Giedrė Kubiliunienė / Organizatorių archyvo nuotr.

JAV prezidento Donaldo Trumpo iniciatyva įvesti muitai prekėms iš Kinijos bei grasinimai didinti barjerus europietiškų gaminių importui išgąsdino mūsų šalies eksportuotojus. Užsienio prekybos suvaržymai kelia didesnę grėsmę verslui nei kiti už Lietuvos sienų slypintys pavojai – galimas Europos Sąjungos (ES) skilimas ar Astravo atominės elektrinės grėsmė, rodo įmonių apklausos rezultatai.

Citadele“ banko iniciatyva bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos įmonių apklausos duomenimis, iš visų išorinių pavojų didžiausią grėsmę verslo plėtrai kelia didėjantys tarptautinės prekybos apribojimai – taip nurodė 23 proc. šalies įmonių. 20 proc. verslininkų labiausiai baiminasi galimo ES skilimo, 5 proc. – Astravo atominės elektrinės pavojaus, 4 proc. – Rusijos karinės grėsmės.

Praėjusiais metais rekordiniais tempais visoje ES išaugusios Lietuvos eksporto apimtys dar kartą parodė didžiulę mūsų ekonomikos priklausomybę nuo užsienio rinkų. Todėl natūralu, kad šiemet netikėtai iškilęs JAV ir Kinijos prekybos konfliktas, taip pat nedviprasmiškos JAV prezidento užuominos dėl muitų populiariausioms europietiškoms prekėms privertė sunerimti eksportuojančias šalies įmones“, – sakė „Citadele“ banko Smulkiojo ir vidutinio verslo klientų departamento vadovė Giedrė Kubiliūnienė.

Žvangantys ginklai pasaulio prekybos frontuose labiausiai gąsdina didesnes šalies bendroves, kurių veikla labiau susijusi su užsienio partneriais nei smulkių įmonių. Tai, kad tarptautinės prekybos ribojimai kelia didžiausią grėsmę verslo plėtrai, įvardijo net 40 proc. 50-249 darbuotojų turinčių įmonių – beveik dvigubai daugiau nei labai mažų įmonių, turinčių iki 9 darbuotojų (22 proc.).

G. Kubiliūnienė atkreipia dėmesį, kad iki šių metų eksportuojančios įmonės išsiskyrė bene pozityviausiu tiek savo verslo, tiek visos ekonominės aplinkos vertinimu. Pernai gruodį atlikto „Citadele Index“ tyrimo duomenimis, Lietuvos eksportuotojų pasitikėjimo indeksas siekė 53,77 punkto, tuo tarpu neeksportuojančių įmonių indeksas buvo žemesnis už optimizmo ribą žyminčių 50 punktų – 48,73 punkto.

„Žinoma, kylantys muitų barjerai tarp Kinijos ir JAV kol kas itin apčiuopiamos grėsmės Lietuvos eksportuotojams nekelia. Lygiai kaip ir šiemet JAV įvesti muitai iš ES importuojamam plienui ir aliuminiui. Tačiau jei žodiniai D. Trumpo grasinimai apmokestinti iš ES įvežamas transporto priemones virstų realybe, Lietuvos automobilių dalių gamintojams įmonėms tai jau turėtų tiesioginį neigiamą poveikį“, – sako „Citadele“ banko departamento vadovė.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) generalinis direktorius Andrius Nikitinas pritaria, kad šiemet paaštrėję didžiųjų pasaulio rinkų tarpusavio prekybos konfliktai palankių vėjų Lietuvos verslui nežada.

Mūsų ekonomika – viena atviriausių visoje Europoje, o šalies įmonės, investavusios į technologinį atsinaujinimą, puikiai naudojasi pastaraisiais dešimtmečiais nuosekliai mažėjusiais tarptautinės prekybos barjerais. Tačiau šiemet realiai pamatėme, kad tendencijos keičiasi į kitą pusę – pasaulio supervalstybės ima statyti muitų sienas. Akivaizdu, kad tai gali sukelti grandininę reakciją – tiek Kinija, tiek ES po JAV įvestų muitų jau ėmėsi atsakomųjų veiksmų, o D. Trumpas netgi prabilo apie galimą JAV pasitraukimą iš Pasaulio prekybos organizacijos“, – sakė LVK generalinis direktorius.

Labai mažų, mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių apklausą „Citadele“ banko užsakymu atliko bendrovė „Spinter tyrimai“, tyrimo metu apklaustos 504 įmonės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: