Invega vadovas K. Motiejūnas / Organizatorių archyvo nuotr.

Verslo naujokų pasitikėjimas savimi ir noras skolintis pasiekė piką. Du iš trijų verslą norinčių pradėti gyventojų planuotų imti kreditą turimai verslo idėjai įgyvendinti – tai aukščiausias rodiklis nuo 2013 metų pradžios, rodo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) užsakymu atliktas tyrimas.

Verslo skatinimu užsiimančios „Invega“ specialistai pastebi, kad po visą pasaulį supurčiusios ir Lietuvos neaplenkusios 2008 metų krizės verslių gyventojų nuotaikos gerėjo lėtai – optimizmą slopino ir po to kilęs sąstingis euro zonoje.

Ekonomikos atsigavimo krypčiai įgaunant vis daugiau ir tvaresnio pozityvumo, 2017 metais jau kas antras verslą norintis kurti gyventojas neatmetė skolinimosi galimybės, o šiemet birželį fiksavome rekordinį 66 proc. rodiklį. Tiek būsimi verslo naujokai, tiek veiklą pradedančios įmonės, gebėdamos lanksčiai ir operatyviai reaguoti į kintančias ekonomines sąlygas, drąsiai vertina savo galimybes grąžinti reikalingą pirmąją piniginę injekciją“, – sako „Invegos“ generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Pasak K. Motiejūno, pradedančios įmonės paprastai vertinamos kaip padidintos rizikos grupė, todėl joms gauti paskolą kredito įstaigoje itin sunku, tačiau tam, kaip matyti iš turimos statistikos, labai gelbėja paskolų garantijos. Pirmąjį šių metų pusmetį „Invega“ patenkino devynis iš dešimties nagrinėtų prašymų gauti garantijoms už ne ilgiau kaip 1 metus veikiančių įmonių paskolas – tai yra aukštas rodiklis.

Šiais metais priėmėme net 92 proc. teigiamų sprendimų dėl prašomų paskolų garantijų. Pradinio kapitalo ir pirmųjų investicijų užsitikrinimas verslo pradžiai yra vienas didžiausių iššūkių, todėl džiugu, kad į tai žiūrima rimtai, o „smėlio pilių“ pasitaiko sąlyginai maža dalis. Finansavimą teikiančios institucijos nori matyti pasitikinčius savimi, žinančius, ką daro, žmones, kurie nenuvertina pasiruošimo etapo ir geba pagrįsti, kad jų verslui paskolintos lėšos bus grąžinamos drausmingai“, – teigia K. Motiejūnas.

Šiemet pirmąjį pusmetį 35 proc. garantijų buvo suteikta už iki penkerių metų veiklą vykdančių įmonių paskolas, iš kurių net 21 proc. sudarė įmonių, veikiančių iki 1 metų, paskolų garantijos.

Be „Invegos“ garantijų, tarp verslo naujokų itin aktyviai populiarėja, ne tik lengvatinės paskolos, bet ir kiti finansiniai instrumentai, ypač palūkanų kompensacijos, finansuojamos iš Europos regioninės plėtros fondo, ar priemonės „Verslo konsultantas LT“ ir „Subsidijos verslo pradžiai“. Tai, kad priemonės derinamos tarpusavyje, rodo finansinį pradedančiųjų verslą išprusimą bei gebėjimą visapusiškai vertinti situaciją“, – teigia K. Motiejūnas.

Pasak K. Motiejūno, po ekonominių sukrėtimų centrinių bankų taikyta skatinimo politika leido sukurti vadinamųjų pigių pinigų erą, kuri suteikia galimybę versle įdarbinti už žemas palūkanas pasiimtas paskolas: „Žinoma, toks laikotarpis amžinai nesitęs, todėl džiugu, kad verslą kuriantieji Lietuvoje išnaudoja palankias aplinkybes, taip sumažindami savo kaštus ir įsipareigojimus ateityje“.

Reprezentatyvias įmonių ir gyventojų verslumo vertinimo apklausas „Invega“ inicijuoja nuo 2013 metų, šių metų birželį tyrimus atlikusi „Eurotela“ apklausė 1020 gyventojų ir 309 įmones.

ReklamaEtikečių gamyba

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: