partnerė „Thermo Fisher“, kuri siūlo galimybes universiteto studentams atlikti praktiką arba laimėti stipendijas, o absolventams – įsidarbinti.

„Tokios įmonės kaip „Thermo Fisher“, „Bio-Rad“, „Siemens“ ir kitos naudoja resursus įvairiose šalyse ir panaudoja kiekvienos iš jų stiprumus – taip galima daug greičiau augti, nei vykdant veiklą vienoje šalyje. Tarkim, mums reikia daug talentingų žmonių, turinčių patyrimo biotechnologijose. O Lietuvoje yra daug universitetų, gerų mokslo įstaigų, tuo tarpu biotechnologijų įmonių daug nėra, tad yra daug galimybių įdarbinti kvalifikuotus energingus, jaunus specialistus“, – abipusę naudą įvardijo Giedrė Brandao.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: