TimberIN archyvo nuotr.

Kauno technologijos universiteto (KTU) startuolių inkubatoriuje „Startup Space“ įkurtos įmonės „TimberIN“ gaminama produkcija paklausi ne tik visoje Europoje, bet ir už jos ribų. Inovatyvų lauko kubilų ir pirčių verslą pradėję Albertas ir Rūta Klovai yra ne tik sėkmingi verslininkai, bet ir mokslininkai, siekiantys savo darbe sujungti mokslą ir verslą.

Jaunieji verslininkai teigė ilgą laiką norėję būti mokslininkais, tačiau netikėtai „užklupus“ verslo idėjai teko persvarstyti ateities planus.

„Tam, kad išsirinktų patinkantį, geros kokybės ir kainos santykio produktą, vartotojui neretai tenka vykti į įvairias parduotuves, lankytis parodose ir skirti tam nemažai laiko. Mūsų pardavimo procesas, kurio metu klientas įgauna daug žinių apie produktą ir jo veikimą, padeda sutaupyti nemažai laiko. Suteikiame klientui galimybę susikurti savo kubilą neišeinant iš namų. Šiuo metu siekiame įgyvendinti dar vieną tikslą – sukurti kiekvieno produkto 3D vizualizacijas“, – savo verslo idėją ir jo plėtrą atskleidžia KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) doktorantė Rūta ir KTU Statybos ir architektūros fakulteto (SAF) dėstytojas Albertas.

– Kaip gimė startuolio „TimberIN“ idėja?, – paklausėme A. ir R. Klovų.

Albertas Klovas: Idėja kilo labai netikėtai. Žinojome, kad tai yra paklausi prekė Europos rinkoje, todėl beliko sugalvoti gerą pasiūlos strategiją.

Kubilai, pirtys suteikia klientams gerų emocijų, padeda atsipalaiduoti, atsikratyti streso ir pailsėti. Mūsų klientai dažnai pasidalina nuotraukomis, kuriose užfiksuotos linksmos akimirkos su šeima ar draugais, mirkstant kubile ar kaitinantis pirtyje. Tai mus ne tik džiugina, bet ir motyvuoja dirbti toliau.

Rūta Klovienė: Prieš įkuriant „TimberIN“, tarp Lietuvos įmonių šių produktų pasiūlos Europos rinkoms nebuvo. Neegzistavo platforma, kuri suteiktų galimybę pasiūlyti šiuos gaminius kiek įmanoma paprasčiau bei efektyviau.

– Kaip kilo „TimberIN“ pavadinimas?

A. Klovas: Angliškai „timber“ reiškia medį, o „in“ – nuorodą į vidų, buvimą viduje. Mums patiko pavadinimo skambesys, paprastumas, dėl to jį ir pasilikome. Kadangi orientuojamės į užsienio rinkas, norėjome, kad pavadinimas būtų tarptautinis.

– Kokią produkciją siūlote?

A. Klovas: Siūlome keturias rūšis kubilų, pirtis, krosneles bei jų priedus. Tarp mūsų klientų danų labai paklausūs mediniai kubilai, vokiečiai mėgsta kubilus su plastiko ar stiklo pluošto vidumi. Šiuo metu savo produkciją daugiausiai eksportuojame į Vokietiją, Prancūziją ir Daniją.

R. Klovienė: Neseniai išplėtėme prekybą į Italiją, sulaukėme pirkėjų iš Naujosios Zelandijos, gauname skambučių iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

– Iš ko pagaminti jūsų kubilai ir pirtys?

A. Klovas: Naudojame Sibiro eglės, maumedžio, ąžuolo ir termo medieną. Netrukus bus galima įsigyti produkcijos iš kedro medienos. Iki šiol tarp Lietuvos gamintojų tokios medienos gaminių nebuvo, nors užsienio klientai raudonajį kedrą labai vertina. Ši mediena labai brangi ir jos itin sunku gauti – transportuoti reikia iš Kanados.

– Kokių atsiliepimų sulaukiate iš savo klientų?

R. Klovienė: Sulaukiame labai daug teigiamų atsiliepimų, o tai skatina išlaikyti esamą aukštą kartelę ir tobulėti. Pasitaiko ir ne tokio gero atgalinio ryšio, bet stengiamės konstruktyvią kritiką išnaudoti iš jos pasimokant, keliant sau dar didesnius tikslus ir naujus iššūkius.

– Kuo esate pranašesni už konkurentus?

A. Klovas: Kiekvienas „TimberIN“ klientas gali bet kurio produkto modelį susidėlioti pats, tokiu būdu sužinodamas ir galutinę jo kainą. Mūsų produkcijos kainos, lyginant su kitais pardavėjais, gana konkurencingos.

R. Klovienė: Sukūrėme intelektualią internetinę platformą, kurios pagalba vartotojas gali pats modeliuoti kubilus, pirtis. Kiekviena kubilo ar pirties dalis gali būti pasirenkama atskirai.

– Kokiais būdais sieksite tobulinti pirkimo procesą?

A. Klovas: Tam, kad išsirinktų patinkantį, geros kokybės ir kainos santykio produktą, vartotojui neretai tenka vykti į įvairias parduotuves, lankytis parodose ir skirti tam nemažai laiko. Mūsų pardavimo procesas, kurio metu klientas įgauna daug žinių apie produktą ir jo veikimą, padeda sutaupyti nemažai laiko.

R. Klovienė: Suteikiame klientui galimybę tapti savo ateities kubilo kūrėju. Šiuo metu siekiame įgyvendinti dar vieną tikslą – sukurti kiekvieno produkto 3D vizualizacijas. Dėl finansavimo gavimo dalyvaujame projekte „E-verslas LT“.

Tikimės, kad ateityje pirkimo procesą pavyks dar labiau supaprastinti ir pagerinti.

A. Klovas: Siekiame, kad klientas mūsų produktą galėtų įsigyti kuo patogiau, neišeidamas iš namų ir pasinaudodamas išmaniuoju telefonu. Greitu metu planuojame pristatyti ir mobiliąją „TimberIN“ aplikaciją.

– Ar tam, kad verslo idėja būtų sėkminga būtinas unikalus ir išskirtinis produktas?

R. Klovienė: Ne, net ir jau egzistuojantį produktą ar paslaugą galima pateikti kitu kampu ar savaip atnaujinti.

A. Klovas: Galima tiesiog pagerinti produkto savybes, veikimo ar pardavimo procesus.

– Ar startuolių inkubatorius KTU „Startup Space“ prisidėjo prie jūsų įmonės sėkmės?

A. Klovas: Žinoma. Iš bendraminčių sulaukėme didelio palaikymo, paskatinimo veikti toliau, patarimų ir naujų žinių.

– Kokių turite ateities planų?

R. Klovienė: Turime nemažai įvairių idėjų. Viena iš jų – sukurti išmanųjį kubilą, pagrįstą išmaniojo telefono veikimu. Tokiu būdu žmogus galėtų įjungti kubilo vandens šildymą, oro burbulų, LED lempų, masažo sistemas per atstumą, t.y. būdamas namuose, darbe ar kitoje vietoje.

Taip pat dairomės į platesnes rinkas: dar „neužkariautos“ Švedija, Suomija, Ispanija.

– Ar patys mėgstate po darbų atsipalaiduoti kubile ar pirtyje?

A. Klovas: Nors kubilai ir pirtys yra mūsų verslas, nevengiame tokiu būdu atsipalaiduoti ir patys. Nuosavo namo kieme be abejonės stovės kubilas ir bus įrengta pirtis.

– Ar be verslo užsiimate dar kokia nors veikla?

A. Klovas: Šiais metais baigiau doktorantūros studijas ir dėstau paskaitas KTU Statybos ir architektūros fakultete.

R. Klovienė: Aš taip pat studijuoju doktorantūrą KTU Ekonomikos ir verslo fakultete, kuriame dėstau ir keletą paskaitų. Džiaugiamės, kad versle galime panaudoti labai daug žinių, įgytų Universitete.

– Ar neiškeisite verslo į akademinę karjerą, ar atvirkščiai?

R. Klovienė: Ilgą laiką norėjome būti mokslininkais, tačiau netikėtai „užklupus“ verslo idėjai, teko persvarstyti ateities planus. Savęs ugdymas ir buvimas akademinėje aplinkoje mums labai svarbus. Siekiame savo kasdienybėje apjungti mokslą ir verslą.

– Abu esate skirtingų mokslų atstovai, dirbate atskiruose fakultetuose – ar darbui tai pliusas ar minusas?

A. Klovas: Mano darbas susijęs su techniniais dalykais: su klientais tenka aptarti produkto konstrukcinius dalykus, o tam labai praverčia statybos inžinerijos studijos. Tuo tarpu Rūta tvarko ekonominius ir finansinius reikalus.

R. Klovienė: Kiekvienas turime atskirą sritį už kurią esame atsakingi, tad dirbti sekasi sklandžiai.

– Kaip patartumėte studentams ugdyti verslumą?

R. Klovienė: Svarbiausia – tikėti savo idėja, tuomet dirbti bus įdomu ir neteks skaičiuoti laiko, praleisto tobulinant ir vystant savo verslą. Galvojant, ne apie pinigus, o apie išsikeltų tikslų įgyvendinimą, viskas stoja į savo vietas.

A. Klovas: Patariu studentams mokytis užsienio kalbų. Anglų kalbos šiandien jau nebepakanka – ją moka visi. Galint susikalbėti papildomai dar viena ar keliomis kalbomis, sulauki visai kitokio įvertinimo ir požiūrio.

Dar vienas patarimas, kuriant savo verslą, žvelgti plačiau ir orientuotis ne į siaurą, bet į platesnes rinkas. Tačiau, visų pirmiausia, reikia skirti dėmesį studijoms, išsilavinimui, pasinaudoti „Erasmus+” mainų programos teikiamomis galimybėmis, vykti į stažuotes, mokymus. Verslui reikia užaugti.

– Ar studijuodami taip pat turėjote tarptautinės patirties?

A. Klovas: Taip, studijuojant KTU teko ne kartą pasinaudoti „Erasmus+”, „DAAD German Academic Exchange Service“ mainų programos galimybėmis: buvome išvykę į Norvegiją, Vokietiją, Maltą, Vengriją. Būdami užsienyje susipažinome su verslininku iš Vokietijos, kuris labai prisidėjo prie „TimberIN“ idėjos.

R. Klovienė: Tiek studijų metu, tiek dabar nemažai keliaujame, bendraujame su užsieniečiais. Džiaugiamės, kad versle galime panaudoti užsienio kalbas, kurias mokame, o taip pat ir pramokti naujų. Turime nemažai klientų iš Vokietijos, Prancūzijos, tad tenka mokytis įvairių kalbų, bet tai mums patinka.

Mainų programos suteikia įvairių galimybių, leidžia užmegzti naujų kontaktų, atrasti naujų idėjų. Užsienyje sukaupta patirtis, sustiprėjęs pasitikėjimas savo jėgomis neretai išauga į tam tikrą veiklą. Mūsų atveju tai buvo „TimberIN“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: