Ilja Laurs / verslasnaujai.lt archyvo nuotr.

Suomijoje leidžiamo tarptautinio žurnalo „Nordic Business Report“ komisija paskelbė įtakingiausių verslininkų  dvidešimtuką, į kurį šįkart įtraukė ne vien Šiaurės šalis, bet ir Baltijos valstybes – Estiją, Latviją, Lietuvą ir Rusiją. Ryškiausių verslininkų 20-tuke – ir vienas sėkmingiausių Lietuvos verslininkų – Ilja Laurs.

Svarbus įvertinimas Lietuvai

„Įgudęs daugelio įmonių vadovas, nuo 1999 m. įkūręs daugiau kaip 10 sėkmingų verslo projektų, Europos metų vadovas, Pasaulio ekonomikos forume 2011 m. vadintas technologijų pionieriumi…“, – taip „Nordic Business Report“ aprašoma I. Laurs veikla.

„Visuomet džiugu, kai įvertinama profesinė veikla, tačiau, mano nuomone, pusė tokio įvertinimo skiriama ne tiek asmenybei, kiek šaliai. Tikrai žinau, kad tiek verslo, tiek politiniuose lygmenyse vyrauja nuomonė, kad reikia integruoti Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją, Estiją į vieningą bendruomenę, nes esame pasirinkę integraciją į Šiaurės Europą, Vakarus. Tad kai atsiranda galimybė pagerbti tų šalių atstovą, palankiau žiūrima ir į kandidatus“, – teigia „Nextury Ventures“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas Ilja Laurs.

„Šiaurės Europos verslo dvidešimtuke ir trys estai. Pasak I. Laurs, tradiciškai Estija pirmauja Pabaltijo regionuose visuose sektoriuose. Istoriškai ši šalis triskart mažesnė gyventojų kiekiu nei Lietuva, o tai reiškia, kad gali būti daug greitesnė ir lankstesnė. Mano nuomone, mes kitos išeities neturime – tik vytis Estiją“,  komentavo  Ilja Laurs ir pridūrė, kad artimiausi planai – plėsti startuolių veiklą. „Nextury Ventures“ jau investavo į 15 kompanijų, tiesa, kol kas dar ne visos skelbiamos viešai. „Džiugu matyti, kad pirmieji startuoliai jau savarankiškesni ir sėkmingai plečia veiklą. Trečdalis kompanijų jau veikia Silicio slėnyje bei kitose užsienio šalyse – Londone, Japonijoje, tad yra nemažai progreso“.

Pagrindiniai kriterijai „Nordic Business Report“ vertinant galimus kandidatus buvo poveikis pramonei ir visuomenei, idėjų originalumas ir praktiškumas, pasiekti rezultatai, socialinė ir aplinkosauginė atsakomybė bei tarptautinė svarba. Sudarant sąrašą papildomai buvo atsižvelgiama ir į ateities potencialą. Pirmiausia nacionalinė komisija pateikė kandidatų sąrašus, o tuomet buvo pradėti vertinti nominantai iš visų devynių šalių. Sąrašas atspindi komisijos nuomonę, kaip šiemet įmonių vadovams ir kitiems verslo lyderiams pavyko savo idėjas paversti veiksmais ir taip formuoti savo bendruomenę.

Verslininkų dvidešimtukas:

  1. Petteris Stordalenas, 53 m., Norvegija, viešbučių ir nekilnojamojo turto magnatas, gamtosaugininkas Investicinės kontroliuojančiosios bendrovės „Home Invest“ generalinis direktorius ir savininkas, didžiausio viešbučių tinklo Skandinavijoje „Nordic Choice Hotels“ pirmininkas 53 metų amžiaus Stordalenas vadovauja 170 aukščiausios klasės viešbučių imperijai penkiose šalyse. 2012 m. žurnalas „Forbes“ jo grynąjį turtą įvertino 1,2 milijardo JAV dolerių.
  2. Sebastianas Siemiatkowskis, 35 m., Švedija, vienas iš „Klarna“ steigėjų ir generalinis direktorius Švedijos elektroninės prekybos milžinės „Klarna“ generalinio direktoriaus pareigų pasiekimo istorija – tai pasakojimas apie energingus jaunus įmonių vadovus, apie neišvengiamas nesėkmes pradedant bei plečiant verslą ir apie neblėstantį atkaklumą bei tikėjimą idėja, kuriai pribrendo laikas.
  3. Larsas Rebienas Sørsensenas, 61 m., Danija, „Novo Nordisk“ prezidentas ir generalinis direktorius

Sørsensenas į „Novo Nordisk“ prekybą fermentais įsitraukė 1982 m., o prezidento ir generalinio direktoriaus pareigas eina nuo 2000 m. Taigi jo rankose – daugiatautis farmacijos milžinas, kuriame dirba 41 600 žmonių iš 75 šalių ir kuris produkciją parduoda daugiau kaip 180 teritorijų.

  1. Risto Siilasmaa, 50 m., Suomija, korporacijos „F-Secure“ įkūrėjas ir pirmininkas

Kibernetinio saugumo įmonės „F-Secure“ įkūrėjas ir pirmininkas, buvęs „Nokia“ generalinis direktorius ir pirmininkas. Būdamas verslo rėmėju investavo į ne vieną technologijų startuolį ir ėjo pareigas jų valdybose, bet labiausiai jam rūpėjo ne asmeninė finansinė nauda, o žmogiškosios vertybės.

  1. Danielis Ekas, 33 m., Švedija, vienas iš „Spotify“ steigėjų ir generalinis direktorius

Vienas iš „Spotify“ steigėjų ir generalinis direktorius. Pirmąją iš visos serijos technologinių įmonių įsteigė 1997 m., būdamas keturiolikos. Nuo tol turėjo reikalų su įvairiomis įmonėmis, tarp kurių – internetinės reklamos įmonė „Advertigo“ ir Šiaurės šalių aukcionų įmonė „Tradera“. Šias dvi įmones vėliau įsigijo atitinkamai „TradeDoubler“ ir „Ebay“.

  1. Ilkka Paananenas, 38 m., Suomija, vienas iš „Supercell“ steigėjų ir generalinis direktorius

Vienas iš itin stambios žaidimų kūrėjos „Supercell“ steigėjų ir generalinis direktorius. „Supercell“, įkurta 2010 m., yra vienas iš svarbių šalies pinigų šaltinių ir geras atsakingos įmonės pavyzdys. Paananenas taip pat yra vienas iš „Me“ kūrėjų ir pirmininkas.

  1. Anita Krohn Traaseth, 44 m., Norvegija, „Innovation Norway“ kūrėja ir generalinė direktorė

Tyrimų komercializacijos įmonės „Simula Innovation“ generalinė direktorė ir tarptautinės sertifikavimo įmonės „DNV Software“ (dabar „DNV GL“) strategijos direktorė. 2014 buvo paskirta svarbiausio Norvegijos vyriausybės įrankio Norvegijos įmonėms ir pramonei vystyti generaline direktore,

  1. Ilja Laursas, 40 m., Lietuva, „Nextury Ventures“ įmonės vadovas ir investuotojas

Įgudęs daugelio įmonių vadovas, nuo 1999 m. įkūręs daugiau kaip 10 sėkmingų verslo projektų, įskaitant didžiausią Lietuvos viešbučių rezervavimo sistemą lithuanianhotels.com, mobiliojo mokėjimo sistemą „MicroPay“, mobiliųjų žaidimų studiją „Midas Games“ ir 3D profesionalios fotografijos portalą geoglance.com. 2002 m. Laursas įkūrė „GetJar“ – vieną iš didžiausių pasaulyje nepriklausomų mobiliųjų programų parduotuvių, kurią vėliau pardavė Kinijos įmonei „Sungai Mobile“ už 50 milijonų JAV dolerių ir kurios valdyboje ir toliau eina pirmininko pareigas. 2014 m. jis įkūrė „Nextury Ventures“ – rizikos kapitalo fondą, kuris finansuoja startuolius ankstyvoje stadijoje, taip pat idėjas, kurios turėtų greitai užaugti ir yra potencialiai labai vertingos. 2011 m. Europos verslo spaudos asociacija suteikė Laursui Europos metų vadovo vardą, be to, jis buvo nominuotas patekti į „The Wall Street Journal“ 25 Europos technologijų vadovų sąrašą, taip pat Pasaulio ekonomikos forume 2011 m. buvo vadinamas technologijų pionieriumi.

  1. Bjørnas Kjosas, 70 m., Norvegija, „Norwegian Airlines“ steigėjas ir generalinis direktorius

„Norwegian Air Shuttle“ generalinis direktorius ir įkūrėjas. Kjosas yra didžiausias avialinijų akcininkas (turi 20% patronuojančios bendrovės akcijų). Paskaičiuota, kad jo grynasis turtas yra 304 milijonų JAV dolerių.

  1. Germanas Grefas, 52 m., Rusija, „Sberbank Russia“ prezidentas ir pirmininkas
  2. Johanas Forssellis 45 m., Švedija, „Investor“ generalinis direktorius

2015 m. Johanas Forssellis perėmė AB „Investor“ prezidento ir generalinio direktoriaus pareigas. Anksčiau jis prižiūrėjo pagrindines įmonės investicijas, tokias kaip inžinerinė įmonė „Atlas Copco“ ir finansinių paslaugų institucija „SEB“.

  1. Taavi Kotka, 37 m., Estija, Estijos elektroninės gyvenamosios vietos programos kūrėjas ir informacinių technologijų direktorius

Vienas iš elektroninės gyvenamosios vietos sąvokos kūrėjų. Dėl šios programos mažytė Estija atsidūrė pasaulinės technologijų bendruomenės epicentre. 2011 m. „Ernst & Young“ Kotką paskelbė metų įmonės vadovu, o 2016 m. jis gavo Estijos Baltosios žvaigždės III laipsnio ordiną.

  1. Mikko Wirénas, 44 m., Suomija, „Pihlajalinna“ steigėjas ir pirmininkas

Laikomas pagrindine privataus sveikatos paslaugų teikėjo „Pihlajalinna“ spartaus augimo, trunkančio jau 15 metų, priežastimi, Mikko Wirénas įgijo įtakingą balsą Suomijos sveikatos priežiūros sektoriuje.

  1. Linda Liukas, 30 m., Suomija, „Rails Girls“ autorė ir įkūrėja

Programinės įrangos programuotoja ir kodavimo ambasadorė iš Suomijos išgarsėjo surinkusi didžiausią pinigų sumą knygai vaikams visuomeninio finansavimo platformoje „Kickstarter“ – maždaug 380 000 JAV dolerių. Knygoje „Hello Ruby: Adventures in Coding“ vaikai supažindinami su kodavimo ir programavimo pagrindais per spalvingas iliustracijas ir įtraukiančias užduotis.

  1. Pavelas Durovas, 32 m., Rusija, „Telegram“ skaitmeninės įmonės vadovas ir steigėjas

Neginčytinai vienas iš Europos „jaunųjų turkų“ tarp įmonių vadovų. Durovas sukūrė platformą „VK“, kaip ji dabar vadinama, – didžiausią Europos socialinį tinklą, turintį apie 360 milijonų paskyrų.

  1. Uldis Pīlēnas, 59 m., Latvija, „UPB Holdings“ pirmininkas

Žymus architektas ir įmonės vadovas, kuris, būdamas „UPB Holdings“ steigėjas ir pirmininkas, per 25 metus išaugino įmonę nuo mažo architektų biuro iki visoje Europoje veikiančios didelės ir labai įvairios pramonės grupės.

  1. Gunn Wærsted, 61 m., Norvegija, „Telenor“ pirmininkė

Stambi gimtosios Norvegijos verslininkė, 2016 m. pradžioje tapusi „Telenor“ pirmininke. „Telenor Group“, vienas didžiausių mobiliojo ryšio operatorių pasaulyje, turi 208 milijonus mobiliųjų abonementų ir operacijų. 2015 m. pajamos siekė 15 milijardų JAV dolerių.

  1. Vilborg Einarsdottir, Islandija, „InfoMentor“ įkūrėja

Viena iš 1990 metais įkūrusių elektroninio mokymosi kompaniją „InfoMentor“. Ji sėkmingai pavertė įmonę vienais lyderiaujančių internetinių ir mobilių mokslo sprendimų tiekėjais. „InfoMentor“ paslaugomis naudojasi daugiau nei 1000 mokyklų.

  1. Sten Tamkivi, 38, Estija, „Teleport“ įkūrėjas ir generalinis direktorius

Technologijų verslininkas nuo 1996 metų. 2014 metais Tamkivi dar kartą pasinėrė į verslą, šį kartą tai buvo „Teleport“ įkūrimas. „Teleport“ – paslauga, padedanti sparčiai augančiai globaliai vienišų technologijas kuriančių žmonių darbo jėgai, sujungianti talentus su startuoliams atvirais miestais visame pasaulyje. „Teleport“ šiai dienai yra gavę 2,5 milijonų JAV dolerių pirmame investicijų etape iš devynių investuotojų, tarp kurių ir Skype bendraautorius Jaan Tallinn.

  1. Kristo Käärmann, 35, ir Taavet Hinrikus, 34, Estija, „TransferWise“ įkūrėjai

Veržlus duetas sujungė bendras jėgas ir 2011 metais įkūrė „TransferWise“. Proceso eigoje jiems pavyko amžių senumo industriją apversti aukštyn kojom. Kompanija siūlo tarptautines grynųjų pinigų perlaidas pagal šiuo metu vyraujančius valiutų kursus, be jokių paslėptų mokesčių. Paslauga veikia 59 šalyse ir perveda arti 600 milijonų JAV dolerių kas mėnesį, taip sutaupydama vartotojams daugiau nei 28 milijonus JAV dolerių bereikalingų mokesčių.

verslasnaujai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: