© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

2014 m. nekilnojamojo turto rinkoje buvo iš tiesų sėkmingi. Atsigavus rinkai, paspartėjo ir butų statyba. Kainos svyravo, bet beveik nekito. Viską kartais aptemdydavo tik nežinia, kas lauks į Lietuvą atėjus naujai valiutai – eurui. Tad kokia situacija nekilnojamo turto rinkoje vyrauja dabar?

Buvo prognozuojama, kad gali išaugti naujų būstų kainos, Kaune jos padidėtų 1-2 procentais, o senų butų kainos padidėtų apie 4 procentus. Taip pat 2014m. buvo prognozuojama ir didelė perteklinės pasiūlos rizika (statoma daugiau nei parduodama), nes pastaraisiais metais neparduotų butų skaičius Vilniuje buvo rekordinis – net 4 tūkst. neparduotų naujų butų. Teigiamos prognozės guodė tik nuomininkus, nes buvo teigiama, kad nuomojamų būsto kaina po euro įvedimo liks stabili.

Apie pasitvirtinusias ir ne prognozes, kalbėjomės su Capital Kaunas nekilnojamojo turto brokeriu –  Paulium Kukeniu. Paklausus apie tai, kas turėjo įtakos dėl sėkmingų 2014m. nekilnojamojo turto rinkoje, atsakymas nenustebino. „Vienareikšmiškai euras. Paskelbimas apie euro įvedimą įtakojo nekilnojamojo turto rinką 2014 metais. Pirmasis 2014 metų pusmetis atskleidė, kad žmonės po krizės pinigus taupė ir skaičiavo. Prieš įvedant eurą, kainos dar buvo po kriziniame laikotarpyje, todėl žmonės pradėjo tuo naudotis pirkdami tiek senos statybos ,tiek naujos statybos objektus.“ – kalbėjo pašnekovas. „Tačiau 2014 m. užkurtas varikliukas pamažu lėtina apsukas ir metams įpusėjus jau stabilizavosi, pardavimų skaičius išlieka nemažas, tačiau pirkėjų aktyvumo trūksta.“ – toliau apie esamą situaciją Kaune tęsė Paulius Kukenys.

Prognozės, kad kainos po euro įvedimo nepakis arba pakis, bet labai nežymiai – pasitvirtino. Žmonės buvo linkę tikėti, jog kainos pasikeičiant valiutai gali stipriai kilti, todėl baimindamiesi to skubėjo įsigyti nekilnojamojo turto. „Kainų kilimas pasireiškė 2014 metų pabaigoje, bet labai iš lėto, kai visas pirkimo bumas praslinko pro šalį ir rinka po truputį pradėjo trauktis. Tačiau įvedus eurą kainos išliko stabilios ir lyginant su praėjusių metų paskutiniu ketvirčiu – kainos net šiek tiek krito, procentaliai apie 0,2%. Šiuo metu naujos statybos butų pasiūla ženkliai lenkia paklausą, todėl kainos artimiausiu metu nekils.“ – teigė Capital Kaunas brokeris.

Tačiau, senesnių būstų kainos vis tik pakilo neišvengiamai, pardavėjai 2014 metų pradžioje kainas stipriai pakėlė. Laimei, šiuo metu sulaukus potencialaus pirkėjo įmanoma būstą nusipirkti su nuolaida. „Senų būtų kainos kilo sparčiausiai. Žmonės reaguodami į euro įvedimą 2014 metų pirmąjį pusmetį siekė išnaudoti esamą situaciją ir kainos ženkliai pakilo. Prieš euro įvedimą kainos stabilizavosi ir šiuo metu sulaukus potencialaus pirkėjo, pardavėjai gan noriai daro nuolaidas.“

Pašnekovas džiaugiasi, jog Kaune nenumatoma didelė perteklinės pasiūlos rizika ir teigia, kad –„Kauno rajone sklypų pasiūlos perteklius skaičiuojamas nuo 2012 m., kad tokia situacija susiklostys su gyvenamųjų namų ar butų rinka tikrai yra klaidingas. Nors rinka išlieka rami, tačiau nemažai gyventojų dar laukia ir ieško ką įsigyti.“

Kauno Žinioms paklausus kas labiausiai domina Kauno gyventojus ir kaip vertinamas nuomotojo statusas, vyras ilgai nesvarstė. „Nuomotis būstus linkę į Kauną atvykę gyventi kitų miestų piliečiai, labai mažai nuomininkų yra kilę iš Kauno. Kauno ir Kauno rajone gyventojai vis dar palankiau vertina nuosavus namus, kotedžus ir butus su žemės dalimi, tačiau galima pastebėti, kad pagaliau žmonės išmoko įvertinti perkamo nekilnojamojo turto infrastruktūrą ir vietą. Pastebima, kad vis daugiau gyventojų renkasi miesto gatves, taupo laiką ir bando įsikurti arčiau „civilizacijos“. Tendencija keltis kuo toliau nuo miesto ir sutaupyti būsto įsigijimui vis mažėja, vežti vaikus į mokyklą, darželį ar būrelį pasirodo yra kur kas brangiau nei įsigyti 10-15% brangesnį būstą.“ – savo patirtimi dalinosi Paulius Kukenys.

Atrodo, kad prognozės apie labai nežymiai pakitusias kainas nuomininkams taip pat pasitvirtino. Kainos Kaune išliko stabilios, bet patogumo sumetimais buvo suapvalintos į vieną ar kitą pusę. „Kaina išliko tokia pati, seniau mokėjome 350 litų, o dabar 100 eurų, tai čia net šiek tiek pigiau gaunasi. Manau, kad viskas priklauso nuo pačios nuomininkės, šiuo atveju mums išties pasisekė.“– svarstė studentė Paulė Rakštytė, kuri nuomojasi butą Kauno centre. Jai pritaria ir kita studentė Laura Jačiauskaitė. „Kaina po euro įvedimo nepakito, kiek mokėjome litais, tiek ir toliau mokame eurais.“ – nepabrangusiomis kainomis džiaugėsi pašnekovė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: