© Wikimedia Commons nuotr.

Lietuvos dujų prekybos bendrovei “Litgas” baigus derybas su Norvegijos “Statoil” dėl ilgalaikės dujų pirkimo sutarties pakeitimo, suskystintų gamtinių dujų (SGD) kaina mažės daugiau nei trečdaliu, o SGD terminalo išlaikymo kaštai – apie 23 proc.

“Lietuvos energijos” vadovas Dalius Misiūnas teigė, kad kaina pagal naują susitarimą su “Statoil” sieks apie 16-20 eurų už megavatvalandę – dabar ji siekia apie 27-30 eurų.

“Atskleisti tiksliai skaičių negalime, viena – mus įpareigoja susitarimas su “Statoil” (…) Tas diapazonas, kuriame mūsų skaičiavimais galėtų siekti tarp 16-20 eurų už megavatvalandę”, – spaudos konferencijoje sakė D.Misiūnas.

Anot jo, praėjusią savaitę į Klaipėdą atplaukęs SGD krovinys jau kainuos pagal naująją kainodarą.

“Esminis pasiekimas, kad susitarta dėl dujų kainos formulės pakeitimo, kuri leis priartinti dujų kainą prie vamzdinių dujų kainos, dėl to SGD dujų tiekimo kaštai turėtų atpigti iki 25 proc., arba 25,5 mln. eurų per metus, ir tai sumažins ir terminalo išlaikymo kaštus”, – spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė premjeras Algirdas Butkevičius.

Terminalo išlaikymas, arba vadinamoji dedamoji, sumažės 25,5 mln. eurų – nuo 109,47 mln. iki 83,97 mln. eurų per metus,

Skaičiuojama, kad šilumos gamintojai dėl to sutaupys apie 8,5 mln. eurų, elektros vartotojai (per VIAP) – 7,4 mln. eurų, “Achema” – 5 mln. eurų, gyventojai – 1,5 mln. eurų, o kiti vartotojai – 3,1 mln. eurų per metus.

Maisto gamybai ir šildymui dujas vartojantys gyventojai nuo liepos turėtų mokėti 1 centu mažiau – atitinkamai 65 centus ir 41 centąuž kubą.

Pagal pakoreguotą sutartį, kasmet į Klaipėdą atplauks 4 laivai su 350 mln. kubų SGD – iki šiol sutartis numatė, kad per metus atplauks 6 laivai dsu 540 mln. kubų dujų..

“Litgas” ir “Statoil” 2014 metais pasirašė penkerių metų dujų tiekimo sutartį. Mažėjant dujų vartojimui, “Litgas” inicijavo derybas dėl 10 metų sutarties ir mažesnio metinio dujų pirkimo. Be to, po derybų pakeista kainos struktūra ir koeficientai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: