© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Finansų ministerija 2016 metais siūlo keisti lengvatas kapitalo pajamoms – nuo 3 tūkst. eurų iki 500 eurų sumažinti neapmokestinamų pajamų, gautų už vertybinių popierių perleidimo sandorius ir palūkanas, ribą.

Taip pat siūloma nuo 5 iki 10 metų ilginti laikotarpį, kai neapmokestinamas kito būsto pardavimas – tai reiškia, kad turtą savininkas turėtų išlaikyti 10 metų, kad už sandorį nereiktų mokėti 15 proc. pajamų mokesčio.

Finansų ministerija BNSinformavo, kad pritarus šiam siūlymui, dėl mažesnės kapitalo pajamų ribos biudžeto pajamos kitąmet padidėtų maždaug 600 tūkst. eurų, o dėl ilginamo būsto išlaikymo termino įtaka bus nedidelė.

Ministerija taip pat siūlo nuo 2016 metų kovo 1 dienos didinti akcizus visų rūšių rūkalams ir alkoholiui. Akcizai rūkalams kitąmet didėtų 5 proc., alkoholiui (priklausomai nuo stiprumo) – nuo 2,5 iki 8 proc., o papildomos biudžeto pajamos dėl to sudarytų atitinkamai 7 mln. eurų ir 8 mln. eurų.

Kiti mokesčių pakeitimai yra susiję su mažiausiai uždirbančių gyventojų pajamų didinimu. Minimalią mėnesinę algą (MMA) nuo kitų metų siūloma padidinti 25 eurais iki 350 eurų, neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) – 34 eurais iki 200 eurų, papildomąNPDvaikus auginančioms šeimoms – nuo 60 eurų iki 120 eurų per mėnesį už kiekvieną vaiką.

Taip pat siūloma didinti NPD neįgaliesiems – priklausomai nuo neįgalumo laipsnio, nuo 175 eurų iki 210 eurų, arba nuo 235 eurų iki 270 eurų per mėnesį.

Skaičiuojama, kad dėl MMAdidinimas biudžetui kainuotų apie 27 mln. eurų, o dėl NPD didinimo valstybės biudžetas netektų 65 mln. eurų pajamų. mokesčius ir operatyviau juos išieškoti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: