Nerijus Mačiulis / Organizatorių archyvo nuotr.

„Swedbank“ analitikas Nerijus Mačiulis kalbėdamas Nekilnojamojo turto marketingo kompanijos „011“ surengtame renginyje „Statom Kauną“ akcentavo, kad apie augantį NT burbulą kol kas nėra pagrindo kalbėti, nes būsto įperkamumas Lietuvoje išlieka aukštas.

„Žalgirio“ arenos amfiteatre susirinkusiems svarbiausiems miesto NT projektų plėtotojams ir kitiems šioje sferoje dirbantiems specialistams N. Mačiulis apžvelgė svarbiausias pasaulines ir Lietuvos ekonomikos tendencijas ir priėjo nuomonės, kad nepaisant tam tikrų grėsmių, padėtis yra nebloga.

„Pastaruoju metu, išskyrus Kiniją, pasaulyje sumažėjusios investicijos – daugiausia dėl probelmų su euru ir Rusija. Tačiau į tai galima žiūrėti ir iš teigiamos pusės, kaip į neišnaudotą potencialą. Jei tie pinigai nebuvo investuoti dabar, vadinasi jie turėtų būti investuoti ateityje“, – sakė ekonomistas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ne tik Lietuvoje, bet ir daug kur pasaulyje šiuo metu yra mažos paskolų palūkanos, todėl yra palanku įsigyti būstą. Tačiau dėl to yra išaugusi paklausa ir todėl būstų kainos yra pasiekusios rekordines aukštumas. Pasak jo, tokia padėtis turėtų tęstis iki kitų metų pabaigos, kada prognozuojamas palūkanų didėjimas.
thumbnail_mantas jarusevicius

Organizatorių archyvo nuotr.

Nors Baltijos šalyse jau kurį laiką yra nerimaujama dėl naujo NT kainų burbulo, N. Mačiulis sakė, kad tokį pavojų įžvelgti kol kas sunku.

„Taline kainos jau ima viršyti prieškrizinį lygį, tačiau Vilniuje jis dar nelabai pasiektas. O svarbiausia, kad NT įperkamumas net ir Vilniuje išlieka aukštas, o Kaune jis apskritai labai didelis, nes būsto kainos čia kur kas mažesnės nei sostinėje, – akcentavo „Swedbank“ analitikas. – Apskritai Lietuvoje visos krizės gali kilti tik dėl išorinių veiksmių, nes Lietuvos ekonomika yra 5 pagal atvirumą visame pasaulyje. Tačiau dabar ji gana gerai subalansuota ir turėtų būti gana atspari net ir išoriniam poveikiui.“

thumbnail_Valerijus Makunas (desineje)

Organizatorių archyvo nuotr.

Pasak jo, įvairios analizės rodo, kad didesnių problemų NT srityje bent jau artimiausią dešimtmetį neturėtų būti.

„Demografinė padėtis Lietuvoje prastėja, tačiau trys didžiausi miestai laikosi neblogai ir bent jau per artimiausius 10 metų jų demografinė padėtis turėtų išlikti pakankamai stabili, kas jums, NT sektoriaus atstovams yra labai aktualu“, – sakė N. Mačiulis.

thumbnail_Simonas Kairys

Organizatorių archyvo nuotr.

Nekilnojamojo turto marketingo kompanijos „011“ vadovas Mantas Jaruševičius sako, kad šiuo metu būsto rinkoje išties rekordiškai didelė pasiūla.

„Klientui dabar tikrai yra iš ko rinktis, nes pastaruoju metu atsirado įvairesnių, įdomesnių projektų. Atsirado pasiūlymų ir tokiems rinkos segementams, kurių dar visai neseniai iš viso nebuvo. Pavyzdžiui, nedideli, 49 kv. m. namukai. Arba priešingai – dideli 130 kv. m. butai su terasomis ant stogo“, – sakė NT specialistas.

thumbnail_renginys2

Organizatorių archyvo nuotr.

Renginyje „Statom Kauną“ apie Kauno rajono artimiausius planus dar pasakojo meras Valerijus Makūnas, programą „Kaunas tvarkosi“ pristatė Kauno vicemeras Simonas Kairys. ESO naujų klientų proceso vadovas Giedrius Kvedaravičius supažindino su NT sektoriaus atstovams aktualiais klausimais, susijusiais su elektros ir dujų įvedimu į naujus pastatus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: