Organizatorių archyvo nuotr.

Kaune vykstančiam populiariajam Bagažinių turgui persikėlus į kitą vietą daugybė naujų žmonių susidomėjo galimybe čia parduoti savo nebereikalingus daiktus. Natūralu, kad naujokams kilo ir daug klausimų, o vienas iš jų – ar tokiai prekybai reikalingi kokie nors leidimai ir ar reikia mokėti valstybei mokesčius už iš tokios veiklos gautas pajamas.

Anot VMI atstovų, savo nebereikalingus kasdienės buities daiktus parduodantys žmonės gali tai daryti praktiškai be jokių apribojimų. Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė sako, kad asmeninius nebedėvimus rūbus, nenaudojamus baldus, buitinę techniką ir panašius dalykus žmonės gali parduoti neregistruodami veiklos.

Mokesčių valstybei už tai mokėti taip pat nereikia, jei iš šios veiklos gautos pajamos neviršyja tam tikros, pakankamai didelės sumos. Mokesčius reikėtų mokėti tik tuo atveju, jei parduodamų daiktų kainos būtų didesnės už jų įsigijimo kainas. Ir šis skirtumas per kalendorinius metus pasiektų daugiau kaip 2500 eurų.

thumbnail_bagazines2

Be to, apmokestinta būtų tik virš 2500 Eur susidariusi suma, nuo jos reikėtų sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Žinant, kad Bagažinių turguje beveik visos prekės parduodamos mažesne kaina nei įsigytos, toks scenarijus yra sunkiai tikėtinas. Deklaruoti šias pajamas taip pat reikėtų tik viršijus jau minėtą 2500 Eur sumą.

VMI atstovė taip pat primena, kad gyventojai negali pardavinėti prekių, kurių prekybai yra būtina licencija, pavyzdžiui, alkoholinių gėrimų, tabako gaminių ir panašiai.

thumbnail_bagazines3

Organizatorių archyvo nuotr.

„Kai Bagažinių turgų dėl dalyvių gausos perkėlėme į naują, erdvesnę aikštelę ir padidinome prekybos dienų skaičių iki dviejų per savaitę, sulaukėme naujos susidomėjimo bangos ir dar daugiau naujų prekiautojų. Neretai pasitaikantis klausimas buvo ir dėl mokesčių. Džiugu, kad tvarka prekiaujant nereikalingais asmeniniais daiktais nepasikeitė ir žmonės gali nevarginami papildomos biurokratijos ar mokesčių parduoti juos tiems, kam tie daiktai yra reikalingi. Juk tokiu būdu ne tik sutaupome, bet ir tausojame savo aplinką“, – sakė prekybos miestelyje „Urmas“ vykstančio turgaus atstovas Jonas Plenta.

Aštuonerius metus šiame prekybos miestelyje rengiamas Bagažinių turgus nuo spalio 6 d. veikia naujoje 600 vietų automobilių stovėjimo aikštelėje adresu Elektrėnų g. 1F. Dabar jis vyksta ne tik sekmadieniais, bet ir šeštadieniais, o prekiauti čia galima nemokamai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: