© Vilmanto Ramono nuotr. KaunoZinios.lt

Finansinių technologijų („FinTech“) sektorius ateityje gali tapti vienu prioritetinių sektorių, kuriuose verta tikėtis ne tik tiesioginių užsienio investicijų, bet ir sėkmės auginant lietuviškus startuolius, teigia tiesioginių užsienio investicijų agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

„Lietuva turi visus komponentus, reikalingus pritraukti finansinių technologijų bendroves: puikią informacinių technologijų ir bankinę infrastruktūrą, šiame sektoriuje patirties ir kompetencijų turinčius talentus ir ypač startuoliams aktualias mažas pragyvenimo Vilniuje išlaidas ir gerą kokybę. Be to, Vilniuje gausėja erdvių, kuriose startuoliai gali gauti visas būtinas sąlygas – infrastruktūrą, patarimus, paslaugas – verslo pradžiai“, – teigia M. Katinas.

Finansų ministerijos ir Lietuvos banko pastaruoju metu inicijuoti reguliacinės aplinkos finansinių technologijų bendrovėms pakeitimai leidžia užsienio investuotojams pateikti tokius vertės pasiūlymus, kokių neturi pagrindinės konkurentės kovoje dėl tiesioginių užsienio investicijų projektų. Pavyzdžiui, licenzijavimas elektroninių pinigų ir mokėjimų institucijoms yra vienas greiččiausių Europoje – 3 mėnesiai, o pirmaisiais metais už teisinės reguliacijos neatitikimus Lietuvos bankas ir kitos šalies institucijos yra įsipareigojusios nebausti jaunų bendrovių. Tai ypač aktualu verslą pradedantiems startuoliams.

„Šiuo metu vyksta derybos su keliomis finansinių technologijų bendrovėmis ir kol kas jos atrodo daug žadančios. Visgi neverta užmigti ant neegzistuojančių laurų – dar reikia nemažai nuveikti teisinės reguliacijos ir švietimo srityje, kad Lietuva taptų patrauklia investicijų lokacija traukiant užsienio investuotojus ne tik iš Rytų Europos šalių, bet ir iš Europos finansų sostinės Londono“, – sako „Investuok Lietuvoje“ vadovas.

Lietuvoje jau ne vienerius metus inovatyvius bankinius produktus kuria „Barclays“ ir kiti bankai, šalyje įkūrę paslaugų centrus. „Danske Bank“ Vilniuje vysto ir finansinių technologijų produktus.

Be to, finansinių technologijų bendrovėms svarbius investicinės aplinkos privalumus gali išnaudoti ir lietuviški startuoliai. Juolab, kad lietuviai šiame sektoriuje jau yra sukūrę sėkmės istorijų. Pavyzdžiui, vienas sėkmingiausių šalies startuolių, pinigų perlaidų bendrovė „TransferGo“ vasarą sulaukė 3,4 mln. dolerių investicijos iš „Vostok Emerging Finance“. Vilčių teikia ir „Paysera“, „WoraPay“, „Savy“, „Etronika“ ir dar kelios mažiau žinomos šalies bendrovės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: